Cronica românilor din Ungaria

Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria editează, bilunar, publicaţia Cronica. Revista a fost lansată şi la Bistriţa în cadrul Festivalului „Fire de tort”, la care au participat redactorii Eva Ruja Banyai şi Tiberiu Juhasz.

Editorialul celui mai recent număr vorbeşte despre „Demnitatea pâinii” de la recoltarea grâului sacru până la produsul final, răzbătând printre slove îndemnul de a fi solidari şi cu cei cărora „nu le asigurată nici măcar o felie de pâine pe zi”. Concluzia este următoarea: „Să credem că demnitatea pâinii încă ne iartă. Pentru că de întrecut ne întrece”.

Publicaţia, condusă de Garai Gyorgy prezintă posibilităţile de petrecere a timpului liber încă de pe pagina întâi făcând cunoştinţă cu Băile Cetăţii din Gyula. Românii din Gyula participă la schimburi de experienţă, atât în ţară, cât şi în ţara mamă, România. Interesante sunt materialele cu „Bicicleta în vizită la casa-muzeu din Chitighaz”, „O săptămână de neuitat în Kuala Lumpur, capitala Malayeziei”.

Cuprinsul bogat ne arată că viaţa minoritarilor români în Ungaria este destul de bogată în activităţi culturale, mai ales prin întâlnirile fiilor satului (Medgyeshaza, Crîstor). Viaţa spirituală este oglindită prin materialele „Cuvântul vieţii” semnate de prezbiter dr. Ştefan Cioca, „Despre Maica Domnului” – Tiberius Juhasz, Oastea Domnului Micherechi şi „Moştenirea înaintaşilor” semnat de Siluan, episcopul Gyulei. O revistă bine venită pe piaţa maghiară, mai ales pentru că susţine comunitatea românească în promovarea valorilor ei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5