Cristian Niculae: Să reducem cantitatea de deșeuri abandonate în natură! Campanii de colectare gratuită, concursuri pentru elevi și acțiuni de ecologizare, sub egida ADI Deșeuri

ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a pregătit un set de măsuri pentru a veni în sprijinul autorităților publice locale și persoanelor fizice pentru realizarea curățeniei de primăvară în tot județul nostru, a declarat directorul executiv Cristian Niculae. Astfel, a doua campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase va avea loc în luna aprilie, când cetățenii pot scăpa gratuit de mobilier, covoare, saltele, jucării de mari dimensiuni și alte deșeuri de dimensiuni mari. În zonele de case, operatorul de salubritate ridică deșeurile voluminoase din fața porților, iar în zonele de blocuri aceste deșeuri se vor ridica de pe platformele de colectare. Pe parcursul anului 2024, se vor derula alte 4 campanii gratuite de colectare a deșeurilor voluminoase în lunile iunie, august, octombrie și decembrie.

În această perioadă, până în 12 aprilie, se derulează campania gratuită de colectare a deșeurilor vegetale.  “Împreună cu operatorul de salubritate vom desfășura o campanie de spălare și dezinfectare platforme și containere. Acțiunea se va derula în perioada aprilie - mai 2024. Vor fi spălate și dezinfectate platformele de colectare din zonele de blocuri, containerele negre de 1.100 L, încasetările de containere precum și exteriorul și capacul de la containerele semi-îngropate din zonele de blocuri. Acțiunea se va desfășura în toate cele 4 orașe ale județului”, a precizat Cristian Niculae.  

Directorul ADI Deșeuri BN a menționat că și în acest an se va pune accent pe educație prin organizarea concursului școlar "Reciclezi pentru viitorul tau", ajuns la ediția a 5-a. COncursul se va desfășura în perioada aprilie - mai 2024, în școlile din Cetate, Chiuza, Dumitrița, Leșu, Lunca Ilvei, Monor, Sânmihaiu de Câmpie, Poiana Ilvei, Șieuț, Milaș. În cadrul acestui concurs, sunt activități interactive practice de educare a copiilor cu privire la cum trebuie să colecteze  separat corect deșeurile.

ADI Deșeuri BN se implică în două acțiuni de ecologizare, la Sărățel și, joi, la Sângeorz-Băi,  a mai spus directorul Cristian Niculae, în zona Delta de la Puntea lui Tofan - în apropiere de Valea Someșului. “Sperăm ca prin aceaste acțiuni să inspirăm cetățenii care locuiesc în aceste zone să ne urmeze exemplul de implicare civică și să reducem cantitatea de deșeuri abandonate în natură”, a punctat Niculae, menționând și campaniile de conștientizare pe care asociația le derulează.

Directorul executiv Cristian Niculae a precizat că inspectorii Corpului de Control al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud derulează permanent acțiuni de monitorizare a zonelor predispuse la abandon de deșeuri în județ, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița- Năsăud și Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud. “Acțiunile de monitorizare sunt derulate atât prin controale la fața locului, cât și prin monitorizarea video. Numai în 2023, prin activitatea inspectorilor Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, am aplicat 227 de sancțiuni pentru colectarea separată greșită a deșeurilor și am furnizat Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud un număr de 27 adrese conținând dovezi ale abandonului de deșeuri în natură, care au dus la aplicatrea a 19 sancțiuni, din care 12 avertismente și șapte amenzi.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5