CABINET PARLAMENTAR PD-L Deputat Ioan Nelu BOTIŞ

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul Ioan Nelu Botiş, a susţinut astăzi 02 februarie 2010, o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor prin care a prezentat o soluţie menită să ajute şomerii să se reorienteze pe piaţa forţei de muncă prin reconversie profesională.

“În această perioadă de criză economică, în care multe domenii de activitate sunt grav afectate, principiul fundamental care duce la diminuarea efectelor acesteia trebuie să facă referinţă la dreptate socială şi solidaritate. Pentru a respecta acest principiu este necesar să fie ajutaţi cei aflaţi în dificultate şi mă refer atât la agenţii economici care sunt nevoiţi să-şi reducă personalul sau să-şi suspende activitatea, cât şi la persoanele care sunt disponibilizate sau care sunt în situaţia de a rămâne fără un loc de muncă.

Numărul şomerilor din întreaga lume, oameni rămaşi fără slujbă din cauza crizei economice globale a explodat în 2009 atingând o rată a şomajului de 6,6 % la nivel mondial, adică cifra record de 212 milioane de persoane, potrivit Biroului Internaţional al Muncii.

Conform statisticii ANOFM rata şomajului la nivel naţional la finele lunii decembrie 2009 a fost de 7,8 %, iar numărul total al şomerilor înregistraţi a fost de 709.383 de persoane. Situaţia este îngrijorătore dacă comparăm cifrele cu decembrie 2008, rata şomajului fiind de 4,4 % şi someri înregistraţi un numar de 403.441 de persoane.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud în decembrie 2008 se înregistra o rată a şomajului de 2,8 %, iar în decembrie 2009 aveam o rată a şomajului de 8,44 %, situaţie la fel de îngrijoratoare.

Pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, consider că o soluţie viabilă de reintegrare pe piaţa forţei de muncă o constituie recalificarea şi reconversia profesională. Reprofilarea profesională a şomerilor depinde în mare măsură de flexibilitatea persoanei respective şi aici vreau să responsabilizez agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pentru a fi cuprinşi în programe de reconversie profesională obligatoriu şomerii de lungă durată.

Formarea profesională a adulţilor se realizează prin centrele de formare profesională subordonate agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, prin centrele regionale de formare profesionala a adultilor şi prin alţi furnizori de formare profesională acreditaţi. În consecinţă, consider că este absolut necesar să sprijinim ANOFM cu fonduri atât prin Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj cât şi prin Fondul Social European pentru organizarea şi desfăşurare cursurilor de formare profesională.

Fondul Social European reprezintă un instrument pentru reducerea efectelor crizei din România, astfel că prin POSDRU există o schemă generală de ajutor de finanţare care conţine trei regimuri. Unul dintre ele îl reprezintă subvenţionarea costurilor pentru formare profesională a tinerilor angajaţi în prima etapa a primului lor loc de muncă , formarea profesională continua a angajaţilor şi perfecţionarea respectiv specializarea lor, realizate la iniţiativa angajatorilor. “ susţine deputatul Ioan Nelu Botiş.

Consilier Parlamentar

Alina Gabriela CĂPRARU

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5