Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud – „Familie model după care se pot ghida toate instituţiile culturale din ţară”

* Concluzia schimbului de experienţă a referenţilor culturali din patru judeţe

O săptămână bogată pentru cultura judeţului prin schimbul de experienţă realizat între Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, centrul Judeţean pentru Cultură Dunărea de Jos Galaţi, Ansamblul artistic „Baladele Deltei” Tulcea şi Centrul Judeţean pentru Păstrarea şi Promovarea Tradiţiilor Culturale Olt. La invitaţia specialiştilor din cultura bistriţeană, conduşi de prof. Nicolae Gălăţean, directorul CJC BN, au fost prezenţi în judeţul nostru referenţi din trei judeţe, coordonaţi de Avram Răzvan – director general CJC Galaţi, Coman Ştefan – director „Baladele Deltei” Tulcea şi Nichita Dragomir – director CJC Olt.

Prima întâlnire a avut loc odată cu primirea oficială, la Căminul Cultural din Monor, unde oaspeţii au fost primiţi de directorul Nicolae Gălăţean, şef Serviciu – Ioan Pintea, contabilul şef – Dana Bonczidai, directorul orchestrei profesioniste „Dor Românesc” – Ştefan Cigu, protopopul Alexandru Vidican, primarul din Monor, Ioan Cira, preotul Marius Avram şi directorul de şcoală – Todorica Pop. Tot aici au fost prezenţi şi reprezentanţii comunei Şieu, primar Olimpiu Napeu Iuga şi directorul de Cămin – Viorica Gherasim.

A doua zi, la sediul CJC BN, s-a derulat un simpozion în care s-a vorbit despre rolul culturii în societate şi despre colaborarea centrelor pentru cultură cu instituţiile judeţene. După-masă, la Catedrala din Năsăud, delegaţiile au fost primite de protopopul Ioan Dâmbu, primarul Dumitru Mureşan, preotul Dumitru Tomi, directorul Casei de Cultură Năsăud – Pahone Pop. Corul „Osana”, format din preoţi din jurul Bistriţei, a adus, prin cântec, slavă lui Dumnezeu. În satul poetului ţărănimii a fost vizitată Casa Memorială „George Coşbuc” împreună cu primarul Nicolae Anghel, directorul Şcolii – Ioan Ştefan şi preotul paroh David Semerean. La Telciu, primarul Sever Mureşan, directorul de Cămin – Maria Ienciu, directorul Şcolii – Vlaşin Mihaela, au pregătit un program în care a fost prezentă şi fanfara din localitate, dar şi dansul popular. În Biserică, Valeria Peter Predescu, împreună cu grupul „Mioriţa” a susţinut un concert de pricesne.

A treia zi, miercuri, seria simpozioanelor a continuat la Centrul Judeţean pentru Cultură, după care, la Sinagoga Bistriţa, s-au audiat piesele grupului „Pro Opera” şi a corului „Exclesior”. La Prundu Bârgăului, delegaţia a fost primită de primarul Avram Ilie, viceprimar Vlad Ilie, preot Ioan Jauca, directorul Căminului Cultural Ioana Suciu, fiind pregătit un spectacol de către formaţiile „Bârgăul”, „Plaiurile Bârgăului”, grupul vocal condus de Repta Raveca şi Dumitru şi Arghir Ciupa. La Bistriţa Bârgăului, primarul Vasile Laba, viceprimarul Leon Hogiu, preoţii Emil Timoce şi Alexandru Brici, directorul Căminului – Camelia Hulpe, directorii şcolilor – Nicolae Gătan şi Ioana Aurel, au fost prezenţi şi le-au oferit invitaţilor clipe de neuitat prin prezentarea unor fragmente de obicei de nuntă.

Ieri dimineaţă, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, a avut o întâlnire de o ţinută intelectuală şi culturală deosebită. Invitaţii au considerat primirea ca o preţuire pe care preşedintele Consiliului Judeţean o acordă culturii, în general şi bistriţenilor, în special. Directorii centrelor culturale prezenţi la Bistriţa au avut aprecieri realiste privind situaţia de excepţie în care se află cultura judeţului Bistriţa-Năsăud şi rolul deosebit de călăuză şi coordonare a activităţilor culturale pe care îl are CJC BN cu instituţiile culturale din teritoriu, dar şi cu bisericile, şcolile şi primăriile, fiind o situaţie aproape unicat în ţară. În acelaşi timp, au fost impresionaţi de intelectualitatea şi nivelul de cultură al activului cultural.

Nicolae Gălăţean – directorul Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud: „Dacă cadrul legislativ referitor la cultură nu ne ajută să promovăm o cultură militantă, valoroasă, autentică, care să răspundă cerinţelor perioadei actuale, am încercat să facem un schimb de experienţă între câteva dintre centrele culturale, cele mai valoroase din ţară, ca să impulsionăm activitatea culturală. Concluziile acestui schimb de experienţă o să ajungă pe masa ministrului Culturii pentru că sunt pline de propuneri privind îmbunătăţirea cadrului de organizare pe care-l avem acum”.

Nichita Dragomira – director Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, director ansamblul profesionist „Plaiurile Oltului” Slatina: „Din aceste schimburi de experienţă eu câştig mai demult, pentru că relaţia mea cu Bistriţa are peste 25 de ani. Eu ştiu unde vin şi de ce trebuie să vin aici. Pe mine multe lucruri nu mă mai surprind la Bistriţa pentru că, având aşa buni prieteni precum Nicolae Gălăţean, Ioan Simionca şi Ioan Lazăr – ţinem legătura foarte mult. M-a impresionat mecanismul instituţiei, unde fiecare ştie ce are de făcut, fiecare pion învârtindu-se la turaţie maximă. Este bine că primarii şi instructorii din teritoriu caută CJC şi nu pleacă de aici niciodată fără o soluţie. Oamenii de cultură din Bistriţa sunt adevăraţi creatori de fenomen şi nu se mulţumesc să fie numai participanţi la acesta. Fenomenul cultural de masă, prin repetiţie, devine tradiţie.

Răzvan Avram – director general Centrul Judeţean pentru Cultură Dunărea de Jos Galaţi: „Am desţelenit legăturile între centrele culturale reprezentative ale celor patru judeţe. Îmi doresc să fie mult mai dese aceste întâlniri, următoarea întâlnire fiind programată la Galaţi. Vom transmite gândurile noastre Guvernului, având speranţa ca în acest an de criză să nu fie tăiate fondurile de la Cultură, pentru că un an în care nu se investeşte în acest domeniu nu poate fi amortizat decât în zece ani. CJC BN are o bază materială şi umană de invidiat, referenţii de aici dedicându-se muncii lor într-un mod profesionist cu care judeţul se poate mândri.

Ştefan Coman – director ansamblul „Baladele Deltei” Tulcea: „CJC BN este un pilon la nivel naţional al instituţiilor de cultură cu o activitate bine organizată, unde rotiţele funcţionează perfect de la director până la şofer, o familie model, după care ne putem ghida cu toţii. Cu siguranţă judeţul Tulcea a câştigat foarte multe din acest schimb de experienţă”.

Vasile Plăcintă – director artistic ansamblul folcloric „Doina Covurluiului”: „Anul trecut ansamblul profesionist „Dor Românesc” a fost la Galaţi, unde am avut un prim contact cu artiştii dumneavoastră. Venind la Bistriţa, am văzut în teritoriu lucruri care nu sunt la noi, dacă dumneavoastră aveţi toate căminele culturale renovate, la noi procentul a ajuns la doar 15%, iar legătura cu teritoriul este aici mult mai puternică”.

Ioan Simionca - referent CJC BN: „Sunt foarte multe festivaluri care ne leagă de prietenii noştri din Sudul ţării, activităţi în toate ariile culturii, dar şi a scrisului. Sunt sigur că oaspeţii noştri au rămas impresionaţi de legătura noastră cu oamenii din teritoriu. Am pus bazele unor noi colaborări între formaţiile noastre, urmând să participăm reciproc la o serie de acţiuni comune”.

Dalma Szekely – referent CJC BN: „Am pus accent şi pe promovarea culturii minorităţilor din judeţele participante la schimbul de experienţă, urmând ca în viitorul apropiat judeţul nostru să fie prezent la un festival interetnic unde îşi vor aduce aportul peste 14 minorităţi”.

Anişoara Stegaru – referent secţia „Cercetare, Valorificare a Tradiţiilor şi Creaţiei Populare” CJC Galaţi: „Impresia e puternică, specialiştii bistriţeni implicându-se în actul cultural cu sufletul. Ne-am bucurat de prea plinul spiritualităţii colegilor noştri, de profesionalismul lor, de modul cum ştiu să colaboreze cu autorităţile locale. Se pune accent pe autenticul zonei, ceea ce ne duce cu gândul la seriozitatea cu care se respectă tradiţiile. Sperăm ca la Galaţi să reuşim să vă arătăm reversul şi să ne prezentăm la un mod cel puţin la fel de valoros”.

Gheorghe Mocanu – referent ansamblul „Baladele Deltei” Tulcea: „M-a impresionat buna colaborare a CJC BN cu administraţia publică din teritoriu. Mi-au plăcut căminele culturale bine îngrijite, preocuparea pentru păstrarea folclorului autentic. Comparativ cu judeţul Tulcea, sunteţi mai bine organizaţi, aveţi o activitate mult mai densă, din care noi avem de învăţat”.

Floarea Ana Bulgaru – referent ansamblul „Baladele Deltei”, serviciul „Resurse umane”: „Deşi m-am întâlnit la manifestările de la Tulcea cu ansamblul profesionist „Dor Românesc” şi corurile „Tudor Jarda” şi „Excelsior”, mă bucur că am reuşit să-i cunosc pe artişti şi la ei acasă. Am revăzut, încă o dată, spiritul managerial al directorului Nicolae Gălăţean, care ştie să coordoneze cu succes o echipă profesionistă. Suntem mândri că am făcut parte din acest proiect în care am făcut contact cu vocea satului reprezentat de autorităţile locale, cu rapsozii neamului românesc, cărora le datorăm bucuria de a retrăi viaţa la ţară, cu toate tradiţiile şi obiceiurile, prin frumuseţea portului, curăţenia sufletească transmisă prin cântec, dans şi ospitalitate. Se pune accentul, la Bistriţa, pe omul care sfinţeşte locul. Domnul Nicolae Gălăţean este o mândrie pentru tot neamul, peste tot este apreciat pentru că este un înfăptuitor de cultură”.

Carmen Coca – responsabil proiecte europene CJC Galaţi: „Impresia a fost puternică, nu putem decât să punctăm ceea ce am învăţat la Bistriţa. A fost o experienţă unică”.

Adriana Căpăţână – şef Serviciu financiar-contabilitate CJC Galaţi: „La noi în judeţ nu este nici pe un sfert din ceea ce am văzut aici în privinţa culturii, deci, nu am decât cuvinte de laudă”.

Angela Ionaşcu – şef Serviciu resurse umane CJC Galaţi: „Am rămas impresionată de baza materială a Centrului Judeţean pentru Cultură şi de personalul bine pregătit de aici. Nu ne rămâne decât să mulţumim din inimă pentru acest schimb de experienţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5