Ce va aduce anul 2010 în serviciile deoncentrate?

Semne proaste, anul are pentru majoritatea serviciilor publice deconcentrate din judeţul nostru! În prima şedinţă de Colegiu Prefectural din acest an, şefii instituţiilor deconcentrate şi-au făcut cunoscute proiectele de investiţii ce urmează a fi finalizate sau derulate pe parcursul anului 2010. Tot mai puţini bani pentru investiţiile derulate în serviciile publice. Tranzacţiile imobilare ale anului sunt noile sedii ITM şi RAR. Aplicarea Legii nr. 329/2009 aduce restructurări de personal în deconcentrate. Până în acest moment au redus numărul de angajaţi, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale şi Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Inspectoratul Şcolar Judeţean

,,În momentul de faţă sunt 95 de şantiere deschise. Valoarea iniţială a contractelor derulate prin Ministerul Educaţiei este de 70.366.631 lei, şi au fost finanţate lucrări în valoare de 2.245.698 lei. La capitolul investiţii derulate prin consiliile locale, stăm ceva mai bine. Valoarea iniţială a contractelor este de 57.665.717 lei şi au fost onorate până în momentul de faţă sume de circa 34 milioane lei. În anul şcolar 2009-2010, nu vor exista investiţii noi, din cauza faptului că sunt foarte multe lucrări efectuate şi neplătite în valoare de 93 de miliarde de lei vechi. De aceea, nu vom promova alte investiţii, fiindcă avem foarte multe investiţii în derulare, pe care sperăm să le finalizăm anul acesta, sau măcar anul viitor. În ceea ce priveşte organigrama, nu va suferi modificări.”- Vasile Marc, inspector şcolar judeţean, ISJ B-N.

Direcţia de Sănătate Publică

,,Pentru anul 2010 avem solicitări făcute Ministerului Sănătăţii, nu ştiu câte din ele vor fi aprobate. Toate unităţile sanitare cu paturi au solicitat fonduri, atât pentru reparaţiile capitale, cât şi pentru consolidări. Singura lucrare care ar fi trebuit să continue, fiind începută în urmă cu doi ani de zile, este consolidarea Spitalului de Psihiatrie de la Beclean. Au mai solicitat fonduri, Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru reabilitarea clădirii de pe strada Grigore Bălan, pentru lucrări de consolidare la Spitalul de pe bulevardul Independenţei (…) . În total, au fost solicitate fonduri pentru reparaţii capitale în valoare de 11.400.000 lei, iar pentru consolidări au fost solicitate fonduri de peste 5 milioane lei. Sperăm ca o mare parte din ele să fie aprobate”- doctor Anca Andriţoiu, director coordonator DSP B-N.

Agenţia pentru Protecţia Mediului

,,Investiţiile care trebuiau efectuate anul acesta au fost sistate. În 2008, am început şi am acordat o investiţie privind acreditarea laboratoarelor de calitate a mediului. În 2009, din lipsă de fonduri, ca şi anul acesta am sistat orice investiţie. Nu am suferit nicio modificare privind structura de funcţionare, activitatea noastră este tot aceeaşi, şi cu acelaşi număr de salariaţi”- Ştefan Mureşan, director APM B-N.

Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale

,,Nu am avut prevăzute investiţii nici în bugetul pe 2009, nici pe bugetul pe 2010. În ce priveşte restructurarea, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) a fost supusă reorganizării, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr.329/2009, în sensul că AJPS a preluat activitatea Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială, care s-a desfiinţat.(…) La data de 26 noiembrie 2009, ambele instituţii aveau 37 de posturi, din care au fost supuse restructurării opt posturi, deci am rămas cu 29 de posturi. Am redus opt posturi, din care un singur post vacant şi şapte posturi ocupate. Am redus personal contractual, ne-am orientat spre externalizarea serviciilor de pază şi curăţenie, am redus două posturi de referent, un post de consilier, un post de inspector. În prezent, avem un număr de 29 de posturi”- Silvia Moldovan, director adjunct AJPS B-N.

Casa Judeţeană de Pensii

,,Casa Judeţeană de Pensii nu are prevăzute investiţii, dar nici nu a întâmpinat vreo problemă din acest punct de vedere. De asemenea, nu

s-a pus problema restructurării”- Ioan Fechete, director coordonator CJP B-N.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă

,,Anul acesta avem confirmarea continuării reparaţiilor capitale la Centrul de Formare Profesională de la Beclean, având în vedere că anul trecut nu ne-am putut termina această investiţie, pentru că toţi banii au fost alocaţi pentru plata indemnizaţiilor de şomaj. Sperăm că, anul acesta, vom începe să derulăm lucrările de reparaţii de la Beclean. Schimbări în organigramă, nu avem”- Doris Moldovan, director coordonator AJOFM B-N.

Inspectoratul Teritorial de Muncă

,,Inspectoratul Teritorial de Muncă a achiziţionat încă din decembrie 2009, un nou spaţiu, cu destinaţie sediu social pe strada C.R. Vivu, unde funcţionăm în acest moment. Pentru anul 2010 ne-am gândit să dotăm acest spaţiu cu mobilier şi avem nevoie de o maşină de teren pentru destinaţii greu accesibile, unde facem controale. (…) Avem un ARO mai vechi, şi ne-am gândit la o maşină mai drăguţă şi mai bună, o maşină de teren, pentru care avem promisiuni. În ceea ce priveşte structura organizatorică, s-au redus 19 posturi, din care 8 posturi vacante şi 11 posturi ocupate. Am redus chiar postul unui inspector de muncă. Prin eforturi deosebite, am reuşit să găsim locuri de muncă pentru opt persoane, o persoană a fost redistribuită (femeia de serviciu) şi mai avem două persoane cărora le căutăm locuri de muncă, ca să nu avem şomeri”- Otilia Berbecaru, director coordonator ITM B-N.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP)

,,Am făcut fundamentarea către Agenţia Naţională Fiscală pentru două obiective, respectiv achiziţia unui sediu pentru Administraţia Fiscală din Prundu- Bârgului, şi un alt sediu pentru Sângeorz- Băi. De asemenea, avem o fundamentare cuprinsă în programul de achiziţii, vizavi de două reparaţii capitale, respectiv şarpanta de la Administraţia Finanţelor Publice din Bistriţa şi repararea lifturilor. În ceea ce priveşte restructurarea pe Legea 329/2009 nu avem probleme”- Dina Suciu, director adjunct

DGFP B-N.

Comisariatul Judeţean al Gărzii Financiare

,,Nu am avut şi nu avem prevăzute sume pentru investiţii, nici în 2009, nici pentru anul în curs. În ceea ce priveşte structura organizatorică, nu au intervenit modificări”- Alexandru Farcaş, comisar şef Garda Financiară Bistriţa-Năsăud.

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR)

,,La nivelul DADR, pentru anul 2010 avem proiecte începute acum trei ani, proiecte care fac referire la sisteme naţionale de monitorizare sol-teren pentru 11 comune, care trebuiau finalizate până în 2010. Nu s-a reuşit acest lucru din lipsă de fonduri, urmând să continuăm aceste proiecte anul acesta, fiind alocată suma de 474.578 lei. Ca proiecte noi, avem realizat studiul de fezabilitate pentru şapte comune, urmând să întocmim documentaţia necesară. Cât despre modificările organizatorice, DADR nu este supusă, deocamdată, reorganizării”- Valentin Pop Mititean, director coordonator DADR B-N.

Oficiul Judeţean pentru Consultanţă Agricolă (OJCA)

,,OJCA îşi schimbă personalitatea juridică, trece de la Ministerul Agriculturii, la Consiliul Judeţean şi devine Cameră Agricolă Judeţeană. Sperăm ca acest lucru să se soluţioneze cât de repede, deoarece ne confruntăm cu o problemă legată de plata salariilor pe luna decembrie. Cât despre investiţii, deţinem un proiect de modernizare a Casei Agronomului, pentru mijloacele fixe de acolo, un proiect în jur de 200.000 de euro. Să sperăm că, odată cu trecerea la Consiliul Judeţean, vom găsi posibilităţi, parteneriate sau proiecte de finanţare. Cât despre personal, rămânem pe aceeaşi structură în momentul de faţă. Aşteptăm acte normative noi care să facă referiri la organizarea Camerelor Agricole locale”-Daniel Frăsin, director coordonator OJCA B-N.

Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

,,Avem două obiective, amenajare sediu DSVSA, realizat în proporţie de 95%, restul urmând să fie amenajat în cursul anului, fiind alocată o sumă de 78.000 lei, şi amenajare laborator-biologie moleculară, realizat în proporţie de 62%. Mai trebuie realizate lucrări de construcţii în valoare de 239.000 lei şi lucrări de peste un milion de lei, în ceea ce priveşte aparatura. Cât despre obiective noi, avem patru proiecte pentru anul 2010, proiecte în valoare de aproape 3 milioane de lei. În ceea ce priveşte reorganizarea, s-au redus 15 posturi, trei funcţii publice şi 12 funcţii contractuale. S-au redus posturile vacante şi posturile celor care erau în pragul pensionării”- Ioan Bogolin, director coordonator DSVSA B-N

Direcţia Judeţeană de Statistică

,,La noi nu este cazul de investiţii, iar în privinţa structurii organizatorice nu avem motive de restructurare, deoarece funcţionăm la aceleaşi dimensiuni ca acum 13 ani”- Mircea Chira, director coordonator Direcţia Judeţeană de Statistică B-N.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu

Cultural Naţional

,,La nivelul DJCCPCN nu există investiţii pe anul în curs, şi nici în derulare, iar în ceea ce priveşte organigrama, ea nu a suferit modificări. (…)Nu avem proiecte constituite în acest moment, avem o solicitare de 10.000 lei pentru zilele ,,Constantin Pavel” în perspectiva organizării în primăvara-vara acestui an. În acest sens, avem promisiunea de susţinere secretarului de stat din Ministerul Culturii,Vasile Timiş”- Vasile Şomlea, director coordonator DJCCPCN B-N.

Direcţia Judeţeană pentru Sport

,,Ne dorim ca în cursul anului 2010 să reuşim dotarea Centrului de Excelenţă pentru Structuri Sportive, întrucât la ora actuală, chiar dacă această obiectiv a fost finalizat în urma unor reparaţii capitale, nu poate fi folosit, deoarece necesită dotări. O lucrare începută în decembrie este în curs de finalizare, şi anume, reparaţia capitală a suprafeţei de joc din cadrul Sălii Polivalente. Sala Polivalentă va avea o nouă înfăţişare, o lucrare care se ridică la suma de 350.000 de lei. Pentru anul 2010 ne dorim să finalizăm un proiect, deja scos la licitaţie, contestat din păcate , între timp în luna decembrie, şi aici mă refer la patinoarul cu suprafaţă artificială care trebuia implementat în comuna Bistriţa - Bârgăului. Nou etapă a evaluării ofertelor este spre finalizare şi sperăm cât de repede să putem începe lucrările. La capitolul, proiecte noi, în anul 2010, ne dorim, ca în cadrul comunei Sânmihaiu de Câmpie, să realizăm un Complex Sportiv, lucrare care se ridică la valoarea de 200.000 de lei. De asemenea, ne-am propus să primi o cotă parte sau chiar finanţarea totală la realizarea Complexului Sportiv de la Colibiţa, o lucrare estimată la 8 milioane de lei. Deocamdată, modificări în structura organizatorică nu au apărut, chiar dacă, după noua lege suntem afiliaţi Ministerului Educaţiei şi Cercetării”- Raul Zanca, directort coordonator DJS B-N.

Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu

,,Nu are prevăzute investiţii pe 2010, deoarece în 2007 a achiziţionat noul sediu. Structura organizatorică este aceeaşi”- Ioan Borş, director coordonator al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu B-N.

Direcţia Judeţeană pentru Tineret

,,Avem un proiect şi avizele necesare pentru reabilitarea şi funcţionarea sediului DJT. Proiectul a fost obţinut în anul 2008, şi trebuie finalizat pe parcursul a doi ani. Pentru acest an am solicitat suma de 1,5 milioane de lei pentru începerea efectivă a lucrărilor. La Centrul de Agrement de la Sângeorz -Băi, am făcut un studiu de fezabilitate privind mansardarea, extindere sală de mese şi amenajare curte interioară, iar în funcţie de fondurile primite vom demara lucrările”- Ciprian Constantinescu, director coordonator DJT B-N.

Clubul Sportiv Municipal Bistriţa

,,Am derulat trei proiecte de investiţii în anul 2009, şi am reuşit cu 200.000 de lei să reabilităm spaţiile de antrenament de la haltere şi box, avem o pistă sintetică de atletism, unică în judeţ, în valoare de 200.000 lei şi am termoizolat sala de tenis de masă. În ceea ce priveşte investiţiile pe 2010, ne propunem reparaţii capitale la cabana Piatra-Fântânele, care este în patrimoniul CSM. Acest proiect este doar o solicitare, şi nu ştim dacă se va aproba, şi în ce proporţie. Mai avem o solicitare legată de cabana de la Sigmir, unde ne gândim la o bază de pregătire pentru sportivii noştri, şi ne dorim un proiect pentru o sală multifuncţională de box, haltere şi atletism. Nu sunt deocamdată modificări în structura organizatorică”- Maria Rus, director coordonator CSM B-N.

Inspectoratul Judeţean în Construcţii

,,Nu am avut investiţii noi, ca instituţie, nici în 2009, nici în 2010. Legea 329 se aplică şi la noi, dar singura modificare care a intervenit, este aceea că nu mai suntem finanţaţi cu venituri proprii, ci suntem finanţaţi de la bugetul de stat. Cu reorganizarea personalului, la nivel naţional, din 1.500 de persoane s-a redus numărul angajaţilor la 1.100 de persoane. Am înţeles că mai urmează o reducere de personal, care ar putea afecta şi judeţul nostru”- Constantin Hada, şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură

,,La ora actuală avem doar propuneri de investiţii, dar sper că o parte din acestea vor fi aprobate. Avem lucrări de circa 61 milioane de lei alocate modernizării sediului. Avem propuneri de investiţii pentru trei lucrări noi, centrele locale de la Teaca, Lechinţa şi Bistriţa, pentru care avem aprobate studiile de fezabilitate. Pentru centrele locale de la Teaca şi Lechinţa avem terenuri date în administrare de către primăriile respective, care nu au emis nicio pretenţie ulterioară asupra acestor terenuri. O problemă deosebită avem la Centrul Local APIA de la Teaca. Actualmente, Centrul Local Teaca funcţionează în fostul sediu al Unităţii Fitosanitare, unde au fost depozitate substanţe toxice, iar cele opt persoane care îşi desfăşoară activitatea acolo, au probleme de sănătate din cauza noxelor emise de reziduurile toxice. Acea construcţie veche necesită demolare, şi în plus, nu există grup sanitar, o reţea de apă-canal . Terenul pentru construcţia noului sediu al Centrului Local de la Teaca este în curtea Primăriei, unde sunt toate utilităţile, valoarea investiţiei fiind de aproape 900.000 lei. Aceste studii de fezabilitate sunt aprobate încă din 2009, dar tot în 2009 au fost sistate toate investiţiile. Noi am trimis solicitări Agenţiei Naţionale pentru a ne aproba fondurile necesare pentru aceste construcţii, dar cea mai grea problemă rămâne la Teaca. Oamenii de acolo lucrează în două birouri încălzite cu energie electrică, şi astfel ajungem să plătim facturi lunare de 800 de lei, doar pentru energia electrică, şi este prea mult. Mai avem pe lista de investiţii, reabilitare garaje, dotarea cu trei maşini de teren, imprimante, calculatoare, cele necesare în activitate. Nu am avut modificări în structură, ne-am dori personal în plus”- Emil Scurtu, director coordonator APIA B-N.

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

,,Avem în continuare patru investiţii - o investiţie în derulare din 2002 la Secţia de Pompieri din Năsăud, probabil în acest an se vor finaliza şi lucrările, investitor MAI; înfiinţarea unei Gărzi de Intervenţie la Prundu –Bârgăului, proiect realizat în proporţie de 70%, investitor Consiliul Local; o altă investiţie la Sângeorz-Băi, Garda de Intervenţie şi SMURD, investitor Consiliul Local şi extinderea Subunităţii de la Beclean , care sperăm a fi finalizată anul acesta. Nu avem modificări în structura organizatorică, deoarece prin înfiinţarea SMURD Bistriţa ne-au crescut atribuţiile în acordarea primului ajutor”- Constantin Florea, inspector şef ISU B-N.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie

,,Ne interesează ce se întâmplă, atât din perspectiva integrării sociale, cât şi din perspectiva investiţiilor, pentru a vă sprijini dacă este cazul, cât şi din perspectiva organigramelor, pentru că avem parteneriate cu majoritatea serviciilor deconcentrate din judeţ care funcţionează bine şi foarte bine. În ceea ce priveşte Inspectoratul Judeţean pentru Poliţie, aceeaşi organizare, fără investiţii”- comisarul şef Liviu Olariu.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi

,,IJJ nu are proiecte de investiţii în anul 2010. Noi dorim să schimbăm locaţia unde funcţionăm, pentru că imobilul a fost retrocedat şi plătim o chirie de 2.100 euro/ lună. Suntem în instanţă cu Ministerul Apărării Naţionale, am câştigat la Curtea de Apel la începutul acestei luni, şi acum va urma recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar sperăm să rezolvăm problema locaţiei pentru Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. Probabil, când ne vom muta va fi nevoie de ceva investiţii pentru a putea funcţiona legal şi normal. Referitor la modificări în structura organizatorică, vom reduce efectivele de la pază şi protecţie instituţională, şi acestea vor fi reorientate spre ordine publică, ca împreună cu Poliţia să gestionăm în condiţii foarte bune, ordinea şi liniştea publică la nivelul judeţului”- colonelul Ionel Cimuca, comandantul IJJ B-N.

Autoritatea Rutieră Română

,,La nivel de judeţ există servicii funcţionale şi nu avem personalitate juridică, ceea ce ne pune într-o oarecare dificultate când vorbim despre investiţii. Nu intrăm sub incidenţa Legii 329, deci nu vor fi schimbări în structura organizatorică. În schimb, în 2010, va produce efecte, o lege apărută anul trecut, Legea Auditului de Siguranţă Rutieră, şi se estimează ca până la sfârşitul anului, să fie pusă în aplicare şi în România”- Doina Filipoiu,şef agenţie ARR B-N.

Registrul Auto Român

,,Sper ca în toamna acestui an, să avem ocazia să tăiem panglica la noul sediu. Undeva la finele lui martie-aprilie, vom demara lucrările la noul sediu, în cartierul Viişoara. Finanţarea este asigurată de Ministerul Transporturilor”-Cosmin Wechter, director RAR B-N.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5