Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bistrița, la ceas de bilanț. La 70 de ani de la înființare, are aproape 11.000 de membri

Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bistrița a organizat, la Cercul Militar Bistrița,  Adunarea Generală  a Reprezentanților membrilor, eveniment la care au participat primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără, managerul Gabriel Lazany de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, Sanda Cătuna din partea Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud,Andreea Mureșan -  director economic la Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud, col.(retg) Ioan Gaftone  - președintele A.N.C.M.R Filiala Județeană Bistrița Năsăud, dl Vasile Moldovan -  fost primar al municipiului Bistrița, Roxana Berengea din partea Farmaciei Catena, care are au transmis mesaje de susținere și de apreciere a activității seniorilor din județ.

"Implicare, conexiune, întâlniri, viața activă. Este în modul în care poți cu adevărat să-și prelungești viața, dar nu oricum, ci în condiții de calitate", a spus primarul Turc, invitându-i pe pensionari la spectacolele de la Palatul Culturii și la activitățile Centrului de zi de pe str. Octavian Goga. 

Managerul SCJU Bistrița a punctat investițiile făcute în unitatea spitalicească, în dotări, echipamente, dar și în resursa umană, pentru a asigura servicii medicale de înaltă calitate.
Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără,  a dezvăluit că mama sa a fost membru al C.A.R.P. BISTRIȚA, fiind implicată în diverse acțiuni întreprinse de Casă, participând la Adunările Generale. Camelia Tabără a mulțumit Asociației CARP Bistrița, pentru că prin activitățile promovate îi face pe pensionari să aiba sentimentul de "apartenență la grup".
 
„Adunarea Generală a Reprezentanților membrilor Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bistrița pentru anul 2023 se desfășoară într-un moment aniversar deosebit, respectiv în anul în care se împlinesc 70 de ani de la înființarea asociației,  de funcționare neîntreruptă a activităților specifice. La data de 11 august 1954, prin Ordinul nr.17088 al Ministerului Prevederilor Sociale, s-a înființat Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor la Secția de Prevederi Sociale a Raionului Bistrița. Activitatea CARP Bistrița s-a desfășurat în locații diferite, la început în spații oferite de Sfatul Popular, apoi, pe măsura dezvoltării în spații închiriate, iar din anul 1982 în actualul sediu, proprietate a casei, ceea ce reprezintă o mare împlinire.
Trecerea timpului constituie un motiv serios să ne îndreptăm gândurile și să aducem un omagiu pentru cei care au fost înaintea noastră în cadrul acestei asociații, în primul rând membrii, apoi reprezentanții asociației, președinți, vicepreședinți, consilieri, cenzori, colaboratori și nu în ultimul rând personalul angajat, care a fost permanent liantul între factorii de decizie și membrii noștri”, a transmis președintele Adrian Burzo, prezentând Darea de seamă a activității pentru anul trecut. 
Acesta a menționat că „îmbinarea armonioasă a celor două componente, de acordare a împrumuturilor cu acordarea de ajutoare nerambursabile și participarea la activități social-culturale, creează din CARP-uri o entitate aparte, față de unitățile bancare sau instituții financiare nebancare, deoarece asigură și realizează un anumit gen de protecție socială a membrilor, în comunitățile din care provin, pentru că în lipsa acestora pensionarii și persoanele în vârstă s-ar afla, de cele mai multe ori,  în imposibilitatea de a obține  de altundeva un împrumut, resursele financiare necesare prin care să-și rezolve frecvent anumite nevoi existențiale”. 
Potrivit președintelui Adrian Burzo, la sfârșitul anului 2023, în evidențele Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bistrița erau înregistrați un număr de 10.833 membri, care provin din municipiul Bistrița - 7337 persoane, din orașul Beclean - 925 persoane, și un număr de 2571 membri la subcentre. Este constituit un fond social în valoare de 20.607.612 lei, iar soldul împrumuturilor acordate și nerambursate la finele anului era de 12.542.642 lei. În anul 2023 s-au acordat 2.330 împrumuturi pentru nevoi personale în valoare de 15.442.500 lei,  valoarea medie fiind de 6.628 lei, față de 5.600 lei în anul 2022. Valoarea maximă a împrumutului este de 30.000 lei, de 8 ori fondul de cotizație cu rambursare în maximum 48 de luni, la o dobândă de 12 % pe an la sold scadent.
"Ajutoarele nerambursabile au fost acordate pe bază de solicitare scrisă, în baza documentelor justificative și a anchetei sociale și au vizat în mod deosebit starea de sănătate și nevoile personale ale membrilor Casei în sumă de 66.150 lei, pentru un număr de 574 membri.  Pentru cei 319 membri ai Casei care au decedat în anul 2023 s-au acordat ajutoare nerambursabile pentru deces urmașilor legali în sumă de 270.500 lei, corespunzător vechimii ca membru și s-au restituit cotizațiile aferente în sumă de 622.292 lei", a adăugat președintele CARP Bistrița.
           În anul 2023 au fost organizate un număr de 10 excursii și pelerinaje de 1-4 zile, la care au participat 565 membri, Casa contribuind  cu 25% din costuri. De asemenea, a fost realizat un schimb de experiență cu Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Zalău, fiind evidențiate și colaborările cu OPTICA MEDICALĂ din Brașov și cu reprezentanții farmaciilor CATENA.
*** 
Anul trecut, Adunarea Generală a validat membrii Consiliului Director al Asociației C.A.R.P. Bistrița: președinte Burzo Adrian, vicepreședinte doamna Cindrea Simona Eudochia, consilieri: domnul col. (retg) Haidău Iorgu, doamna Harosa Ana, domnul Zoltan Karoly-Attila, membri supleanți: doamna Orza Irina, domnul Crișan Eugen, membrii Comisiei de Cenzori: președinte doamna Sonea Ana Doina, cenzor I doamna Covriga Silvia, cenzor II doamna Codarcea Maria, membri supleanți: doamna Cireș Gabriela Victoria, doamna Ariton Ana Gabriela.
În prezent statul de funcții este următorul: secretar Barna Karen-Cristiana,  contabil-șef  Huciu Ștefania Voichița, referent Burzo Valeria-Dana, contabil-subcentre Olinca Lenuța, casier-principal Mureșan Andreea-Elena, casier Morozan Liliana Gabriela și personalul auxiliar: 18 casieri zonali  și îngrijitor clădiri Pușcaș Elena.
 
 
 
 
 
 
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5