Cartea și neamul. „Cu cartea pe roți” pe Valea Frumoasei

La inițiativa lui Nicolae Dăian, originar din Sebeș Alba, de profesie inginer în domeniul informaticii, stabilit de două decenii în statul Washington, Seattle, Redmond-Bellevue, la renumita Societate Microsoft, „mama” calculatoarelor, a organizat o întâlnire de suflet a întregului neam aparținând familiei Dăian, în perioada 17 august - 6 septembrie 2023.
Și-au dat întâlnire la data stabilită neamurile din America, China, Germania, Spania și cei din țară - Sebeș, Lancrăn, Blaj, Cluj, Sighet, Năsăud, Zalău, Bistrița, în jur de 45 persoane, întâlnire cu caracter intim ce ne duce spre umanitate, spre modele de viață și esențele neamului Dăian - Mititean, cu oameni înzestrați cu puterea de a comunica cu ceilalți din neamul lor, ca o pildă vie spre neuitarea amintirilor de acasă, o doză de liniște necesară vieții de familie.
Întâlnirea a avut loc în casa Dăienilor din Sebeș, așteptați în prag de mama Nană, așa cum îi aștepta pe cei patru feciori (Ghiță, Nelu, Nicu și Petrică), atunci când veneau în vacanță de la facultatea clujeană, cu tot felul de bunătăți din tradiția familiei. De aici convoiul de mașini a urcat pe Valea Sebeșului, pe Valea Frumoasei, un loc cu adevărat special, unde aerul rece și pădurea verde cum spunea Sadoveanu, îți dau senzația că te afli într-un colț de rai - Labirintul Valea Sebeșului - unde se întind păduri după păduri nesfârșite.
Comanda a fost preluată de juristul Vasile Cristea, care a pregătit trei pensiuni pentru oaspeți în localitatea Dobra, două din patrimoniul său și una închiriată de la un vecin. Peisaje cu totul aparte ne-au încântat la tot pasul. Seară de seară se depănau amintiri, scene din viața de zi cu zi a fiecăruia. O lume de poveste cu întâmplări din anii de acasă, presărați cu năzbâtii, împliniri și neîmpliniri, cu chipuri dragi și întâmplări memorabile ce le-au jalonat viața.
Ziua de 19 august a fost dedicată cărții de familie, când cei doi scriitori din acest neam, respectiv Ioan și Lucreția, au venit cu o surpriză plăcută, ridicând cartea „Cu sufletul punte între două continente”, special pregătită pentru acest eveniment. O parte dintre cei prezenți au petrecut în America timp de 3 săptămâni, prezenți la nunta lui Călin și Lisa, o nuntă românească pe pământ american cu nuntași din Europa, America, Africa, Asia, cărora nu le-a lipsit de la gât trăistuța românească țesută la Săpânța, cu tricolorul și o sticluță cu țuică de cazan și o cutiuță cu cornulețe după rețeta năsăudeană. O carte emblematică a familiei, o evocare a familiei și a ținuturilor natale și a celor în care urmașii au înțeles să-și continue viața. Autorii reprezentând de fapt rădăcinile familiei, iar cartea în sine se constituie într-o dublă monografie - rădăcinile românești din zona dragă dacilor ce au prins contur și o mică poieniță românească dincolo de ocean. Cartea este extrem de interesantă, iar pe parcurs a devenit incitantă prin bucuria descoperirii atâtor oameni și locuri, invitându-i pe toți la lectură. Cartea prezentată în acest cadru a dat valoare întâlnirii, fiind o alternanță de timpuri, trecut-prezent, în care dorul învârte amintiri și chipuri, sentimente care gravitează în jurul acestei familii încărcate de tradiții. Autorii, în aplauzele întregului neam au oferit tuturor cartea cu dedicații, trăiri, emoții și bucurii, dorul de neam și dăruirea unul altuia fără rezerve, iubirea necondiționată a Bunului Dumnezeu, care ne-a dat binecuvântarea întâlnirii, un sentiment românesc al ființei, așa cum stipulează Constantin Noica în „Cuvânt despre călătorie”, precizând că cei ce scriu sunt o categorie de călători mai aparte.
În această perioadă au avut loc două evenimente speciale, logodna Călinei cu Kevin în 22 august 2023 și nunta Lorenei cu Bogdan în data de 25 augut 2023, evenimente ce au completat tabloul momentului prin astfel de peisaje sufletești.
Pe tot traseul, peisajele au fost absolut magnifice.
După un scurt popas pe Barajul Oașa, finalizat în anul 1979, am urcat pe un drum pietruit, considerat cândva drumul ciobanilor, devenit azi drumul turiștilor, cu pensiuni și cabane fel de fel și am ajuns pe muntele Puru, din masivul Șureanu, poposind la o stână modernă cu 400 de oi, păstorită de Nicolae Roman din satul Căpâlna, comuna Săsciori, cu întreaga familie: părinții, soția și fiica. Aici am servit un balmoș pe gustul tuturor și am văzut procesul de fabricare a cașului. Stâna aparține de Asociația crescătorilor de ovine Laz - Căpâlna, președinte fiind medicul veterinar din localitate.
Pe aici, ne spune ghidul Vasile, trece una dintre șoselele cele mai spectaculoase, chiar cea mai grozavă din România, celebra Transalpina (DN 67C), cunoscută și sub denumirea de Drumul Regelui, pentru că a fost construită cu sprijinul regelui Carol al II-lea, prezent aici la inaugurarea din anul 1939. În pasul Urdele, șoseaua ajunge la o înălțime de 2145 m, cea mai înaltă altitudine pentru o șosea din România, drum pe care probabil îl vom parcurge la ediția a doua.
Am poposit prin mai multe așezări cultural-turistice Șugag, Căpâlna, Petrești, Lancrăn (locul nașterii lui Lucian Blaga) și Sebeș, în vecinătatea căruia se găsește spectaculoasa rezervație - Râpa Roșie. Am ieșit din această zonă turistică poposind la Cluj, Baia Mare, Sighet, Turda, Gherla, Chiuza (fiind oaspeții scriitorului Valer Mureșan, unde am servit o plăcintă și am citit fiecare poezii din cele patru volume ale sale), Hordou, Năsăud (de unde nepoții și-au ales cele mai frumoase cusături și goblenuri din colecția bunicii Lucreția, cu care au înfrumusețat casele lor de peste ocean), Valea Someșului, Valea Bârgăului, cu ținta Colibița, litoralul Bistriței, alte locuri de vis, de neuitat.
Să nu ne uităm neamul, originile, cartea familiei, ce reprezintă semințele iubirii ce germinează și înfloresc în inimile fiecăruia dintre noi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5