Cartea de vizită

Mircea Daroşi

Încărcat cu un suflu tineresc rar întâlnit şi cu o prezenţă statornică în spaţiul cultural al judeţului nostru, şi nu numai, scriitorul şi jurnalistul de excepţie Menuţ Maximinian, este un nume atât de cunoscut în lumea literelor.
Surprinzător pentru oricine este faptul că, tinereţea care îi stăruie în fiinţă ca o binecuvântare divină, îi înnobilează sufletul, îi dă putere de muncă şi har să pună în cuvinte înţelepciunea şi frumuseţea gândului curat. Aflat la vârsta maturităţii priveşte cu drag în ,,ograda’’ vieţii sale şi constată că în numai 15 ani a realizat un palmares editorial impresionant, 21 de lucrări, în calitate de scriitor, cercetător, poet şi promotor cultural : Confesiuni, Cartea Diuganilor, Generaţia în blugi, Chip de înger, Pe aripa cerului, Povestea Anei, Solidaritate şi toleranţă, Rădăcini împrumutate, Rugăciunea cântată, Vremea sintagmelor,, Pomul cu litere, Stop reportofon, Cartea cu coperţi de sticlă, Cartea cu coperţi de aer, Cornelia Ardelean- copila de sub vii, Noduri în haos, Riturile de trecere, Muchia malului, Cronica de gardă, Cultura imaterială şi Dosar nr.35
În anul 2014 a publicat volumul intitulat atât de sugestiv,,Cronica de gardă’’în care a aşezat cu migală 239 de cronici literare, eseuri critice şi de direcţie culturală, care pun în lumină activitatea literară a condeierilor din judeţ. În analiza critică a cărţilor, temelor şi autorilor, Menuţ Maximinian nu acceptă reaua credinţă, partizanatul, diagnosticul pus după o lectură pe fugă, superficială. Are un stil propriu, unind luciditatea critică cu analiza psihologică şi socială şi cu talentul său de scriitor de a se exprima plastic, sugestiv şi concentrat.
Pentru el, orice carte primită şi citită este o provocare la nou, la un alt început. Pe rafturile bibliotecii sale, dar şi pe cele ale sufletului, stau mereu în aşteptare alte şi alte cărţi să le vină rândul. Cronicile lui nu se înşiră ca mărgelele pe aţă, ele fac parte dintr-un întreg. Au un orizont larg şi o orientare clară către soluţia critică, născută în mediul jurnalistic, unde Menuţ Maximinian şi-a pus de ani buni semnătura în circulaţie şi în preţuire publică. În felul său, fiecare text din,, Cronica de gardă’’ nu este doar o sinteză literară, un eseu, sau moment cultural, ci un un mod de reflecţie asupra literaturii actuale. Prin acest volum, el insuflă nu ,,doar bucuria lecturii’’, ci desface tainele criticii, tocmai pentru a oferi cititorului o cheie de nepreţuit pentru a descoperi frumuseţea şi bucuria acestei arte.
În anul acesta vine la rampă cu un volum impresionant de referinţe critice semnate de oameni cu reale valenţe scriitoriceşti în care Menuţ Maximinian este personajul central.Prin aprecierile şi relatările confraţilor lui în ale scrisului, el se poate privi cu mândrie ca într-o oglindă. Titlul pare a fi destul de curios,, Dosar nr. 35’’ şi te poate duce cu gândul la ceva mai puţin obişnuit. O urmărire penală, sau cine ştie ce document al securităţii. Dar nici vorbă de aşa ceva. Este un dosar literar în care, ,,avocaţii’’ sunt oameni ce pledează într-un mod admirativ pentru opera lui. Este un răspuns de preţuire a talentului şi muncii pe care o depune pe ogorul literelor. Cele 325 de mesaje scrise cu responsabilitate şi competenţă de către semnatari vorbesc mai mult decât despre oricare alt scriitor din judeţul nostru.
Cartea poate fi considerată o ,,arhivă sentimentală’’prin care este proiectată radiografia eului artistic al autorului, precum şi temperatura valorii sale literare. Din sinteza aprecierilor cuprinse în acest volum am formulat câteva idei definitorii : Menuţ Maximinian ştie să-şi transforme naturaleţea în eleganţă şi cultura în bun simţ. Este generos şi modest, ambiţios şi perseverent, scriitor talentat şi jurnalist de vocaţie, este un observator atent şi mereu în pas cu noutăţile vieţii cotidiene. Discursul său critic cuprinde idei limpezi şi coerente bazate pe analiză şi sinteză. Abordează cu succes genurile jurnalisticii, între care, articolul, reportajul, interviul, iar ca şi scriitor, poezia şi proza lui sunt foarte bine apreciate. Menuţ Maximinian este un adevărat promotor al vieţii culturale din judeţul nostru, fapt pentru care a primit numeroase premii, distncţii şi diplome de recunoştinţă. Iată o carte de vizită care merită toate felicitările noastre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5