Calculatoare cu 15 ani vechime şi lecţiile de succes ale prof. George Vâju

Un fenomen deosebit, de apreciat şi pare incredibil, dar adevărat, se petrece la cunoscutul Colegiu Tehnic „Grigore Moisil” din Bistriţa, unde, într-un laborator care a fost dotat cu modelul Pentium 4 de calculatoare, în anul 2002, prin programul MEN, în număr de 28 unităţi, funcţionează la parametrii normali, după 15 ani, datorită unui inimos, perseverent specialist, devotat, un „bun samaritean” al sistemului de învăţământ, un cadru didactic cu implicare şi bun psiho-pedagog, prof. de fizică George Vâju.
În documentarea noastră am asistat la o reuşită performanţă şi profesională lecţie de fizică, cu subiectul „Lichefierea gazelor”, la clasa a X-a D, profil chimie-biologie, unde cei 24 elevi înscrişi în clasă şi prezenţi la activitate, au demonstrat „cu brio”, folosirea eficace şi optimă a „bătrânelor calculatoare” în cadrul Laboratoruli AeL (Asistent electronic la lecţie), denumire dată în 2002, prof. George Vâju reuşind, cu tact şi măiestrie pedagogică, să fixeze cunoştinţele şi să fie înţeleasă lecţia cu ajutorul acestor calculatoare.
Valorosul laborator, a cărei mentenanţă a fost asigurată în perioada 2002-2006, de către prof. George Vâju, care a fost administrator al reţelei de calculatoare din şcoală, şi cu o dăruire „diabolică de sine”, l-a prins „flama” faţă de laborator şi calculatoare, reuşind ca acest sistem să funcţioneze şi azi, când alţii le-au aruncat la groapa de gunoi.
Laboratorul cuprinde, pe lângă echipamentul fizic, şi o bibliotecă de lecţii interactive din diferite discipline – fizică, chimie, matematică, biologie, istorie, logică, inclusiv tehnologie, iar pof. George Vâju, cu ajutorul Platformei Moodle, a creat eficace teste la conţinutul lecţiilor de fizică.
O metodă inovatoare, mobilizatoare, stimulentă şi motivantă pentru elevi a profesorului George Vâjum constă în elaborarea unui test pentru fiecare capitol în parte, care teste rămâne deschise pe server şi elevul le poate rezolva de câte ori doreşte, on line, testul fiind demarat în clasă, iar elevii îl rezolvă acasă, de câte ori doresc, pentru a obţine o notă mai mare, obligând elevul să lucreze pe calculator, stimulându-i voinţa şi încrederea de a obţine o notă mai mare.
Şi-au exprimat admiraţia şi încrederea faţă de prof. George Vâju, de metodele şi procedeele de predare folosite, de profesionalismul de care dă dovadă, elevii Daniela Rusan, Cristina Haraci, Luisa Dondoş, Gabriela Farcaş, Gabriela Berende, Andrei Mureşan, din clasa a X-a D, care au apreciat dăruirea, calmul şi puterea de a transmite noutăţi din lumea fizicii.
Merită de subliniat efortul pe care-l face conducerea acestui Colegiu, prof. prof. Georgeta Borş, directorul instituţiei şcolare şi directorul adjunct prof. Mihai Sporiş, care cu amabilitate ne-a precizat faptul că unitatea şcolară are 27 clase de liceu şi 10 clase de învăţământ profesional fiind asaltaţi de agenţii economici ca să înfiinţeze 12 clase a IX-a pentru ca să asigure meseriile şi forţa de muncă necesară, aprobate fiind 4 clase de învăţământ profesional, pentru anul şcolar 2017-2018, cât şi realizarea a 1-2 clase de învăţământ dual, fiind singura şcoală de stat care are o şcoală de şoferi categoria B gratuită.
Unde e voinţă şi implicare există şi succes!

Comentarii

23/11/17 22:01
Marcela

Felicitări d-lui prof.care se străduiește din răsputeri sa tina în funcțiune laboratorul. Este atât de legat sufletește de el, încât nici nu-și poate imagina viata lui de dascăl fără laborator; zilnic se preocupa de "starea lui de sănătate", încercând sa-i mai prelungeasca viata. Spor la munca în continuare d-lui prof. și viata laboratorului!

23/11/17 22:12
Marcela

Felicitări d-lui prof.pentru efortul de a menţine laboratorul în funcţiune. Este atât de legat sufleteşte de el, încât nu-şi poate imagina viaţa lui de dascăl fără acel laborator;zilnic se preocupă de "starea lui de sănătate", încercând, întocmai ca un doctor, să-i mai prelungească viaţa. Spor la muncă d-lui profesor şi viaţă laboratorului!

23/11/17 22:17
Dora Moldovan

Felicitări si mult succes in continuare domnule profesor !

23/11/17 22:26
Florina

Felicitari bunicule!!!!!!!!!! Esti un examplu pentru noi tori!!!!!!!!!!!

24/11/17 13:23
Mihai Sporis

Felicitări domnului profesor pentru dăruirea și priceperea dânsului, atât din punct de vedere al pregătirii profesionale, cât și dăruirii pentru învățământ, în condițiile în care tot mai puțini absolvenți de învățământ superior sunt atrași de meseria de "șlefuitor de talente", în domeniul educației!!!

25/11/17 20:59
Anca Maria Buda

Felicitari!!
Mi-as fi dorit sa fi avut si eu asemenea profesor!!!

25/11/17 21:04
Anca Maria Buda

Cred ca un asemenea dascal ar trebui sa fie un exemplu pentru altii!
Si ar trebui sa ii fie recunoscute public eforturile si sa fie premiat de autoritati!

26/11/17 10:31
Uță Florin-Alin

Felicitari domn profesor ! Toate cele bune in continuare !!!

26/11/17 14:33
Rusu Constantin

Stimă și respect domnule profesor! Prin acest laborator am trecut și eu alături de multe cadre didactice care sub îndrumarea dumnevoastră, un mentor excepțional, am făcut diverse cursuri de perfecționare. FELICTĂRI pentru pasiunea și dăruirea de care dați dovadă în tot ceea ce faceți pentru învățământul românesc.

13/01/18 21:50
Maria

Felicitări domnule profesor!
Un student de nota 10 ....peste ani un profesor de nota 10, mă bucur că v-am cunoscut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5