Brânză... de la Teaca

Județul Bistrița- Năsăud este cunoscut ca fiind un bun păstrător de tradiție, cultură și artă culinară. Acesta este motivul pentru care un grup de specialiști din instustria laptelui a inițiat o campanie de atestare de produse pe scheme europene de calitate (indicație geografică protejată- IGP) și să contribuie astfel la creșterea reputației produselor lactate din nordul Transilvaniei pe întreg globul.

Simion Drecșan, mangerul Unității de procesare lapte Lacto Sinelli și inițiatorul proiectului, se declară un mare iubitor de produse tradiționale: „...eram mic și știu cum frământa mama brânza cu sare și o punea în bărbânță și bărbânța o îngropa în pământ (...) prima dată mâncam din ea la Crăciun. Ai, mă, ce bună era!”. Lacto Sinelli are, în acest moment, atestată ca produs tradițional „Brânza frământată Sinelli de Teaca”, dar pe rol există proiecte de atestare ca rețete consacrate și alte tipuri de produse lactate.

Cunoscută în principal pentru cultivarea viței-de-vie și producția de vin, comuna Teaca are o adevărată istorie si în ceea ce privește producția de lapte și implicit obținerea brânzeturilor.

Lelea Tină (Dorgo Leontina), în vârstă de 87 de ani, originară din Teaca, ne-a vorbit cu mare emoție despre viața cu multe încercări prin care i-a fost dat să treacă. Încă de la 14 ani a rămas orfană și s-a văzut nevoită să preia frâiele familiei.

Deși provenea dintr-o familie cu multe greutăți și fără posibilități materiale, lelea Tină a primit ca moștenire de la mama ei o adevărată comoară: 4 vaci și o rețetă de brânză cu care a reușit să-și întrețină familia. Mămăliga, laptele, ouale și brânza în orice formă a ei (caș, urdă, brânză frământată cu sare, brânză iute) se regăseau zi de zi pe masă în vremea în care era copil. Cu multă emoție ne-a vorbit despre cum, de la vârsta de 14 ani a început să facă ea brânză din laptele de la cele patru vaci pe care le avea familia ei: „... de când mă știu în viață, frâmânt brânza și o pun cu sare".

Negoțul este, de asemenea, o îndeletnicire a localnicilor, târgul din Teaca fiind recunoscut încă din perioada medievală, în principal pentru pescuit și viticultură. Comerțul cu alimente de bază a fost și este și în ziua de astăzi un obiectiv al târgului. Lelea Tină, în nevoia sa de a-și întreține familia a fost unul dintre cei mai renumiți comercianți. „...În fiecare an, în 5 noiembrie, coboram la Ziua târgului și vindeam brânza. Eu o vindeam pe bani că eram unsprezece frați...”.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5