Bistriz Blietzkrieg: Expoziție colectivă E T A J on wheels şi recital de Jazz: Ana Maria Galea Quartet

E T A J on wheels (E T A J Artist-Run Space București) împreună cu Primăria Municipiului Bistrița și Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița vă invită sâmbătă, 27 august 2022 în curtea interioară a imobilului de pe strada Dornei 14-16 unde vor avea loc două evenimente conexe în cadrul proiectului Bistriz Blietzkrieg.
Program:
- 14:00 - Expoziție colectivă E T A J on wheels
Curator: Elisabeta Coman
Artiști: Maria Brudașcă, Nicolae Comănescu, Lucian Sandu-Milea, Beniamin Popescu, Daniel Roșca, Ilina Schileru
Live Painting Performance: Mircea Modreanu, Ana Cristina Toma
Instalație lasere: Răzvan Năstase

- 19:00 - Recital de Jazz: Ana Maria Galea Quartet
Ana Maria Galea - voce
Daniel Csikos - pian
Michael Acker - contrabas
Gombocz Avar - baterie

_________________

„Lina-Elisabeta Țărmure: [...] Când se vorbește despre patrimoniu, discuția face referire la monumentele excepționale, clădiri și situri cu valoare istorică sau arhitecturală extraordinară, însă nu se iau în considerare contextele limitrofe ale acestora, precum pasajele, piațetele sau grădinile. De fapt, cred că au o relevanță sporită în ceea ce privește redescoperirea atașamentului cotidian față de orașul vechi. Pentru că ele aparțin tuturor, sunt martori ale totalității păturilor sociale, spații care participă la diverse eroziuni și metamorfoze – personaje-cheie ale trecerii timpului. Apoi, mai e apropierea dintre un ONG din capitală și o instituție publică din provincie, a căror colaborare a debutat în vederea organizării unui eveniment cultural într-un spațiu complet neobișnuit Bistriței care, până mai de foarte curând, era uitat într-o stare deplorabilă. Acest demers se supune, pe de-o parte, scopului E T A J on wheels, de a „reda artei actuale românești și manifestărilor artistice un cadru nomad” iar, pe de cealaltă, al unei comunități bistrițene care, cu susținerea Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”, depune eforturi pentru a integra aceste „altfel” de spații în circuitul cultural al orașului. Când majoritatea se bucură de ultimele concedii, se regăsesc colective care, motivate de finalul iminent al perioadei caniculare, se străduiesc să lucreze la „foc automat”.
Călina Coman: Astea-s dies caniculares, așa le spune în latină. De la diminutivul lui canis (câine), avem canicula (câine mic). Expresia „zile de câine” sau dog days se trage din antichitate, când temperaturile ridicate din timpul verii erau puse pe seama stelelor: în timpul zilei, Soarele, iar în timpul nopții, Sirius sau Canicula - cea mai luminoasă stea din constelația Canis Major. În fine, ce vreau să zic e că zilele astea care formează „perioada de foc”, încep undeva la mijlocul lunii iulie și se încheie spre finalul lui august. Cu alte cuvinte, Soarele și Sirius sunt, dacă vrei, liderii blitzkrieg-ului la care m-am gândit când am propus numele; nu e foc automat, e căldura astronomică sub care se întâmplă blitzkrieg-ul – iar ideea războiului fulger, dincolo de conceptul militar, este defnitiă și de soluțiile ad hoc care reies dintr-o situație dominantă; niște idei care au apărut în mod natural din circumstanțele existente, ca răspuns la provocările operaționale. Nu e nimic violent, lucrările și artiștii invitați s-au îmbarcat pentru un voiaj pașnic, nu pentru o misiune beligerantă.
LȚE: Da, e o acțiune conturată ad hoc, iar faptul că suntem la finele „perioadei de foc” ne-a scos din starea de latență, care ne îndreaptă spre necesara recalibrare termică specifică lunii lui răpciune. Mi se pare că această nevoie, de o precizie aproape matematică, a atras și echilibrul narativ prezent în expoziție. Structurile arhitecturale dau impresia unei ordini, care devine ici și colo ruptă în structuri diverse, mai mult sau mai puțin coagulate în forme recognoscibile.”
___________________________

E T A J este un artist-run space, un catalizator ce vizează eficiența obiectului artistic contemporan în contextul local. Mai mulți artiști s-au grupat în ideea de a forma o celulă culturală. În demersul lor, dar și în relația dintre ei nu există un pattern convențional. Fie că e vorba de o expoziție de grup, expoziție personală sau de alte evenimente inițiate aici, principiile practicii artistice și un simț al autenticului sunt cele care orientează acțiunile colective demarate la E T A J.
[E T A J on wheels] este o extensie mobilă a galeriei E T A J din București, un "white cube" care va prinde formă în spații outdoor alternative urbane și rurale, redând astfel artei actuale românești si manifestărilor artistice un cadru nomad.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5