Studiu UE privind indicatorii de sănătate în mediul urban

Bistriţa, la control!

Un studiu european demarat la Manchester privind cercetarea indicatorilor de sănătate din mediul urban va include şi oraşul Bistriţa, alături de alte două oraşe din România, Iaşi şi Craiova.

Studiul face parte dintr-un program desfăşurat în 15 ţări şi 30 de oraşe din Uniunea Europeană, şi încă 15 oraşe din afara UE.

,,Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud este într-un parteneriat pentru un program european privind evaluarea stării de sănătate. Acest program european se va finaliza cu o indicativă europeană care va stabili nişte indicatori de sănătate ce vor fi monitorizaţi în toate ţările implicate în program, privind sănătatea din mediul urban. S-a constatat că fenomenul urbanizării are nişte caracteristici care impun neapărat monitorizarea separată a stării de sănătate în raport cu mediul rural”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Doina Petri, director coordonator adjunct Sănătate Publică şi Programe DSP B-N.

Studiul se va realiza prin chestionare adresate adulţilor privind starea de sănătate şi confortul în municipiul în care trăiesc. Vor fi chestionaţi 1.600 de bistriţeni.

,,Chestionarele sunt pregătite, urmează ca în zilele următoare să fie expediate prin poştă şi pe această cale doresc să îi anunţ să ştie că anumite persoane, respectiv 1.600 de persoane vor primi aceste chestionare. Sunt patru categorii de populaţie care vor primi aceste chestionare, respectiv 400 de femei cu vârste între 19-64 de ani, 400 de bărbaţi cu aceeaşi vârstă, 400 de femei peste 65 de ani şi 400 de bărbaţi peste 65 de ani.

Chestionarele sunt absolut anonime, în sensul că ele sunt codificate de către cercetători, e un cod pe care noi nu îl ştim decât cei care prelucrează aceste chestionare. Ele sunt trimise prin plicuri şi au fost alese aleatoriu prin metoda pasului, tot a 70-a persoană a fost extrasă, aşa ştim adresa şi numele persoanei căreia îi trimitem chestionarul. Chestionarul este însoţit şi de un plic de întoarcere a răspunsului. În momentul în care plicul ajunge la noi, se distruge, pentru a păstra anonimatul chestionarelor, pentru a nu putea face nicio legătură între răspuns şi persoana care a completat chestionarul”, a spus dr. Doina Petri.

Petri susţine că aceste chestionare au fost extrem de atent analizate de comisiile de etică ale englezilor, dar şi ale românilor. Bistriţenii au la dispoziţie două săptămâni să răspundă la întrebările cuprinse în chestionar, iar acolo unde este cazul se vor face şi vizite la domiciliu.

,,Rugămintea mea este ca persoanele care primesc acest chestionar să răspundă în termen de două săptămâni pentru că este foarte importantă rata de răspuns din fiecare ţară. În condiţiile în care nu se realizează o rată de răspuns de 80%, oraşul respectiv nu mai este cuprins mai departe în prelucrarea bazei de date statistice. Dacă nu răspund în două săptămâni, noi vom încerca să îi contactăm pentru a fi intervievaţi”, a explicat dr. Doina Petri.

În urma datelor obţinute se vor putea face recomandări europene pentru îmbunătăţirea indicilor de sănătate urbană din partea Uniunii Europene, generale, cât şi specifice fiecărei ţări, respectiv oraş. Proiectul va fi finalizat în 2013.

Dr. Doina Petri speră că bistriţenii vor fi receptivi şi vor răspunde la întrebări, pentru că Bistriţa, alături de Iaşi şi Craiova sunt cele trei oraşe din România alese să facă parte din program, fiind alese pe criterii economice şi geografice, dar şi pe criterii umane.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5