Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” in legătură cu înhumarea rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc

COMUNICATUL
ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”

În legătură cu înhumarea rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” îşi exprimă indignarea şi îngrijorarea faţă de acţiunile autorităţilor din Ungaria conjugate cu cele ale unor lideri locali, reprezentanţi ai autorităţilor locale, privind intenţia agresivă de a înhuma la Odorheiu Secuiesc, rămăşiţele lui Nyiro Jozsef.
Membrii Asociaţiei noastre, care îşi consacră timpul şi efortul păstrării memoriei eroice a poporului român, conservării cimitirelor şi operelor comemorative de război, consideră ofensatoare această acţiune desfăşurată pe teritoriul nostru naţional, cu implicarea directă a Parlamentului Ungariei şi fără acordul expres şi explicit al autorităţilor române.
Intenţia de a utiliza în această acţiune, ceremonialului specific Ungariei, cu imnul de stat şi drapelul acestei ţări, cu garda militară în ţinuta honvezilor, precum şi vizitarea de către un număr foarte mare de cetăţeni unguri a fostei graniţe a Ungariei în centrul Ardealului nu este decât o rememorare nostalgică a situaţiei din timpul Dictatului de la Viena.
Ne întrebăm dacă este moral, democratic şi civilizat, ca un stat vecin şi prieten, membru al Uniunii Europene, să se comporte atât de ofensator faţă de poporul român.
Oare ne-am pierdut suveranitatea asupra teritoriului naţional şi autoritatea politico-administrativă în unele zone, ca să se întâmple astfel de lucruri?
Din documentarea noastră rezultă fără dubii, că Nyiro Jozsef a fost un susţinător activ al Partidului „Crucile cu Săgeţi” condus de Ferenc Szalasi, forţă politică responsabilă moral pentru crimele abjecte împotriva evreilor din Ungaria, respectiv din Transilvania ocupată de hortişti, şi împotriva multor cetăţeni români nevinovaţi.
Activitatea sa jurnalistică şi literară din perioada războiului, a fost impregnată de ideologia fascistă, de radicalismul ultranaţionalist şi şovin, antisemitism , antiromânism şi xenifobie.
Într-un document din Arhivele Statului, din Cluj Napoca se arată, că în zilele premergătoare intrării în Transilvania, a trupelor de ocupaţie hortiste, Nyiro Jozseh împreună cu alte persoane, lideri locali maghiari, au instigat la crimă, bătăi şi distrugeri în rândul românilor şi a bisericii ortodoxe din Cluj, Floreşti şi Someşeni.
Un reprezentant al minorităţii maghiare, Geza Hegeduş îl prezintă pe Nyiro ca un instigator la război, instigator la asasinate în masă, criminal de război în sensul penal al termenului.
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” protestează împotriva acestei restauraţii a memoriei unui nazist – antisemit şi antiromân, în numele zecilor de mii de evrei din Transilvania ocupată, trimişi în lagăre şi exterminaţi, în numele morţilor români de la Trăsnea. Ip şi Moisei, în numele miilor de refugiaţi români şi în numele tuturor militarilor români căzuţi pentru eliberarea Ardealului de Nord-Vest.
Suntem solidari cu poziţia Guvernului României de a stopa această încercare ofensatoare şi ne-europeană a Parlamentului Ungar şi a primăriei din Odorheiu Secuiesc, de a cinsti memoria unui personaj reprobabil, pe care orice societate civilizată îl dezavuează.
Sperăm de asemenea, că Ungaria va înţelege în cele din urmă, că politica de forţă şi cea a faptului împlinit pe teritoriul altui stat este neavenită şi contravine normelor europene.
Noi care ştim câtă durere au provocat extremismele, nu dorim reactivarea resentimentelor, în acest climat fragil al crizei prin care trece Europa.

Biroul Executiv Central al Asociaţiei Naţionale
Cultul Eroilor „Regina Maria”

PREŞEDINTELE A.N.C.E.
„REGINA MARIA”
Gl. Bg.
Petre STOICA

Comentarii

01/06/12 22:21
LICA SAMADAU

IN TOTAL DE ACORD CU ARTICOLUL DE MAI SUS. P R O T E S T E Z! ALATURI DE ANCE REGINA MARIA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5