Administraţia oraşului Năsăud a identificat amplasamentele pentru containerele stradale

Legislativul local al oraşului Năsăud a fost de acord cu trecerea în administrarea C.J. B-N a terenului din domeniul public al oraşului Năsăud pe care vor fi amplasate platformele de containere semi-îngropate pentru colectarea gunoiului menajer şi a altor deşeuri.
Este vorba despre teren în suprafaţă totală de 765 mp, în vederea realizării unui număr de 70 platforme de containere semi-îngropate pentru colectarea deşeurilor în oraşul Năsăud, identificate pe planurile de situaţie, inclusiv cu coordonate GPS.
Aşa cum prevede P.H. aprobat cu unanimitate de voturi de aleşii locali, darea în administrare a terenului menţionat se face pe perioada derulării Contractului de Furnizare „Achiziţie de echipamente cu montaj şi pubele pentru colectarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud”. Amplasamentele vizează 58 de puncte în oraşul Năsăud, 7 în cart. Luşca şi 5 în cartierul Liviu Rebreanu. Lucrările de amplasare a containerelor, aşa cum se prevede, vor începe încă din a doua parte a lunii noiembrie.
Contractul de „Achiziţie de echipamente cu montaj şi pubele pentru colectarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud” are o valoare totală de 33.858.387 mil. lei (TVA inclus), fiind adjudecat prin licitaţie, de Iridex Group Plastic SRL. Contractul, la nivelul judeţului, prevede furnizarea a peste 2000 de containere semi-îngropate (inclusiv pentru colectarea selectivă) şi a 82.000 de pubele care vor fi repartizate persoanelor fizice şi celor juridice din mediul rural şi din localităţile componente ale municipiului Bistriţa şi ale oraşelor Beclean şi Năsăud.
În întreg judeţul vor fi amplasate 212 containere semi-îngropate, cu un volum de 3mc pentru deşeuri mixte; 968 containere se-îngropate de 3 mc pentru colectarea hârtiei/cartonului; 968 containere semi-îngropate pentru plastic şi metal şi 90 containere semi-îngropate pentru deşeuri din sticlă.

„Extindere şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în jud. Bistriţa-Năsăud”
Masterplanul de apă şi canalizare, deocamdată, peste puterile financiare ale oraşului Năsăud

În cadrul şedinţei de CL, primarul Mircea Romocea a fost mandatat şi reprezentat la aprobarea listei de investiţii prioritare de Masterplan de apă şi canalizare. „Este vorba de o cofinanţare de 750.000 euro plătibili pe o perioadă de 3 ani. Este o valoare foarte mare pentru posibilităţile financiare ale oraşului nostru. Voi avea o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitar pentru Servicii de Apă şi de Canalizare în jud. B-N şi cei ai Aqaubis pentru a stabili cota de cofinanţare, care este foarte mare din cauză că Staţia de la Rebra este supraevaluată în cadrul proiectului (la o valoare de 10 mil. euro). Oricum, lucrările vor trebui finanţate, însă suma ce ne revine pentru cofinanţare va trebui regândită pentru că altfel riscăm să blocăm bugetul local”, a spus Mircea Romocea, primarul oraşului Năsăud.
Masterplanul pentru „Extindere şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în jud. Bistriţa-Năsăud” a fost aprobat încă din anul 2008, el acoperind necesarul de investiţii identificate pentru alimentare cu apă potabilă, colectarea şi epurarea apei uzate pentru toate localităţile, respectiv, aglomerările relevante.
Proiectul este acum în prima fază. În acest moment are loc revizuirea Masterplanului şi va fi propusă spre finanţare faza a II-a a proiectului.
Conform planului de investiţii, costurile totale pentru întreg judeţul se ridică la 255.374.167 mil. euro (sumă defalcată în prima fază, respectiv, perioada 2014-2020), este de 204.087.451 mil. euro din fonduri de coeziune şi 9.933.200 mil. euro alte fonduri 2014-2020 şi, respectiv, în faza a doua (după 2020) la 41.353.516 mil. euro.

Hală nouă pentru lactate în Piaţa agroalimentară

Edilul urbei a adus în faţa membrilor legislativului local proiectul de hotărâre pentru aprobarea Proiectului Tehnic şi a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Hală de produse lactate situate în Piaţa agroalimentară a oraşului Năsăud”. Primarul Mircea Romocea susţine necesitatea aprobării proiectului întrucât spaţiul existent, destinat produselor lactate este insuficient. „Sumele alocate din buget pentru anul curent nu sunt suficiente, motiv pentru care cheltuielile vor fi acoperite din bugetul anului viitor din „venituri proprii”. Spaţiul disponibilizat se va licita”, a ţinut să precizeze primarul Romocea.
Supus votului, proiectul iscă unele discuţii din partea consilierilor: Marius Marica (PDL) consideră anormal a se vota un proiect tehnic când scheletul halei este deja ridicat; Ovidiu Maghiar (PDL) consideră că hala este supradimensionată, ceea ce va creşte preţul investiţiei; secretarul George Pop explică faptul că „proiectantul a făcut calculele de rezistenţă, astfel încât la aceste dimensiuni lucrarea va fi durabilă şi de calitate, proiectantul ştie mai bine”; Ioan Boţan (USL) apreciază interesul edililor pentru un comerţ civilizat. Una peste alta, proiectul a fost votat cu 14 voturi „pentru”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5