24 februarie, o zi tristă pentru maghiarii din Bistriţa

Ca în fiecare an, şi anul acesta maghiarii din Bistriţa în cadrul unei ceremonii de comemorare pe data de 24 februarie, şi-au onorat eroii maghiari şi secui care au fost măcelăriţi de către generalul Basta cu 413 ani în urmă.

La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţii Bisericiilor Istorice Maghiare, protopopul romano-catolic Geréd Péter, preotul reformat András Péter, respectiv preşedintele UDMR organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud, Décsei Atilla, preşedintele Fundaţiei Culturale Transilvania filiala Bistriţa, Plesch Katalin, preşedintele UDTM Bistriţa, Zoltán-Sipos Timea, profesorii şi elevii de la secţia maghiară ai Colegiului Naţional Andrei Mureşanu, şi circa cincizeci de maghiari din Bistriţa. S-au depus flori, coroane la monumentul din Cimitirul Central Evanghelic, ridicat în anul 2002, în memoria sutelor de maghiari şi secui bistriţeni apărători ai Cetăţii Bistriţa şi locuitorilor acestuia, ucişi într-un mod crud pe data de 24 februarie 1602, în Duminica Reminiscere de către mercenarii valoni ai generalului Basta.

În cadrul ceremoniei fiecare reprezentant al Bisericiilor Istorice Maghiare a explicat importanţa cunoaşterii trecutului istoric, relevanţa acestui evenimentului tragic, respectiv protopopul romano-catolic Geréd Péter a prezentat pe scurt istoria, a răsfoit paginiile îngălbenite a trecutului şi a explicat ce s-a întâmplat de fapt pe data de 24 februarie 1602, zi care este cunoscută şi menţionată astăzi ca Duminica neagră a bistriţenilor, Duminica Reminiscere. Lakatos Árpád, elev al Colegiului Naţional Andrei Mureşanu, conform tradiţiei, a recitat o poezie a scriitorului contemporan Fazekas István intitulată Duminica neagră (Fekete vasárnap). Anul acesta şi-a făcut apariţia un nou poem, care a fost recitat de însuşi autorul lui Péter Veselovszky Éva, cu titlul Ardeal.

Monumentul din Cimitirul Central a fost inaugurat după 400 de ani de la tragicul eveniment, şi de atunci biştriţenii de etnie maghiară în fiecare an în memoria acestei zi sângeroase de 24 februarie se întrunesc în faţa monumentului pentru a le arăta respect eroilor maghiari şi secui care au apărat cu preţul vieţii lor Cetatea Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5