Victoria Fătu Nalaţiu, călătorie în lumea artelor

Victoria Fătu Nalaţiu este cunoscută nu doar pentru modul în care ştie să aşeze frumuseţea culorilor în tablouri, ci şi pentru poeziile sale premiate nu doar în ţară, ci şi în străinătate, la Paris sau, mai recent, în Italia, unde scriitoarea este aşteptată în luna martie.
Volumul „Vedeniile călătorilor”, apărut la Editura Nosa Nostra, surprinde nu doar prin poezii, ci şi prin modul în care este aşezat întregul concept în pagini, amintind aici integrarea unor picturi cunoscute ale Victoriei, alături de versuri, dar şi panoul complet al activităţii sale culturale (CV, imagini, repere critice).
„Vedeniile călătorilor” este o declaraţie prelungită în vers pentru iubirea de carte: „Bibliotecile adâncesc fântânile în salba curcubeului”. Fiecare capitol are, pe lângă poemele complexe, şi haiku, dar şi câte un vers ca o metaforă menită să sădească mai mult în sufletele noastre versurile scriitoarei: „Semănătorii dezvelesc cărările în izvorul vieţii”. În poezia Victoriei Fătu Nalaţiu, somnul călătorilor din valea adâncă este însoţit de visele în care coruri de îngeri rostesc poezia, iar „Minţile semeţe sunt botezate la izvorul veşniciei”. Poeta este convinsă că deschizând o carte îţi cresc „Aripi făr de moarte”, cuvântul venind din pragul învierii, fiind sacru, cuprinzând în frumuseţea lui în înaltul cerului: „Afectele serafice născocesc lumile nevisate, pe care le înalţă-n curcubeu”. Călătorul adună lumină din seminţele cuvintelor, astfel încât reuşeşte să pătrundă dincolo de tainele lumii: „Uşile înţelesului se deschid prin frumuseţea iubirii”.
„Poetul şlefuieşte din greu cristalele lumii”, spune Victoria Fătu Nalaţiu, cea care reuşeşte, cu săgeţile cunoaşterii, să desţelenească drumul spre frumuseţea poeziei.
O carte frumoasă care merită a fi citită, cunoscut fiind faptul că Victoria Fătu Nalaţiu este un artist complex care întotdeauna aduce în faţa noastră clipe de sărbătoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5