Vezi cum va fi sărbătorită Ziua Națională a României, la Bistrița!

Ziua Naţională a României - 1 Decembrie - reprezintă mărturia sacră a împlinirii vocaţiei de libertate a poporului nostru, eveniment istoric de referinţă în manifestarea publică a conştiinţei naţionale.

La data de 1 Decembrie 1918, românii veniţi la Alba - Iulia din toate provinciile ţării, au consemnat Declaraţia de Unire, cea mai sublimă pagină a istoriei noastre naţionale, desăvârşirea hotarelor ţării şi a fiinţei naţionale, prin realizarea Statului Naţional Unitar Român

Această zi de sărbătoare reprezintă un prilej de elogiere şi comemorare pentru jertfele şi biruinţele purtate de ostaşii români pe câmpurile de bătălie pentru apărarea gliei strămoşeşti, a identităţii naţionale şi a valorilor sacre care stau la temelia acesteia. Efortul, sentimentul de dragoste de ţară, dreptul la autodeterminare al poporului şi jertfa fiecăruia dintre militarii români, au fost principalele argumente pe care s-a putut construi Marea Unire.

Eroismul celor care şi-au jertfit viaţa pentru realizarea acestui nobil ideal, constituie pentru fiecare dintre noi, un elocvent exemplu privind modul de implicare al structurilor ostăşeşti spre a garanta, din perspectiva apărării naţionale, prezentul  şi viitorul României.

Pentru cinstirea Zilei Naţionale a României, Prefectura Judeţului Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean al Judeţului Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, împreună cu Garnizoana Bistriţa, organizează în data de 1 Decembrie 2016 activităţi aniversare dedicate Marii Sărbători.

Ceremonia locală organizată la nivelul garnizoanei Bistriţa debutează la ora 09.00 şi va avea două componente:

- ceremonie militară religioasă şi depunerea unei coroane de flori la monumentul poetului Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală;

- defilarea personalului şi tehnicii din cadrul unităţilor Brigăzii 81 Mecanizată ”General GRIGORE BALAN”, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa - Năsăud,  Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa - Năsăud, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa - Năsăud, Penitenciarului Bistriţa, Direcţiei Judeţene de Informaţii Bistriţa - Năsăud, Poliţiei Locale Bistriţa, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa - Năsăud, Crucii Roşii - filiala Bistriţa - Năsăud, Colegiilor Naţionale din Bistriţa şi a Cercetaşilor României - filiala Bistriţa - Năsăud. Activitatea se va desfăşura pe str. Gheorghe Sincai - str. Dornei.

La aceste manifestări sunt invitaţi să participe reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor locale, comandanţii şi personalul unităţilor militare din garnizoană, veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, precum şi locuitorii municipiului Bistriţa.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm să participaţi într-un număr cât mai mare la activităţile prilejuite de Ziua Naţională a României!

LA MULŢI ANI ROMÂNIA!

 

OFIŢER CU INFORMAREA ŞI RELAŢIILE PUBLICE AL U.M. 01331 BISTRITA

Locotenent colonel

        Cristian MARIŞ

Comentarii

28/11/16 12:10
Vizitator

Putina lume stie ca printre cei 1.228 delegaţi participanti la Marea Adunare Naţională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, se numarau si cei din partea Comitatului Bistrita-Nasaud , printre care: Grigore Pletosu, Vasile Bichigean, Teodor Şimon, Vasile Moisil, dr. Emil Precup, Augustin Bena, Victor Motogna, dr. Nicolae Drăganu, Ioan Pecurariu , Macedon Linul , dr. Laurenţiu Oanea, dr. Alexandru Hăliţă, dr.Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone dr. Victor Onişor, unii dintre ei avînd şi mandatul (credinţionalul) pentru votarea Marii Uniri. Pe langa Rezoluţia Marii Uniri, în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a fost ales si Marele Sfat Național Român organul provizoriu al puterii de stat din Transilvania până la unirea definitivă cu România, având rol legislativ. Dintre cei 212 membri ai Marelui Sfat Naţional Român, 5 au fost alesi din partea Comitatului Bistrita-Nasaud: dr. Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone, dr. Victor Onişor, dr. Alexandru Haliţă dr. Laurenţiu Oanea.

28/11/16 13:47
Adevarul istoric

In prezent la Bistrita nimic nu mai aminteste de Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Asa se explica faptul ca de ziua nationala a Romaniei , inainte de parada militara este anuntat un un ceremonial militar-religios la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală, un loc fara nici o legatura cu evenimentul Marii Uniri.
Si asta, pentru ca in Piata Unirii din Bistrita care este locul cu cele mai profunde legaturi cu Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918, totul a fost falsificat. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nimic mai fals, pentru ca ca in 1893, Biserica de la Coroana (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Asadar, Biserica de la Coroana a jucat un rol esential in devenirea romaneasca a Bistritei, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De altfel numele de Piata Unirii se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. Si totusi, in urma cu ceva timp a fost anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar reprezentativ în Piața Unirii din Bistrita, insa lucrurile nu s-au schimbat desi au mai ramas numai 2 ani pana la centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.
Vezi: http://www.timponline.ro/primaria-vrea-concurs-de-solutii-pentru-un-grup...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5