Un strop de rouă - Melisa Irina Cosma

Melisa Irina Cosma este una dintre bucuriile vieții mele! Dintre toți copiii ''Doiniței'' ea este minunea pe care la trei ani, o consideram deja, cu toții, de-a noastră! Venită la dansuri cu sora cea mai mare, Cosmina, și ea o fetiță cuminte, silitoare și talentată, Mely a început prin a se juca și a zburda prin sala mare a cercului militar. Adesea o luam în brațe și o întrebam - Mely, când te apuci tu de dansuri? Îmi raspundea candid: atunci când o să fiu mai ma'ie domnu colonel....Pe la patru ani ani cânta în grupul folcloric și a înregistrat prima melodie - La oglindă! Cânta cu un farmec unic, indescriptibil.
Azi am să-n'chestez în g'hindă
Jos din cui acum og'hindă
Mama-i dusă-n sat cu do'iul
Azi e singur puișo'iul
Și-am inchis ușa la tindă cu zăvo'iul...
De la Melisa am învățat cu toții filosofia...zâmbetului! Niciodată adică să nu fii atât de supărat încât să nu poți zâmbi celui de lângă tine! Și cu adevărat, Mely era atunci, la patru ani, singura pe care o surprindeai zâmbind indiferent când vorbeai cu ea!
Așa cum fac toți copii, Mely ia în serios toate lucrurile în care este angrenată. Cântă cu patos nedisimulat. Se juca și se mai joacă prin sala mare a cercului militar fără complexe, avea - mai are și acum!- un zâmbet cuceritor, de o inocență unică. Atunci când s-a pus problema găsirii simbolului vizual al festivalului cântecului și dansului popular al formațiilor folclorice de la cercurile militare La oglindă organizat la Bistrița, Melisa s-a impus ca logo, pe banner imediat datorită unei fotografii inspirate surprinsă la o șezătoare organizată de grupul folcloric ''Doinița''. Melisa, toarce caierul de lână cu serozitate...maximă! Absorbită de noutatea muncii și mai ales de importanța ei în desfășurarea șezătorii.
După ce a învățat abecedarul cântecului popular împreună cu doamna Cornelia, de ceva vreme Mely s-a apucat și de dansuri în grupa de ''pitici'' instruită de Aurel Muntean! Nu-ți vine a crede ce vezi când o urmărești pe scenă! Micuță de statură, plinuță cu măsură, cu simțul ritmului și al muzicii, se învârte ca un titirez în jurul lui Ionuț partenerul ei!
Ori pe unde am umblat în ultimii cinci ani, Mely a fost magnetul care a atras și a uimit spectatorii. Prin frumusețe, prin candoarea și mai ales prin zâmbetul său minunat.
În turneul de la mare de anul trecut, Melisa, prietenă bună cu Krista Cozan Zoltan, floarea de tulipan a Doiniței, a învățat să cânte și în limba maghiară! Pe drumul spre casă prietenele au dat un adevărat recital. Melisa în ungurește iar Krista pe românește! Ba la solicitarea publicului ''voiajor'', din autobuz adică, amîndouă au cântat hit-ul verii trecute pe litoral, piesa Vara nu dorm.... De unde se vede că oricât ar fi tineretul nostru de îndrăgostit de folclor, chemarea ritmurilor moderne nu este una de neglijat....
Zilele acestea, mai precis pe 18 februarie Melisa Irina Cosma va împlini...8 anișori! Elevă în clasa întâi, cîntăreață în grupul folcloric ''Doinița'', solistă vocală cu trei piese proprii (La oglindă, Bade unde ai fost aseară și Zice lumea las'să zică), dansatoare talentată, ființa aceasta este toată numai zâmbet, este buchetul de flori pe care ni-l oferă părinților, bunicilor și nouă celor care ne ducem viața înainte cu ''Doinița''!
Mi-s dragi în mod egal toți copiii ''Doiniței''! Tuturor le datorez bucuriile vieții mele din ultimii 12 ani! La începuturi Raluca Lorinc apoi Alexandra Iuga, Deea Lazăr, Georgian, Cristinuțe fermecate, Marii, Iasminuțe sau Mădăline și multe alte minuni ale lumii au fost emblemele Doiniței! Melisa Irina poartă insă drapelul acesta iată, de vreo șase ani. De la ea am învățat cu toții zâmbetul, voia bună și bucuria reîntoarcerii la vârsta inocenței. Melisa s-a schimbat foarte mult de la trei ani la cei opt pe care îi are acum! Fetița aceasta are de la Bunul Dumnezeu un dar și un har pe care toți copiii lumii îl au. Însă Melisa pare a ști cel mai bine a ne spune: vă iubesc pe toți, zâmbesc, deci vă iubesc!
Când scriu aceste rânduri mă gândesc la Melisa. Însă cuvintele frumoase se aștern pe hârtie coborâte din sufletul fiecărul copil botezat în lumea cântecului și a dansului de Cornelia și de Aurel! Lumea doinei și a...''Doiniței'' nu cunoaște răutăți, orgolii și invidii lumești efemere și atât de otrăvitoare pentru suflete! Lumea doinei și a ''Doiniței'' este și va fi mereu lumea încurajării și zidirii zâmbetului, a respectului ființei umane, a demnității și a bucuriei de a trăi simplu. Este lumea lucrului bine făcut, plăcut oamenilor și lui Dumnezeu!
Așa credem din tot cugetul nostru și așa ne străduim să facem!
La mulți ani bucurie a vieții ! La mulți ani strop de rouă ! La mulți ani Melisa Irina Cosma!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5