Ansamblul folcloric Doinita în turneu la Constanţa

''Vara nu dorm'' şi ''Eu când vreau să fluier fluier''(melodie nouă!)! Acestea ar putea fi declarate, aşa, ad-hoc, hit-urile copiilor din Ansamblul folcloric Doiniţa, prezenţi anul acesta a zecea oară la Constanţa, în turneu, cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei şi a lucrătorului portuar. Este de înţeles că toţi copii cântau aceste cântece doar în autobuzul care îi ducea la plajă pentru a nu influienţa cvorumul în referendumul care urma să stabilească...hit-ul acestei veri! Glumesc desigur, deşi veştile venite pe calea undelor din ţară ne-au dat frisoane, acolo la plajă, nouă celor care am cam trecut dealul, pentru că pe cei mici îi doare-n cot de prezent şi încă nu au învăţat la şcoală verbul ''a fi'' la timpul viitor! Pe plajă, Melisa Irina Cosma ( 6 ani!) a învăţat alături de Krista Cozan Zoltan( 9 ani sărbătoriţi chiar pe plajă la Mamaia!) să cânte ungureşte !!! Asta ar putea fi vestea cea mai cool de la mare, de la ''Doiniţa'', semn că copiii şi tinerii mai au răbdare cu noi, ne mai înţeleg metehnele o vreme - chiar dacă, uneori cam nedumeriţi- dar ne atenţionează că de la ''săru'mâna mamă'' la...''kaka-maka, eu când vreau să fluier, fluier'' nu-i decât un pas, nu le trebuie Referendum şi cu atât mai puţin ...cvorum, pentru asta!
Ca de obicei Ziua Marinei Militare a fost şi anul acesta o zi frumoasă, însorită, cu vânt din pupa cum s-ar zice! Cei peste 60 de copiii ai Ansamblului folcloric Doiniţa prezenţi pe faleza din faţa Comandamentului Flotei Maritime Militare, au împodobit această zi de sărbătoare cu prezenţa, cu costumele minunate, cu dansurile şi cu cântecele, dar mai ales cu zâmbetele ingenue din privirile lor cutezătoare. Vara aceasta ''Doiniţa'' a sărbătorit un mic jubileu - zece ani de prezenţă în turneu la mare la invitaţia Comandamentului Flotei şi a Cercului militar Constanţa! Contraamiralul dr. Aurel Popa, Şeful Statului Major al Forţelor Navale, prezent la Ziua Porţilor Deschise în dana zero a portului militar a felicitat copiii ''Doiniţei'' după obişnuita fotografie de grup! Vice amiralul Alexandru Mîrşu, comandantul Flotei Militare s-a declarat prietenul şi admiratorul ''Doiniţei'' aşa cum au făcut-o şi miile de spectatori prezenţi la spectacolele noastre!
Anul acesta ''Doiniţa'' au fost în turneu la Constanţa cu 9 perechi de dansatori juniori. Le vom consemna numele, aşa pentru istorie: Vlăduţ Cornea-Dora Pop, Sergiu Lechinţan-Alexandra Guţă, Melisa Cosma-Ionuţ Boldijer, Andreea Ardelean-Florentin Moldovan, Denisa Drăguş-Marius Jurcan, Grigore Băbălău-Denisa Precup, Cătălin Damian-Diana Căilean, Andrei Pop-Raluca Băbuţan, Claudiu Băbuţan-Diana Băbuţan şi 9 perechi de...seniori să le zicem: Andrei Popanton-Alexandra Rus, Marcela Popanton-Bogdan Budea, Claudia Popanton(Alexandra Fechete)-Bogdan Creţa, Bogdan Pîntea-Andreea Denisa Bugnar, Antonio Gălan-Diana Moldovan, Robert Huzmezan-Bianca Nemeti (Iulia Moldovan), Cristian Dejan-Cosmina Cosma, Alexandru Pop-Petruţa Creţa, Nicoleta Bugnar-Iustin Blaza. În coregrafia maestrului Aurel Muntean dansatorii au prezentat cu eleganţă, mândrie şi măiestrie dansurile specifice judeţului nostru. Grupul folcloric ''Doiniţa'' a mobilizat în aplicaţia de la Marea Neagră - o numim noi acum cu...modestia care ne caracterizează (!!!) ''Black Sea Doinita Romanian Folklore'' - sub comanda fermecătoare a Corneliei Ardelean Archiudean pe Krista Cozan Zoltan, Melisa Cosma, Cosmina Cosma, Cristina şi Alexandra Fechete, Claudia şi Marcela Popanton, Lucia Mihoc, Paula Lechinţan, Georgian Scridon, Andreea Lechinţan, Ionela Bodiu, Cristina Fechete, Mădălina Oltean şi Cristina Nalaţ. Rămas mereu cu sufletul şi inima şi mai nou cu fiul său Cristian, alături de ''Doiniţa'', a fost prezent în turneu şi Ionel Dejan.
Aplicaţia a fost un succes la care au pus umărul şi mintea colonelul în rezervă Cristian Soare, fostul şef al Casei armatei Constanţa dar şi mulţi alţi militari, foşti sau actuali comandanţi răspunzători de Casa armatei Bistriţa. Se cuvin multumiri din toată inima comandanţilor Academiei Navale ''Mircea cel Bătrân'' gazda noastră din ultimii trei ani la Constanţa. La ora aceasta ''Doiniţa'' este un Fenomen din gama flăcării violete de vreme ce acest Ansamblu folcloric, cel mai numeros din judeţ şi unic în peisajul Cercurilor militare din România, poartă, cu voinţa la purtător, Drapelul de onoare al Armatei Române peste tot în ţară. Mereu proaspăt la înfăţişare, la trup, la suflet şi la expresie scenică, mânat prin lume şi purtat pe umeri doar de dragostea celor din jurul său - părinţi cu spirit de jertfă sau doar oameni simpli împătimiţi de frumos- Ansamblul Folcloric ''Doiniţa'' al Casei Armatei Bistriţa renaşte an de an precum pasărea Phoenix semănând frumosul şi bucuria de a trăi, promovând demnitatea şi respectul pentru fiinţa umană, cultivând şi culegând conştiinţe curate şi caractere puternice! Aceasta este menirea noastră. Avem conştiinţa liberă: înaintăm prin noi înşine! Avem inimile voioase: sunt mari şi pline de frumos! Avem cugetele limpezi: la bucurie sau la greu le alimentăm doar de la isvorul străbun! Avem sufletul mare: împărţim cu toată lumea, prieteni statornici sau doar semeni încruntaţi, pacea, zâmbetul şi bucuria noastră de a trăi!
Referendum./ vot în plic, cvorum pe plic,/ cu mamă sau cu tătic,/ cu mamă fără tătic,/ cu mamă şi cu tătic,/ kaka-maca!/ vara nu dormim... fluierăm când ne trezim/...
Aşteptăm vremuri mai bune...
Şi dacă ne-au murit lăudătorii semnez singur declaraţia:
Florentin Archiudean
P.S. DEX(dicţionarul explicativ al limbii române, 2012-2022): Doiniţa = zâmbet, veselie, tinereţe fără bătrâneţe, bucurie de trăi. Vivat, crescat, floreat!

Comentarii

22/08/12 20:13
Alexandra

Multumim din suflet ca ne-ati dat posibilitatea de a oferi marinarilor si miilor de constanteni o parte din maiestria noastra de dansatori .Si ,,pentru istorie'' speram sa va tina D-zeu sanatosi,cu sufletul alaturi de acest ansamblu minunat care sub indrumarea maestrului Aurel Munteanu ar putea reprezenta Romania oriunde in aceasta lume .Inca o data MULTUMIM !!!

26/08/12 11:55
ilie

Felicitari pentu Doinita si conducatorii ei , pentru succesul avut in turneul de la mare .Cinste parintilor care au stiut sa-si indrume copii spre acest minunat ansamblu , care la ora actuala poate reprezenta cu cinste oriunde in tara si in lume , folclorul romanesc . Sunte-ti cei mai tari sa o tine-ti tot asa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5