Fenomenul ''Doiniţa'' - episodul 11 !

Ansamblul folcloric Doiniţa al Cercului militar Bistriţa a împlinit 11 ani! Adică exact vârsta medie a componenţilor ei! În 11 ani de activitate ''Doiniţa'' a susţinut peste 600 de spectacole în ţară şi în străinatate ( Austria 2003, Germania,Danemarca, 2009). Ce-i drept străinatatea nu s-a prea înghesuit să-şi arate generozitatea faţă de tinerii artişti ai ''Doiniţei''. Este însă o problemă secundară. Important este că în ultimii 11 ani această formaţie artistică s-a impus în peisjul cultural al judeţului şi, mai important decat acest lucru este faptul că a crescut în grădina sa peste 500 de copii şi tineri pe care i-a deprins cu farmecul cântecului şi a dansului popular românesc. I-a învăţat că cel mai frumos lucru pe lumea asta este să-ţi respecţi părinţii, înintaşii în general. Apoi le-a spus că farmecul discret al vieţii vine din întoarcerea permanentă la isvoare, la locul naşterii tale şi a părinţilor tăi, la sfânta tradiţie străbună... În toţi aceşti ani frumoşi, instructorii ansamblului au fost Cornelia Ardelean Archiudean şi Aurel Muntean. Cu răbdare şi cu dragoste cei doi artişti sensibili au crescut în grădina cântecului şi a dansului popular generaţii şi generaţii de tineri doritori de frumos.
Aniversarea a 11 ani de activitate s-a desfăşurat în atmosfera specifică ''Doiniţei'': cu modestie, cu sinceritate şi cu căldură şi mai ales în prezenţa tuturor părinţilor copiilor ''Doiniţei''! Aceşti părinţi minunaţi care au înţeles pe deplin ceea ce eu numesc cu modestă mândrie ''Fenomenul Doiniţa''! În cei 11 ani de activitate ''Doiniţa'' a avut alături comandanţi inspiraţi şi iubitori de cultură care au clădit alături de noi şi s-au zidit în eforturile noastre. Oameni care au înţeles la justa sa valoare drumul parcurs de ''Doiniţa'' şi chiar dacă nu toţi s-au implicat cu dragoste în acest Fenomen unic fiecare i-a netezit drumul aşa cum a crezut de cuviinţă.
'Doiniţa'' este o stare de spirit pentru că stă mereu sub semnul implicării tuturor - părinţi, instructori sau tineri artişti - din convingere şi din plăcere. ''Doiniţa'' este o bucurie pentru că s-a născut din dragoste nemăsurată. ''Doiniţa'' este mângâiere pentru suflete deoarece chiar şi în momentele de tristeţe ea zâmbeşte plină de speranţe! ''Doiniţa'' este Comoara Lumii deoarece înfloreşte neasemuit şi străluceşte cald numai din sufletele curate ale copiilor ei!
Aniversarea a 11 ani de activitate artistică s-a petrecut sub ochii celor peste 200 de părinţi prezenţi în sala mare a Cercului militar din Bistriţa. Invitaţi de onoare au fost doar părintele Aurelian Poptean reprezentând Ansamblul ''Datina'' din Mărişelu şi reprezentanţii Ansamblului folcloric ''Baltagul'' din Monor, partenerul ''Doiniţei'' din ultimii patru ani! Pe scena generoasă au urcat şi cei treiezeci de copii ai Ansamblului folcloric ''Cununa Graului'' din Ocniţa aflaţi la al cincilea spectacol dar la prima lor ieşire importantă în faţa publicului. Au trecut examenul de instructori coregrafi cu acest prilej Andreea Denisa Bugnar şi Bogdan Pîntea, la fel de emoţionaţi ca şi tinerii lor învăţăcei întru ale dansului popular. Vom mai menţiona că această aniversare a coincis cu sărbătorirea celor 15 ani împliniţi de Cristina Nalaţ, de opt ani membră a grupului folcloric ''Doiniţa''!
A fost o seara minunată în compania celor peste 90 de copii artişti pe care îi are ''Doiniţa'' în anul de graţie 2012! Suite de dansuri din zonele Şieu. Someş sau Maramureş s-au etalat sub privirile fermecate ale spectatorilor. Într-o coregrafie de excepţie gândită de Aurel Muntean s-au prezentat apoi suite de dansuri din Monor şi un obicei de nuntă inedit! Cântecele populare prezentate de tinerii grupurilor folclorice ''Doiniţa'' şi ''Cununa Graului'' au încheiat un spectacol de excepţie. Aşa s-a marcat o aniversare. Aşa s-a sărbătorit dăinuirea doinei pe meleagurile bistriţene...La mulţi ani copiii dăruiţi de Dumnezeu! La mulţi ani tradiţie străbună!
''Doiniţa'' va dăinui mereu deoarece ne cerând nimănui nimic dăruieşte tuturor bucurie şi încântare sufletească...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5