Ziua Mondială a Zonelor Umede- 2 februarie 2012

„Turismul în zonele umede: o mare experiență”

Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte în fiecare an în data de 2 februarie, dată care marchează semnarea Convenţiei asupra zonelor umede, în anul 1971, în oraşul iranian Ramsar. În fiecare an, începând din 1997, agenţiile guvernamentale, organizaţiile non-guvernamentale şi grupuri de cetăţeni au profitat de posibilitatea de a întreprinde acţiuni menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la valorile zonelor umede în general şi a beneficiilor acestora, în special. Zonele umede constituie cele mai importante resurse naturale, ştiinţifice şi recreative a căror pierdere ar fi ireparabilă.

Sloganul pentru anul 2012 este : „Turismul în zonele umede: o mare experienţă” .

În luna iulie 2012, la Bucureşti, va avea loc cea de a 11-a Conferinţă a părţilor contractante ale Convenţiei Ramsar. Tema abordată în cadrul acestei întruniri va fi : “Zonele umede-Turism si recreere “.Scopul acestei întruniri este să ofere un cadru solid părţilor contractante să avanseze la nivel naţional şi local pentru a obţine un turism durabil în şi în jurul zonelor umede.

Cu frumuseţea lor naturală şi a biodiversităţii lor, zonele umede sunt locaţii ideale pentru turism. Bine gestionat turismul în şi în jurul zonelor umede pot aduce beneficii semnificative, atât economice, cât şi de mediu, atât la nivel local, cât şi regional şi naţional. Studiile arată că în anul 2010, numărul de turişti internaţionali a ajuns la 940 milioane şi se estimează că acesta va creşte la aproximativ 1,6 miliarde până în 2020. La nivel global, activitatea economică generată de călătorii şi turism reprezintă aproximativ 5% din PIB şi se estimează că a generat 6-7% din locurile de muncă din lume .

Turismul poate aduce beneficii directe zonelor umede, veniturile încasate (taxe de intrare, produse locale, etc), putând fii utilizate pentru măsuri de conservare a acestor zone.

Creşterea continuă şi rapidă a turismului pune însă o presiune enormă pe locurile şi atracţiile naturale şi culturale, cu efecte negative asupra habitatelor de plante şi animale din zonele umede, precum şi asupra comunităţilor locale.

Cheia pentru gestionarea corespunzătoare a zonelor umede este practicarea unui turism durabil care înseamnă a pune în practică principiile dezvoltării durabile, stabilite la Summit-ul Pământului de la Rio în 1992 , şi anume că turismul :

-protejează mediul înconjurător

-ajută la conservarea biodiversităţii

-respectă comunităţile gazdă, patrimoniul şi valorile lor culturale

-oferă beneficii socio-economice pentru toate părţile interesate .

În vederea marcării Zilei Mondiale a Zonelor Umede, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa –Năsăud a desfăşurat o serie de acţiuni în vederea conştientizării importanţei zonelor umede. Astfel în data de 2 februarie 2012, la sediul APM BN a fost organizată o masă rotundă cu tema: „ Zonele umede şi turismul”, la care au participat custozii ariilor protejate din judeţul Bistriţa-Năsăud. În cadrul întâlnirii au fost susţinute o serie de prezentări din partea custozilor ariilor protejate, au avut loc discuţii referitoare la managementul ariilor protejate, accesarea de fonduri UE, modalităţi prin care APM BN poate sprijini şi consilia custozii ariilor protejate în activitatea lor de administrare.

De asemenea APM BN a participat la acţiunile organizate de Primăria municipiul Bistriţa, la Şcoala Verde.

Director Executiv

Ştefan Ioachim MUREŞAN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5