Teaca: a sosit autobuzul şcolar!

După nenumărate amânări şi tergiversări generate şi de ambiţii politice ce puteau fi folosite în alte scopuri mai bune pentru o comunitate rurală, în sfârşit, a sosit mult aşteptatul autobuz şcolar care va transporta pe cei 18 elevi de gimnaziu din satul Archiud la liceul din Teaca. Astfel, se poate spune că un mijloc de transport auto a pus capăt existenţei învăţământului gimnazial dintr-un sat în care a funcţionat de un secol.

Din această unitate şcolară cu tradiţie au ieşit zeci de generaţii de elevi pregătiţi pentru învăţământul post-gimnazial, elevi educaţi şi instruiţi de tot atâtea generaţii de dascăli de excepţie, şcoala din Archiud, dar şi din satul Ocniţa, fiind principalele „pepiniere” de elevi pentru liceul din Teaca până în anii 90, mulţi dintre aceştia devenind apoi intelectuali de valoare: profesori, ingineri, specialişti în diferite domenii economice şi sociale din ţară care nu şi-au uitat nicio clipă satul, întâlnindu-se acasă cu ocazia unor manifestări culturale specifice zonei.

Sosirea autobuzului şcolar la Archiud a „lăsat la vatră” 5 dascăli, din care 4 cu gr. I didactic şi un absolvent de liceu, cei 4 dascăli care au deservit învăţământul gimnazial până la apariţia autobuzului şcolar, având şi ei calitatea de suplinitori, toţi fiind pensionari.

Va fi dificil pentru aceşti copii, care se despart în acest mod de şcoala în care au buchisit primele cuvinte, momente care nu se pot uita. Se vor integra mai greu în noile colective de elevi de la unitatea şcolară din Teaca. Cu tact şi cu răbdare însă, atât din partea noilor lor dascăli, dar şi din partea părinţilor acestor copii, lucrurile vor intra pe făgaşul normal. Le urăm acestor copii spor la învăţătură în noua şcoală care i-a adoptat, având în vedere faptul că la liceul din Teaca sunt cadre didactice bine pregătite, cu o bogată experienţă în procesul instructiv-educativ.

Comentarii

22/04/09 18:28

buna ziua ma numesc Dulgherus catalin si sunt din satul ocnita comuna teaca jud bistrita-am vrut sa va scriu si eu o parere,in ocnita sunt aproximativ 25-30 de elevi cu mine care facem naveta pe jos sau cu ocazi,la comuna teaca la scoala,cate o datat ne adunam multi copii care mergem la scoala si dak suntem asa de multi incat nici macar ocaziile nu vrea sa ne ia,ne chinuim de 3 ani de zile si nimeni nu face nimica,daca la Archiud a bagat autobuz ,de ce nu poate sa baga cineva si la noi?au vorbit prieteni mei cu Domnul director de la scoala, si nea pus sa facem o cerere si sa semnam cati suntem,si a zis k o da la primarul din comuna dar,nu am mai vazut nimik..dak tot suntem in UE macar si noi astea de la sate sa avem cu ce merge la scoala sunt 8km pana akolo cate o data mai si interziem la ore dak nu ne ia nimeni la ocazi<<as vrea ca prin acest mesaj sasi poata face cineva mila de noi si sa ne bage autobuz<.va multumesc ca miati citit mesajul,o zi buna(cata)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5