Ocnița anului 2013 - sfârșit de an școlar!

Serbarea de sfârșit de an școlar de la Ocnița a avut loc la căminul cutural din localitate modernizat și bine îngrijit de primăria Teaca. La serbare, în fapt un spectacol adevărat pregătit și oferit de fiecare clasă, a fost prezent însuși primarul Iustian Muntean însoțit de directorul liceului Constantin Romanu Vivu, profesorul Ioan Mihalczi și de adjunctul Teofil Bugnar, fiu al satului Ocnița. Consilierul local Alexandru Dorgo, un om activ și implicat în tot ceea ce se întâmplă la Ocnița a fost deasemnea prezent la...datorie.
La Ocnița un mănunchi de educatori, învățători și profesori, în fapt o salbă de dascăli cu dragoste de meserie încearcă să ducă mai departe o tradiție întru ale învățământului de care sătenii sunt tare mândri. Se descurcă însă destul de greu într-un sistem de învățământ bramburit total de niște politicieni adesea semidocți, incompetenți și ineficienți care au condus dezastruos școala românească a ultimilor 24 de ani! Însă se descurcă. În buna tradiție a descurcatului la români. Norocul că organele locale, primăria Teaca în primul rând, apoi conducerea liceului din Teaca s-au aplecat în ultimii ani cu o mai mare atenție spre școala din Ocnița.
În acest an premiile școlare, la fel ca în ultimii șase ani, au fost asigurate de fundația Coup d'Pouce Les Bois din Elveția. Cu aproximativ șapte sute de lei s-au asigurat cărți celor 24 de premianți din cele opt clase generale. Fundația a decis să premieze și pe primii trei elevi din clasele I-IV cu tot riscul de a contrazice așa zisa lege a învățământului și cu riscul de a-i stresa pe ceilalți elevi imposibil de clasificat printre atâtea calificative excelent, foarte bine, bine, etc etc... La fel ca și în anul trecut primăria Teaca prin primarul Iustian Muntean a premiat cu 120 de lei fiecare elev care a avut în semestrul I media notelor mai mare de 8,60! O inițiativă lăudabilă de care au beneficiat vreo 25 de elevi! Un premiu special a primit din partea primăriei Gabriel Horga, un elev silitor, premiantul clasei lui și un talent deosebit în ale dansului popular. Directorul liceului CR Vivu din Teaca, profesorul Ioan Mihalczi un om așezat, ponderat și foarte dăruit școlii a mulțumit tuturor celor care în cursul anului trecut s-au implicat in viața școlară și culturală a Ocniței. Primarul Iustian Muntean a anunțat demararea unui proiect prin care exponatele vechiului muzeu al satului, aflate în conservare la școală, vor fi reamplasate intr-un nou muzeu prin grija profesorului Teofil Bugnar. Am remarcat implicarea deosebită a profesorului Liviu Gheorghe Pop care muncește cât un director dar este plătit cât un...profesor, dar și a celorlalți dascăli Adina Gligan, Maria Chioran, Cornel Băngean (care a venit de acasă cu multe premii pentru elevii clasei sale), Luminița Leuca, Mariana Drăgan, Ilișca Bucur și Emilia Rus, educatoarea foarte implicată în ultimii ani alături de fundația Coup d'Pouce Les Bois de modernizarea grădiniței din sat.
Atmosfera de la școala din Ocnița este încurajantă. Elevii - vreo sută în clasele I-VIII, destui aș zice comparativ cu alte locuri - sunt frumoși și silitori. Un număr mare de copiii - aproape toți !!!- din familiile de țigani - sau de romi dacă vreți deși la Ocnița oamenii aceștia își zic țigani de sute de ani - frecventează școala și unii sunt chiar premianți. Un sfert din elevii școlii sunt membri ai Ansamblului folcloric ''Cununa grâului''. Școala, biserica ortodoxă și cultul adventist își dau mâna adesea pentru acțiuni în folosul tuturor. O stare de normalitate. Ca urmare sunt mândru cu satul meu, cu oamenii lui și cu cei mai frumoși copiii din lume!
Cred că nu va strâmba nimeni din nas dacă, o clipă doar, mă înfășor în drapelul patriotismului, a sfântului patriotism local de care, ăstora ''mai vechi pe lumea asta'', ne este dor adesea!
Semnez deci din toată inima!
Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5