Când va sosi autobuzul şcolar la Archiud?

La Şcoala Generală din satul Archiud, în ciclul gimnazial învaţă 20 de elevi (7 în clasa a V-a, 4 în clasa a VI-a, 5 în clasa a VII-a şi 4 în clasa a VIII-a), iar în ciclul primar sunt cuprinşi un număr de 26 de elevi (6 în clasa I, 8 în clasa a II-a, 7 în clasa a III-a şi 5 în clasa a IV-a). Total: 46 de elevi, jumătate din câţi erau în dec. 89 şi 13% din câţi erau în anii 70 (350 de elevi).

Nu mai lungim povestea cu acele cauze care au dus la această situaţie, valabilă peste tot în mediul rural, ci doar la perspectiva actuală a acestei unităţi şcolare care este una singură: desfiinţarea ciclului gimnazial prin comasarea cu unitatea şcolară de centru – Teaca.

Pentru acest lucru este absolut necesară dotarea cu un autobuz şcolar care să transporte aceşti 20 de elevi din ciclul gimnazial, dar şi câţiva elevi de liceu care provin tot din acest sat, de la Archiud la Teaca şi retur, lucru care se discută de doi ani de zile.

Această importantă cerinţă odată rezolvată va pune cruce unui proces de învăţământ gimnazial la Archiud, existent de peste 100 de ani.

Când va veni acest mijloc de transport, în condiţiile în care nici în prezent nu există o certitudine în acest sens, când mai sunt două săptămâni până la începerea noului an şcolar?

Răspunsul va trebui să-l dea Inspectoratul Şcolar Judeţean, mai ales că unitatea şcolară din acest sat, fără sursă de apă potabilă, riscă să nu i se dea autorizaţia de funcţionare pentru noul an şcolar. În cele din urmă, mai marii învăţământului de la judeţ vor trebui să opteze fără echivoc pentru una din soluţii: menţinerea situaţiei existente sau autobuzul şcolar. Comunitatea locală din satul Archiud aşteaptă cu nerăbdare rezolvarea acestei neplăcute situaţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5