Stelian Dolha: Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a suspendat temporar bucătaria unui cunoscut complex hotelier din Colibiţa. Amenzi de 55000 de lei

O echipă de control a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bistriţa-Năsăud, condusă de comisarul sef adjunct Stelian Dolha a controlat miercuri, 13 iulie, un complex hotelier din staţiunea Colibiţa, ca urmare a unor sesizări primite online de la consumatori din întreaga ţară legate de produsele servite de restaurantul operatorului.
Comisarii ANPC au depistat în zona blocului alimentar şi a bucătăriei complexului care serveşte masa pentru zeci de consumatori cazaţi în complexul
hotelier, produse alimentare nesigure, fără informaţii de identificare, alimente depozitate în conditii improprii sau/si pregătite cu ustensile şi echipamente neconforme, cu igiena precară, cu depuneri de grăsime, urme de mucegai şi ulei ars.
Concret, echipa de control a constatat în bucătăria complexului ...din staţiunea Colibiţa:
1. prezenţa în bucătaria şi blocul alimentar a unor produse folosite ca materii prime, nesigure, care nu aveau ataşate informaţiile de identificare, data limită de consum şi data durabilităţii minimale stabilite de producător. Aceste materii prime fără date de provenienţă utilizate la preparatele culinare servite consumatorilor erau depozitate într-o cameră frigorifică care prezenta condiţii improprii pentru depozitarea produselor alimentare: uţa cu garnitura etansare deteriorată, grătar protecţie, ventilator cu depuneri de praf şi pereti exteriori cu urme de mucegai.

2. La data şi ora efectuării controlului în bucătăria unităţii, erau utilizate echipamente şi ustensile neconforme: maşina de gatit, tăviţe şi tigăi cu depuneri de grăsime arsă, cuţite cu mâner din lemn, friptioze (friteuse) cu uleiul ars şi cosuri de gunoi pentru resturi alimentare fără capac. Recipientele multor produse folosite la preparare erau larg deschise, igiena mesei de gătit era precară.

3. La punctul de lucru al operatorului nu era afişat certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului.
Ca urmare a neregulilor depistate care pun în pericol sănătatea consumatorilor deserviţi de operatorul din Colibiţa, comisarii CJPC Bistriţa-Năsăud au dispus măsura de oprire temporară de la prestarea serviciilor blocului alimentar (bucătarie şi camera frigorifică). Activitatea din zonele închise nu va putea fi reluata decât după remedierea deficienţelor care pun în pericol sănătatea consumatorilor. În plus, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională de 55.000 lei şi Avertisment. Au fost, de asemenea, oprite definitiv de la utilizare produse în cantitate de
71,100 kg cu valoare de 2164,70 lei.

“Atunci când atragi consumatori de la sute de kilometri depărtare cu promisiunea că vor avea parte de o adevarată oază de relaxare în zona cu
cel mai ozonat aer din ţara şi de-o vacanţă binemeritată, nu-ţi poţi permite să le pui în pericol sănătatea şi starea de bine prin asemenea practici. Operatorul poate să-şi reia activitatea din zona bucătăriei şi a blocului alimentar abia dupa ce demonstrează că şi-a remediat deficienţele şi are condiţii optime de pregătire a alimentelor. Comisarii CJPC vor continua să urmărească activitatea operatorilor din zonele frecventate de turişti şi să facă atât controale tematice cât şi punctuale, la sesizari.”, declară Stelian Dolha, comisar şef adjunct CJPC Bistriţa-Năsăud.

Comentarii

14/07/22 11:33
Relu

De fapt este vorba despre complexul turistic Fisherman's Colibita administrat de SC COR-ADYANA SRL, care nu este la prima abatere. Prin anul 2019 patronul complexului Fisherman’s, Vasile Coruțiu a fost amendat cu 190.000 de lei. Inspectorii Găzii de Mediu, ai Direcției de Sănătate Publică și angajați ai Sistemul de Gospodărire a Apelor au descoperit o instalație improvizată în zona cabanelor de pe malul lacului. În urma procesului-verbal încheiat, autoritățile implicate au constatat că sistemul descoperit deversa dejectiile în apropierea lacului, cu ajutorul unei pompe. Practic, apele uzate erau colectate de o fosă septică, tratate superficial și ulterior deversate în exterior, activitate care încalcă autorizația de mediu.
Vezi si: https://timponline.ro/cate-tepe-ne-mai-dati-domnule-corutiu/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5