Încet şi sigur

Se schimbă faţa municipiului Bistriţa

Dacă locuiţi în urbe, rândurile ce urmează ar putea fi de prisos. Şi totuşi rostirea (scrierea) este necesară, fiindcă e nevoie de repere.. Ştim că mai sunt multe lucruri, enorm de multe de realizat. Acesta e un proces continuu şi suntem siguri că şirtfg/ când va veni sfârşitul lumii, planeta va mai avea destule de făcut. Totul este să fii în ton cu vremea în care trăieşti şi mai aes să fii cu unul sau doi paşi spre viitor. Un primar care nu ar avea o viziune mereu în perspectivă nu ar fi adevărat gospodar. Deşi elogiez azi şi pe drept activitatea primarului bistriţean, nu simpatizez cu niciun partid, considerându-le vinovate pentru dezastrul incredibil pe care-l constatăm. Cei care instrumentau procesul lui Ceauşescu nu realizau că ei şi emulii lor vor fi cu adevărat cei care vor distruge economia, că vor practica un jaf naţional, că vor orchestra un adevărat genocid social. Dar, dincolo de spectacolul macabru al unei ţări jefuite, vândute, sărăcite şi îndatorate, există oameni de valoare în plan naţional şi local, pentru a căror promovare socială în serviciul ţării se zbătea cândva un lider local ca dl. Ionel Tompa.Măcar să-i arătăm prin faptele lor

Dacă intri în municipiu dinspre Viişoara, pe bulevardul Independenţei, străin fiind, nu se poate să nu fii impresionat de marea de verdeaţă care împodobeşte bulevardul larg, curat, cu adevărat frumos. Flori, spaţii departajatoare perfect întreţinute, iar seara, luminile te fac să crezi că intri într-un oraş vest-european. Străzie sunt curate şi Bistriţa poate trece printre cele mai curate şi frumoase oraşe transilvane cel puţin, dacă nu în plan naţional.

De la Prefectură până la Han, nu au fost posibile spaţii florale şi gazon ce separă benzile, dar s-a recurs la o infinitate de stâlpişori de plastic, negru-galben, plantaţi cu bun gust, într-o notă de modernitate. Interesant, frumos, eficient. Trecerile de pietoni sunt semnalizate luminescent –galben şi se marchează trotuarul în roş-alb. Răsare impresia plăcută că „cineva” foarte grijuliu vrea ca pietonul să se simtă în siguranţă, că îl ocroteşte , iar tu, şoferule să fii avertizat din timp şi eficient.

O performanţă deosebită rezidă în extinderea spaţiului stradal, prin desfiinţarea unor trotuare puţin circulate, în condiţiile în care numărul de pietoni s-a redus cu circa 70%, iar cicrulaţia auto s-a intensificat în aceeaşi proporţie. Din păcate, unele trotuare moderne, frumoase, cu pavele, au trebuit dislocate, din cauză că n-a existat un prognostic a ceea ce va deveni oraşul în anii următori. Totuşi, lucrurile foarte bune, începute de ex-primarul Vasile Moldovan: asfaltări de bună calitate. câteva sensuri giratorii - au fost un început excelent. Acest demers urbanistic salutar a fost dezvoltat considerabil sub mandatul actualului primar Ovidiu Creţu, care face dovada unei viziuni a viitorului municipiu. Una din realizările majore este extinderea prezenţei sensurilor giratorii. Deşi o vreme am fost un opozant al acestora, am constatat la puţină vreme plusul de fluenţă pe care acestea l-au adus. Aşa se face că dacă cineva ne-ar întreba : unde ne-am născut?, am putea răspunde făcând din emblema urbei o glumă: ”Domnule, eu m-am născut în oraşul sensurilor giratorii.” În ţară, acest oraş nu poate fi decât Bistriţa transilvană, care poate servi de exemplu.

Fiindcă nu e posibil să lărgim burgul nostru, aşa cum ni l-au lăsat străbunii, iată, s-au luat nişte măsuri a căror implementare a pretins multă hotărâre: întâi desfiinţarea tuturor garajelor şi înlocuirea lor cu spaţii de parcare ecologizate. Chiar dacă a stârnit opoziţia multor proprietari cu mare influenţă, azi recunoaştem că aceste garaje nu erau decât nişte „coteţe” mai mult sau mai puţin elegante, adesea folosite de proprietari ca magazii de toate-cele.

Extinderea canalizărilor, curăţenia, ordinea -în parcări cu deosebire- fac din Bistriţa un oraş plăcut, chiar confortabil ochiului şi fiinţei ca atare. Nu înseamnă că nu sunt multe străzi ca vai de capul lor, cu gropi, grave denivelări, strâmte ca pozna sau mama-poznii (dar cu două benzi- probabil pentru furnici).

A început a se face ordine în zona Ştefan cel Mare. Sperăm să continue actualul demers urbanistic, fiindcă un fluturaş de la trecutele alegeri locale spunea: „Vă place cum arată strada Tudor Vladimirescu?...” Şi promitea sarea cu marea, dar cu nimic nu s-a schimbat jalnica stradă a viteazului oltean până acum. Sunt convins că sunt şi alte priorităţi la scara urbei şi personal acord toată înţelegerea, chiar simpatia edilului-şef al oraşului, de ale cărui bune intenţii şi potenţe nu ne putem îndoi dacă suntem oneşti.

Pe vremuri, la o şedinţă de partid unic, se spunea ce lucruri deosebite s-au făcut într-o parte a oraşului X, ce verdeaţă, ce blocuri!

-_Tovarăşu’ secretar, eu chiar locuiesc acolo, dar nu s-a făcut nimic din ce spuneţi dmneavastră! sări unul din sala de şedinţă.

_-Vedeţi, tovarăşi? spuse secretarul de bază- iată un exemplu negativ, exemplu de om care nu citeşte ziarul!

Cu Bistriţa noastră de azi e invers. Poţi şi să nu citeşti ziarul .În locul acestor rînduri scrise în grabă, vă vor vorbi străzile mai largi, parcările mai frumoase, ordinea oraşului, mulţimea de flori şi spaţii verzi, detaliile stradale (la Poşta veche, de-o pildă) ce dovedesc existenţa unor gospodari harnici, eficienţi,….a unui „antrenor-edil” ingenios şi consilieri care văd în perspectivă interesele cetăţeneşti atâta cât este cu putinţă omeneşte în vremile tulburi de acum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5