Sărbătoarea limbii germane
De fiecare dată, la sfârşit de an şcolar, la trecerea de la timpul orelor la cel al vacanţelor, o stare de libertate pluteşte în aer. Dar când e vorba despre ultimul an de liceu şi când în faţă se conturează podul ce (ne) trece spre alte zări, parcă emoţiile îşi fac mai bine simţită prezenţa.
La Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, a avut loc, marţi, 28 mai, în Sala Festivă, evenimentul marcat de încheierea clasei a XII-a, pentru absolvenţii secţiei germane. Elevi, părinţi, profesori, într-o atmosferă de sărbătoare, în primul rând a limbii germane - pentru că este un privilegiu faptul de-a studia, acasă, în limba lui Goethe şi a lui Schiller - au răspuns prezent la clipele de bucurie, de încununare, de lauri şi felicitări.
Gazda întâlnirii de suflet a fost, în primul rând, directoarea- adjunct a Colegiului, pentru secţia germană, doamna profesor Gabriela Mucea, care a ştiut să ofere un bilanţ asistat, urmărit îndeaprope, al celor 12 ani de şcoală pentru absolvenţii ce vor porni cu o comoară în plus în viaţă: e vorba de limba germană. Au participat la acest deosebit moment, împodobit cu flori, cu cărţi, oaspeţii Hubert Gronen, consultant de specialitate, şi Frieder Seidel, profesor îndrumător de limba germană. Domnul Gronen a avut onoarea de-a înmâna fericiţilor absolvenţi, în acest cadru festiv, Diplomele de limbă germană - cunoscutele "Sprachdiplom" - pentru rezultatele obţinute la examenul tocmai încheiat. În acest context, au fost evidenţiate rezultatele foarte bune obţinute de elevii bistriţeni, la concurenţă cu cei din alte centre, cum ar fi Cluj- Napoca sau Sibiu. Pentru frumuseţea acestor realizări, a fost felicitat profesorul Michael Macke; el se află de 10 ani în Bistriţa şi susţine, cu onestitate, devotament, cu iscusinţă, cu pricepere şi cunoştinţe de specialitate, sistemul de învăţământ în limba germană din acest burg transilvănean. Domnul director al Colegiului Naţional "Liviu Rebreanu", profesorul Constantin Rus, a vorbit despre performanţele elevilor de la secţia germană, rostind un frumos "laudatio" pentru carte, şcoală, învăţarea limbilor moderne, deschidere prin cultură, şanse multiple de a reuşi în viaţă. Spunea domnul Constantin Rus că peste câteva zile, când şcoala se va termina, tinerii vor privi în stânga lor, în dreapta lor, şi nu-şi vor mai găsi colegul de bancă, dar toate acestea sunt fireşti şi dezvoltă maturitate de gândire, de opinie, de acţiune, generând o stare de nostalgie, chiar dacă, iniţial, sunt manifestări ale unei libertăţi dorite.
Privind spre anii din urmă, când sfârşiturile de an se rezumau la serbări şi premii, coroniţe, astăzi, obişnuiţi cu comunicarea în diferite registre lingvistice, călătorind mai mult, parcă nici nu am concepe terminarea liceului fără cuprinderea în palmares şi a unui examen de limbă, susţinut la nivel european, de aceeaşi dificultate şi în aceeaşi ramă tematică.
Pentru că domnii Hubert Gronen şi Frieder Seidel, după 8 şi, respectiv, 5 ani de activitate în România, se întorc în Germania, urmând ca din toamnă să sosească alţi îndrumători, domnul director Constantin Rus le-a înmânat "Diplome de excelenţă", pentru promovarea şi cultivarea limbii şi a culturii germane în spaţiul românesc, mulţumindu-le, totodată, pentru strădanie, pentru activitate, pentru rezultate şi dorindu-le succes pe mai departe.
Este foarte bine că nu doar elevii primesc diplome, ci şi îndrumătorii lor, semn de armonie, de recunoaştere şi respect. Pentru câteva minute, Sala Festivă a centenarului Colegiu bistriţean s-a transformat într-un spaţiu european, de unde se puteau auzi, succesiv, limba română şi limba germană. S-a vorbit pe înţeles, s-a înţeles ce s-a vorbit.
A urmat apoi ora de dirigenţie, susţinută de către diriginta clasei, doamna profesor Simona Sîngeorzan, alte momente specifice - imagini, fotografii, amintiri, toate într-o atmosferă de bucurie, de sărbătoare a absolvenţilor, a profesorilor, a părinţilor, a îndrumătorilor din Germania, într-un cuvânt, a limbii germane.
Citiţi şi:
- Diploma "Sprachdiplom" pentru absolvenţi de secţia germană ai CNLR
- Bucuria performanţei
- CERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE LIMBA GERMANĂ
- Vezi care sunt cei 134 de olimpici premiaţi de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud!
- Peste 200 de elevi şi 150 de profesori, premiaţi de Consiliul Judeţean, într-o gală a performanţei în educaţie. Președintele Moldovan: E un mic gest de apreciere
Adaugă comentariu nou