Romanul Adolescentului Miop, în scenă

Teatrul Municipal Bacău a reuşit să pună în scenă, cu succes, “Romanul Adolescentului Miop” de Mircea Eliade. Dramatizarea romanului a fost relizată de Ion Manoliu iar piesa a fost regizată de Diana Iliescu.

Dramatizarea unui roman de succes şi cunoscut are menirea de a aduce publicul în sală în număr mai mare. Deşi sala Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” nu a fost aşa de plină, spectatorii au primit cu căldură actorii Teatrului din Bacău, care l-a rândul lor nu au dezamăgit.

Părţi din roman sunt puse în scenă, de obicei cele mai dinamice care conţin discursuri, cele mai dese sunt scenele cu orele elevului Mircea Eliade, dar mai sunt şi altele, cu Parcul Cişmigiu, în care îl gasim pe Mircea alături de prietenii lui Robert şi Dinu încercând să agaţe fetele.

Spectacolul nu are o intrigă şi un conflict fix, ca o piesă tradiţională. Singurul conflict se dă în interiorul elevului Mircea Eliade , interpretat bine de Dumitru Rusu, a cărui “ceea mai mare frică era să nu fie comun”. Astfel el îşi crează o lume a lui, în mansardă, unde citeşte în continuu, izolându-se de colegii lui, de societate.

Cea mai mare provocare atât pentru actori cât şi regizor este aceea de a se transpune, din nişte oameni cât se poate de maturi, în trupurile unor liceeni de 17 ani. Provocare cu ei însuşi pe care au câştigat-o, datorită hazului imens pe care le au unele scene, în special cele cu şcoala, ce conţin glume şi situaţii ancorate în actualitate.

Scenografia, relizată de Cristina Ciobanu, a fost simplă dar extrem de eficientă. Majoritatea acţinii se petrece în penumbră ceea ce creeză sugestia unei amintiri a lui Mircea Eliade ce a rămas pentru posteritate datorită romanului lui scris în adolescenţă.

Gabriel Mihăese

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5