Rezultate sondaj identificarea nevoilor de formare a tinerilor

Adrian Solcan în calitate de candidat în proiectul 10 pentru Europa pentru alegerile europarlamentare a iniţiat în data de 1 martie 2014 un sondaj în rândul tinerilor din judeţul Bistriţa-Năsăud cu privire la nevoile de formare profesională a tinerilor din sistemul preuniversitar şi universitar.
Instrumentul utilizat a fost chestionarul care a cuprins 21 de întrebări deschise şi cu variante de răspuns. Marja de eroare este de 3,6% +/- şi a fost transmis unui număr de 246 de tineri din municipiul Bistriţa şi oraşul Năsăud.
Acest sondaj vine să întâmpine o iniţiativă europeană – Youth Guarantee (Garanţia pentru Tineri), program prin care Comisia Europeană speră să reducă şomajul în rândul tinerilor din toate ţările Uniunii Europene.
În acest moment rata şomajului în rândul tinerilor este de aproximativ 23% ( In România este de 23,6%, iar în judeţul Bistriţa-Năsăud este de 27,4% ).
Practic prin acest program statul limitează perioada în care tinerii primesc şomaj la 4 luni după terminarea studiilor sau pierderea locului de muncă. Acest program a fost implementat cu succes în Finlanda unde în termen de 3 luni aproximativ 84% dintre tineri şi-au găsit un loc de muncă.

Lipsa locurilor de muncă îi face pe tineri să se orienteze spre „metode alternative” de a obţine bani şi le reduce încrederea în capacitatea proprie de a performa la locul de muncă. Un tânăr în România îşi găseşte un loc de muncă în aproximativ 10 luni.

Studiul realizat de Adrian Solcan împreună cu o echipa de studenţi de la extensia Universitara Babeş-Bolyai se adresează tinerilor, iar rezultatele cele mai interesante sunt:

- peste 50% (56,5%) dintre respondenţi speră că la finalizarea studiilor să obţină o slujbă în mediul public, 24,5% speră să îşi găsească o slujbă în mediul privat şi doar 11,3% speră să îşi deschidă o afacere proprie, restul de respondenţi până la 100% au refuzat să răspundă sau nu ştiu ce vor face la finalizarea studiilor.
- tinerii participanţi la studiu în proporţie de peste 80% speră să înceapă munca în termen de 1 an de la finalizarea studiilor, iar dintre meseriile pe care ei le consideră a fi cele mai bine căutate pe piaţă muncii, regăsindu-se în peste 85% dintre răspunsuri este cea de „medic”. O alta meserie care se repeta in răspunsurile tinerilor este de „programator IT”.
- încrederea tinerilor cu privire la judeţul Bistriţa-Năsăud şi oportunităţile de angajare pe care le oferă în următorii 3 ani este medie spre scăzută (nici un răspuns de încredere maximă cu tendinţă în jurul valorii 2 - ce corespunde unei încrederi scăzute).
- când vine vorba despre afaceri majoritatea tinerilor îşi preiau informaţiile de pe internet ( în proporţie de peste 70%, iar restul din mass-media, părinţi, prieteni şi orele de economie de la şcoală)
- legat de cunoştinţele dobândite în şcoală, tinerii participanţi la sondaj nu consideră că le sunt folositoare pentru deschiderea unei afaceri şi nici ca le oferă abilităţi practice în acest sens.

Acest studiu vine să întâmpine o problemă la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud şi a modului în care sunt formulate politicile de tineret şi anume lipsa unor studii şi cercetări extinse pe un termen mai lung care să observe tendinţe în rândul tinerilor şi să acţioneze potrivit acestora.

Studiul de faţă are limitări legate de numărul respondenţilor şi a intervalului de timp în care a fost aplicat. Astfel de cercetări vor fi realizate de către Adrian Solcan şi în viitor.

Departamentul de comunicare CSL

Comentarii

15/03/14 11:05
Cetatean din Bi...

Stimati domni,
In Romania, exista posibilitatea locurilor de munca, asa in criza in care ne aflam, dar este imperios necesar a se lua urmatoarele masuri "radicale":
1/.Sa fie 'scosi la pensie" din oficiu, total si neconditionat, toti acei care ajung la varsta de pensie si sa nu se aprobe prelungirea contractelor de munca ale acestora sub nici un motv , indiferent ca sunt in mediul privat ori public ;
2/.Sa li se interzica tuturor, cumulul de functii, indiferent daca sunt cu pensia mica ori mare si indiferent daca isi gasesc de lucru la stat opri la privat. Problema se pune, ca daca a dorit sa "iasa la pensie", inseamna ca nu mai este capabil sa mai munceasca si daca da, atunci de ce a acceptat acest lucru ? Deci, sa se interzica cumulul de pensie cu alte activitati salariate, indiferent ca-s la stat ori la privat ;
3/.Sa se aprobe, pentru cine este la pensie si isi redobandeste capacitatea de munca si doreste reintegrarea in munca, sa poata renunta la pensie si sa primeasca in continuare, salarul pentru noua munca prestata, daca i se potriveste asta si daca este avantajos pentru el , dar nu mai mult de varsta standard de pensionare, cand sa fie "rejectat din sistem" din oficiu... ;
4/.Sa se dea o lege... nu cu reducerea ori desfiintzarea impozitelor pentru cine face angajari de tineri proaspat absolventi din scoli, ci sa fie obligatoriu angajarea unor astfel de tineri, prin efectul legii. Adica, absolut toate domeniile private ori publice, dupa cat la suta reprezinta tinerii absolventi si apti de munca, din totalul populatiei active si apte de munca, atata la suta, sa fie fortat fiecare patronat, ori manageriat public, sa aiba angajati proaspat absolventi de scoli si aceste functii, sa nu poata fi ocupate de alte persoane, sub nici un motiv. Cine nu vrea si nu doreste tineri absolventi, nici sa nu poata angaja pe altcineva... si sa fie aspru sanctionati de catre stat ;
5/.Absolut toate unitatile scolare, sa nu mai aiba voie sa scolarizeze si sa mai pregateasca tinerii, in functii, calificari ori meserii, altele decat cele care se cer pe piatza muncii in momentul la care tinerii isi incep studiile si necesarul de "oameni ai muncii"... sa fie dimensionat dupa nevoile economiei nationale in concret. Prin scolile de meserii, sa se reformateze absolut toti tinerii, functie de cerinta economiei de la noi si nu din alte tzari ;
6/.Dupa terminarea studiilor, absolut nimanui sa nu i se mai elibereze diplomele de studii si calificari, in original, ci doar adeverinte pe baza carora, cei scolarizati pe banii publici, sa fie obligati sa ramana si sa munceasca aici , la noi in tzara, ca este prostia si magaria magariilor, ca noi sa-i scolarizam, sa-i calificam pe acesti tineri si ei sa munceasca pentru Germania, Spania, Franta, Italia sau mai stiu eu pentru cine din strainatate, care n-a investit absolut nici un ban pentru asta. Cine face studii si calificari "la stat"... sa poata sa-si "cumpere " diploma de calificare si scolarizare, cu bani, adica, daca doreste sa munceasca in strainatate, atunci, sa i se elibereze diploma, numai daca plateste scolarizarea. Pentru cine face studii la particulari, pe banii lor privati... este ok... acolo este treaba fiecaruia ce face cu banii sai...

Iata doar cateva dintre propunerile foarte pertinente, de care ar trebui ca Romania sa tina cont, altfel, copiii nostri, vesnic vor ramane fara calificari, fara posibilitatea de a gasi un loc de munca si efectiv, azi, maine, n-o sa mai aiba cine "ne da pensia"...
Este prostia prostiei, sa se creada cineva "buricul pamantului"... sa fie mentinut in functie ori in diverse meserii si calificari... in ideia ca..." n-are cine"... atata vreme cat este plin de tineri someri, cu calificare chiar si care nu isi gasesc un loc de munca.
Cine este la pensie, n-are decat sa stea la pensie si daca vrea venituri suplimentare, sa mearga la tzara, sa munceasca pamanturile si sa produca ce doreste... dar sa nu ocupe locurile de munca ale somerilor, ale celor apti de lucru ! PUNCT !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5