Promovarea științelor de bază și a sustenabilității, stimularea tinerilor în cariera STE(A)M, la Liceul cu Program Sportiv Bistrița

În lunile septembrie și octombrie ale acestui an școlar, profesorii Luminița Ujică si Violeta Cristurean, alături de elevi ai Liceului cu Program Sportiv Bistrița, au participat la o serie de proiecte ce au vizat domeniul Astronomiei.

            Pentru început, cea mai simplă idee din spatele acestor proiecte este că elevii nu au nevoie de multe cunoștințe sau instrumente performante pentru realizarea activităților. Un alt aspect este că ei pot combina aceste proiecte cu multe alte aspecte, cum ar fi studierea constelațiilor și a stelelor lor și, de asemenea, informații importante ce vizează domeniul STE(A)M. 

            În cadrul evenimentelor organizate cu aceste ocazii la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, s-a evidențiat că la această instituție se promovează, în mod echitabil, atât sportul cât și știința și arta, lăsând frâu liber creativității elevilor. Totodată, am demonstrat practic, de atâtea ori, că ne pasă și de mediu.

            Astfel, elevii de  la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, atât de la profilul Sportiv cât și cei de la Resurse naturale și protecția mediului și Turism și alimentație, au fost implicați în activități ce au vizat promovarea științelor de bază și a sustenabilității,  stimularea tinerilor în cariera STE(A)M, fiind activități inter și transdisciplinare,  oferind șanse egale de tratament între femei şi bărbaţi, eliminând discriminarea de orice fel, asigurând o educație incluzivă tuturor părților implicate.

            În 30 septembrie 2023, profesorii Luminița Ujică si Violeta Cristurean, alături de elevi ai Liceului cu Program Sportiv Bistrița, au participat la întâlnirea din cadrul proiectului international Dark Sky photography and Light pollution, realizat cu ocazia echinocțiului de toamnă, alături de alte școli din țări precum Japonia, Thailanda, Iran, România, prilej cu care au fost diseminate rezultatele observațiilor realizate asupra corpurilor cosmice și poluării luminoase de către toate școlile implicate.

            Liceul cu Program Sportiv Bistrița s-a alăturat și evenimentului internațional 100 Hours of Astronomy 2023, sub egida IAU Office for Astronomy Outreach, favorizând crearea unor experiențe care să celebreze frumusețea planetei noastre și promovarea domeniului STE(A)M în rândul copiilor. Elevii școlii noastre, cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, au vorbit despre Univers și despre calitățile unui astronaut. Ei au discutat dacă a fi astronaut este o meserie potrivită atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Au identificat, de asemenea, dificultățile implicate în practicarea acestui job. În cele din urmă, si-au imaginat un astronaut care se întoarce acasă după o misiune în spațiu și au reprezintat imaginea printr-un desen.

            În perioada 4-10 octombrie 2023, la Liceul cu Program Sportiv Bistrița s-au desfășurat activități în cadrul evenimentului internațional World Space Week 2023 (Săptămâna Mondială a Spațiului 2023), având tema "Spațiu și antreprenoriat". Întrucât industria machiajului este în plină expansiune, unii elevi ai L.P.S. Bistrița și-au exersat abilitățile de make-up artiști realizând machiaje, picturi corporale și faciale incluzând elemente ale spațiului cosmic. De asemenea, au realizat jucării pentru copii, reprezentând corpuri cerești, care au fost dăruite preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3, motivând că dăruirea unei planete este calea de a descoperi un univers.

            Mulțumim tuturor organizațiilor implicate, pentru această oportunitate de colaborare și învățare.

                                                           

Prof. Luminița Ujică

Prof. Violeta Cristurean

Prof. Iuliana Matean

Liceul cu Program Sportiv Bistrița

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5