Prof. Mirela Nelca, prof. Ştefan Lazaric: THINK GLOBAL, ACT LOCAL! - de la deziderat la acțiune

Tot ce se petrece în jurul nostru dovedește faptul că, parcă, timpul și-a pierdut răbdarea cu noi iar vremea și vremurile nu mai sunt ce au fost. De aceea, copii, tineri și adulți deopotrivă, trebuie să acționăm  împreună pentru a produce o schimbare.

Proiectul Erasmus+ „THINK Global, ACT Local!”, coordonat de Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița, având ca parteneri școli din  Franța, Macedonia de Nord, Turcia și Italia, își propune să dezvolte o atitudine pozitivă față de mediu, față de un stil de viață sănătos și să conducă spre un proces de predare-învățare axat pe activități în aer liber, prin abordarea activităților de învățare în aer liber din perspectiva mai multor științe, subliniind că acest tip de învăţare nu este doar posibil, ci şi benefic, indiferent de disciplina predată sau studiată.

Prioritățile proiectului sunt reprezentate de mediul înconjurător și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Ce ne dorim prin proiectul nostru? Ne dorim dezvoltarea unei atitudini pozitive și responsabile față de protecția mediului în rândul elevilor din ciclul gimnazial prin reconectarea cu natura. Dorim  să găsim un mediu prietenos, dar și personal în afara de „acasă” pentru a face sport. Ne dorim dezvoltarea competențelor cheie în rândul elevilor: comunicarea într-o limbă străină; competența digitală, socială și civică; conștientizarea și exprimarea culturală, să învățam cu ajutorul tehnologiei dar, în același timp şi în afara școlii;

Ne dorim dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare a elevilor, oferindu-le oportunități de a conversa și de a relaționa mai mult, de a împărtăși activități de lucru în echipă într-un loc sigur, de a lega prietenii într-un mediu multicultural și nu în ultimul rândcreșterea nivelului de implicare a elevilor aparținând unor grupuri vulnerabile în activități extracurriculare, atât de ​​interior, cât și de exterior. Dorim să oferim posibilitatea de a ne dezvolta un stil de viață sănătos (corpul, mintea, sentimentele, mâncarea, mișcarea, educația)

Activitățile desfășurate în acest  an școlar au dovedit că se poate, indiferent că vorbim despre activitățidesfășurateîn cadrul școlii, comunității sau mobilităților din Italia, Turcia și Franța.

În 14 octombrie 2022 am sărbătorit zilele dedicate proiectelor Erasmus printr-o expoziție de toamnă în stilul propriului nostru proiect, „Think Global, Act Local!”. Aceasta a presupus confecționarea de obiecte din materiale reciclabile, inclusiv din fructe, legume, frunze sau crengi, apoi expunerea lor pe holurile școlii; nu au lipsit ornamentele autumnale, ghirlandele de frunze, coșurile cu fructe sau legume și florile, semnele de carte, biletele cu poezii atent pregătite de elevi, individual sau în echipe, cu gândul de a promova o atitudine pozitivă față de protejarea mediului înconjurător, față de adoptarea unui stil de viață sănătos, alături de încurajarea empatiei și susținerea incluziunii elevilor defavorizați.

Tot în luna octombrie, elevii școlii noastre au participat la a participat la prima acțiune din cadrul proiectului ,,Pădurea Erasmus", una din cele 7 păduri pe care Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și-a propus să le planteze în țară, prin Strategia Verde 2021-2027, pentru a ridica gradul de conștientizare a importanței protecției mediului și a cultivării atitudinilor prietenoase cu mediul.

Erasmus Christmas tree este o altă activitate desfășurată în cadrul proiectului.

Sărbătorile de iarnă au fost un prilej de a insufla elevilor ideea de reciclare şi refolosire. Astfel, ei au participat la un atelier de creare de decoraţiuni pentru Crăciun utilizând materiale reciclabile. Au avut ocazia să îşi dezvolte creativitatea şi îndemânarea. Brăduţul Erasmus a fost expus pe coridoarele şcolii.

În perioada 27-30 martie 2023, s-a desfășurat mobilitatea din Izmir, Turcia. Activitățile incluse în program au avut un pronunțat caracter aplicativ și au încurajat dialogul, colaborarea și învățarea în contexte ce depășesc limita comunului. Participanții au fost familiarizați cu tehnica Ebru – o tehnică tradițională de colorat recunoscută și pentru implicațiile sale ce susțin conversația prietenoasă, întărind relațiile dintre oameni. Activitatea de învăţare dedicată profesorilor a avut ca rezultat o culegere de activităţi didactice formale şi nonformale care favorizează incluziunea, „Didactic Units on inclusion”.

5-9 iunie a fost săptămâna dedicată stilului de viaţă sănătos, tematică a mobilităţii din Redon, Franţa. Activităţile la care am luat parte au reuşit au fost benefice pentru adolescenţi deorece i-au ajutat   să înveţe despre mâncare sănătoasă potrivită vârstei (atelier ghidat de nutriţionist), importanţa activităţii fizice outdoor ca şi relaxare şi nu numai (canoe, drumeţii, ciclism). Cunoştinţele dobândite depăşesc graniţa şcolii, fiind aplicabile în viaţa de zi cu zi alături de familie şi prieteni. Ca şi rezultate, pe langă aitudini şi competenţe, am realizat un ghid despre importanţa drumeţiei, sfaturi şi avantaje, de asemenea, o colecţie de reţete tradiţionale sănătoase. Profesorii au participat la un atelier coordonat de specialişti in nutriţie.

Aşteptăm cu nerăbdare şi interes anul doi al proiectului nostru, an care ne va introduce în lumea ECO. Vom participa la o mobilitate în Macedonia de Nord şi vom fi gazdele ultimei mobilităţi din cadrul proiectului.

Participarea la activităţile „Think Global, Act Local!” a avut un impact benefic direct asupra elevilor, ducând la stabilirea unor relații de colaborare bune  între aceștia și profesori, stabilirea unor legături cu adolescenţi din ţările partenere ajutându-i să conştientizeze similarităţile şi deosebirile în ceea ce priveşte diversitatea şi identitatea culturală, dezvoltându-le valori personale ca: toleranţa, gândirea critică şi creativă, spiritul de echipă, asertivitatea, atitudinea pozitivă faţă de diferite culturi. De asemenea, le-a îmbunătăţit capacitatea de a conversa în limba engleză.

Acest proiect este o oportunitate de învăţare pentru toţi cei implicaţi – profesori, elevi, director de şcoală.  Fiecare dintre participanţi are de învăţat şi de câştigat în acelaşi timp prin noi cunoştinţe, noi capacităţi, schimb de idei, transfer de practici creative, acces la noi materiale didactice, exersarea şi perfecţionarea limbilor străine în contexte reale.  “Think Global, Act Local !”dezvoltă motivarea, dorinţa de implicare şi descoperire. 

Recomandăm cu căldură participarea la proiectele europene pentru că…“once Erasmus, always Erasmus!”

Prof. Mirela Venera Nelca – director Școala Gimnazială Avram Iancu

Prof. Ștefan Lazaric – coordonator proiect

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5