Prof. Cristina Hădărău: Job shadowing al profesorilor de la Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița în Spania la școala CEIP ”Josefina Aldecoa”

            Trei cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Nr.1  Bistrița  au participat la mobilitatea de formare de tip job shadowing din cadrul unui proiect Erasmus+, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. Potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ, activitatea s-a desfășurat la CEIP Josefina Aldecoa din localitatea Torre de Benagalbon din Spania. Fluxul mobilității a avut ca obiectiv incluziunea și diversitatea și metode moderne de predare și învățare în context european a competențelor de prezevare a mediului.  Totodată, stagiul de observare a constituit o oportunitate de dezvoltare profesională, culturală şi socială, proiectată într-un context internaţional menit să faciliteze contactul direct cu un alt sistem de învățământ.

             Grupul de profesori din Bistrița au experimentat această incursiune cultural-educativă cu maxim interes și deschidere, pornind de la premiza că educația unește și aduce împreună oamenii. La finalul programului, s-a stabilit ca parteneriatul să devină puntea între culturile europene și conexiunea cu colegii din Torre de Benalgabon să se dezvolte prin activități comune, prelungind experiența interesantă și incitantă concretizată într-un demers analitic și comparativ ce implică atât dimensiunea multiculturală, cât și cea transdisciplinară necesare procesului instructiv-educativ și favorizând incluziunea școlară. 

              Acreditarea Erasmus+ a fost obținută de școala bistrițeană în cadrul acțiunii cheie KA1 și permite formarea profesională a cadrelor didactice prin activități de job shadowing, participarea la cursuri de formare, mobilități de grup ale elevilor.  

            Aceste activități au fost identificate pe baza analizei de nevoi realizate la nivelul școlii prin consultarea elevilor, cadrelor didactice, a părinților și are o proiecție asumată până în anul 2026.

             Prioritățile școlii din primul an de acreditare , respectiv iunie 2022-august 2023 viziează dezvoltarea abilităților de prezervare a mediului prin acțiuni verzi, prietenoase cu planeta. În același timp se vor dezvolta competențele de predare-învățare ale profeosrilor într-o manieră care favorizează incluziunea elevilor și diversitatea. De asemenea sunt vizate dezvoltarea competențelor lingvistice, culturale și viziunea europeană a participanților. În ceea ce privește stagiul de realizare a activității de job- shadowing am avut oportunitatea de a colabora cu școala  CEIP ”Josefina Aldecoa” din localitatea Torre de Benagalbon din Spania.Această instituție beneficiază de peste 10 ani de eticheta verde europeană a Școlilor verzi prin implementarea unui anumit standard calitativ și cantitativ al activităților referitoare la mediu: energia regenerabilă, biodiversitate, prezervarea resurselor de apă, ecologie, etc. Am avut ocazia să experimentăm felul în care elevii care provin din familii defavorizate economic, etnic, social sunt incluți în fluxul educațional prin activități care vizează participarea familiilor la activităi în serele sau grădinile școlii. În acest sens sunt dezvoltate două dimensiuni europene menite să asigure succesul profilului elevului: incluziunea și ecologia, participarea activă în viața comunității școlare și a celei obștești. Profesorii au avut oportunitatea de a asista la ore de predare: științe, literatură, consiliere, comunicare. De asemenea au fost reținute experiențele practice desfășurate pe fâșia de litoral spaniol Dunas de la Carraca, El Morche, unde este conservat un ecosistem al prezervării dunelor de nisip prin plante perene specifice solului nisipos. Pe marginea acestor experiențe  s-au realizat jurnale de reflecție, au fost proiectate fișe și materiale didactice care să fie adaptate mai apoi în activitatea din școală. De asemenea, participarea la activitatea de job shadowing a beneficiat de metodologiile implementate în școala spaniolă prin Programul ” Educa en Digital” – Desarllo de los servicios publicos digitales en el ambito educativo. Astfel au fost desfășutrate activități folosindu-se aplicații digitale: kahoot, padlet, quizzes.Activitatea de job shadowing a fost diseminată în cadrul programului Școala Altfel de către participanții la mobilitate dovedindu-și impactul în formarea unei mentalități deschise, europene.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5