Păiuşul lui Porcius, regăsit după 110 ani în Parcul Naţional Munţii Rodnei

Biolog dr. Claudiu Iuşan

Acum câteva zile a fost redescoperit de către botanistul Matis Attila şi colegii, în Parcul Naţional Munţii Rodnei, celebrul păiuş a lui Porcius (Saussurea porci), o floare de culoare albastră ce a fost colectată ultima dată în anul 1902 de botanistul şi academicianul rodnean Florian Porcius.

Acesta a colectat un exemplar din păiuşul de îi poartă numele din Poarta Corongişului, a cultivat-o în propria grădină şi apoi a transmis Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj câteva exemplare presate care se găsesc şi azi în colecţia muzeului acestei grădini. Încă din anii 1900, această plantă era pe cale de dispariţie din cauza suprapăşunatului, exemplarul colectat de Porcius fiind deja afectat de păşunat, neavând floare.

Planta declarată endemit rodnean a fost descoperită ulterior şi în Carpaţii Ucraineni, unde există şi azi o populaţie semnificativă. Redescoperind păiuşul lui Porcius, se îmbogăţeşte consistent constelaţia de endemite carpatice ale acestui sanctuar natural cu valoare ridicată de conservare.

În perioada viitoare, zona unde a fost redescoperită specia păiuşul lui Porcius va fi inclusă în regim de strictă protecţie în vederea conservării genofondului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5