Pachetele cu ajutoare alimentare prin programul POAD 2014 au ajuns în toate localităţile din judeţul nostru

În județul Bistriţa – Năsăud, s-a încheiat marţi livrarea pachetelor cu ajutoare alimentare în cadrul POAD 2014, către toate unităţile administrati- teritoriale din județ. Astfel, au fost livrate către primării un număr de 115.540 pachete, pentru 57.770 beneficiari ai programului, anunţă Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

“Persoanele care se încadrează în grupul țintă trebuie să se prezinte la centrele de distribuție ale primăriilor în a căror rază teritorială își au domiciliul / reședința pentru a ridica pachetele cu alimente în baza cupoanelor individuale pe care le-au primit şi a actului de identitate. Persoanele care nu au primit cupoane individuale, dar fac parte dintr-una din categoriile beneficiare, vor fi înscrise pe liste suplimentare la primării, pentru aceasta fiind necesar să prezinte dovada încadrării într-una din categoriile eligibile”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Potrivit art. 3 din HG nr. 799/2014 privind implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, sunt eligibile familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare; familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare; șomerii care beneficiază în condițiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, de indemnizație de șomaj în cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale până la 400 lei, inclusiv, și șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene care nu beneficiază de indemnizație de șomaj în condițiile Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obținute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; pensionarii sistemului public de pensii beneficiari de indemnizația socială pentru pensionari, acordată potrivit OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, al căror venit se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav și accentuat, neinstituționalizate, adulți și copii;  persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 cu modificări şi completări ulterioare, Legii nr. 44/1994 cu modificări şi completări ulterioare, Legii nr. 49/1999 cu modificări şi completări ulterioare, Legii nr. 309/2002 cu modificări şi completări ulterioare, Decretului-lege nr. 118/1990 cu modificări şi completări ulterioare, OG nr. 105/1999 cu modificări şi completări ulterioare, Legii nr. 341/2004 cu modificări şi completări ulterioare, Legii 109/2005 republicată, Legii nr. 8/2006 cu modificări şi completări ulterioare, Legii nr. 578/2004 cu modificări şi completări ulterioare, dacă nu realizează alte venituri în afară de cele provenite din drepturile bănești acordate de aceste legi ale căror cuantum cumulat se află sub 400 lei/lună.

 Persoanele care fac parte din mai multe dintre categoriile sus menţionate beneficiază de ajutoare alimentare o singură dată în cadrul programului anual și pentru o singură categorie de persoană defavorizată căreia îi aparțin la data distribuirii ajutoarelor.

 Potrivit HG nr. 799/2014, persoanele care intră în grupul- ţintă între data constituirii /actualizării bazei de date şi data distribuirii ajutoarelor alimentare sunt incluse de către autorităţile locale pe liste suplimentare. Acestea primesc ajutoare alimentare în cadrul programului în limita cantităţilor ramase disponibile, după distribuirea pe bază de cupon individual.

Ajutoarele alimentare constau în făină – 6 Kg, mălai – 6 Kg, paste făinoase – 800 g, ulei – 4 l, zahăr – 4 Kg, conserve din carne de porc – 8 buc., conserve din carne de vită în suc propriu – 6 buc., conserve cu pateu de ficat – 10 buc. Livrarea acestora se face în două cutii de carton cu conținut identic. Fiecare cutie cuprinde ½ din cantitatea alocată pentru o persoană. Fiecare persoană primește două cutii identice.

         “Potrivit prevederilor HG nr. 799/2014, primăriile au obligaţia să distribuie ajutoarele alimentare persoanelor din grupul-țintă, care dețin cupoane individuale sau se află pe liste suplimentare, în termen de 30 de zile de la preluarea/recepţia acestora”, transmite Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5