În octombrie se poartă roz, simbolul speranţei

  În frumoasa lună a lui octombrie, plonjăm cu atenție și delicatețe într-un subiect la fel de delicat: prevenirea cancerului de sân. Anul acesta, vorbim despre “prevenția roz” într-un limbaj diferit, având tot sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița. În fiecare an, la 1 octombrie se aprind lumini roz care îmbracă cele mai reprezentative clădiri sau monumente din toată lumea iar în acest acest octombrie 2023, primăria Bistrița se alătură și ea iluminării propiei clădiri în culoarea-simbol pentru prevenirea cancerului de sân, culoarea roz.

 În general, iluminarea reuneşte reprezentanţi ai autorităţilor, organizaţii neguvernamentale, oameni de afaceri, alte personalităţi ale oraşelor, oferind și un spectacol de înaltă ţinută culturală. Iluminarea se regăsește în programe de știri, purtând mesajul „În octombrie se poartă roz, simbolul speranţei”.

Adesea femeile  se confruntă cu apariția unor dureri, aparent fără motiv, la nivelul sânilor. Durerea aparută le determină pe unele dintre ele să apeleze de urgență la medic. Altele în schimb, așteaptă  “să treacă” sau apelează la mijloace nepotrivite.

  În cazul cancerului mamar, cu cât volumul tumorei este mai mic, cu atât șansele de vindecare cresc, motiv pentru care trebuie mers la medic de la primele semne care nasc îngrijorări, întrebări, incertitudini. Este bine de știut că, nodulul tumoral malign (canceros) are unele caracteristici clinice specifice. Consistența este fermă dar cu o delimitare mai ștearsă față de țesuturile glandulare adiacente. Spre deosebire de nodulul tumoral benign, nodulul malign are o mobilitate redusă față de țesuturile adiacente.

Trebuie stiut de asemenea că, cancerul mamar debuteaza rar prin durere. Uneori apar secreții mamelonare care pot fi expresia unui proces tumoral nepalpabil. Ele apar mai frecvent la femeile în premenopauză. Atunci când apar astfel de secreții, pentru a se stabili dacă sunt cauzate de existența unui cancer mamar, este necesară investigația citologică prin amprentarea pe lamă a secreției mamelonare.

De asemenea, în cazul unui cancer mamar, la inspecția sânului se observă modificari tegumentare (modificari ale pielii) sau prezența edemului (a unei umflături) cu aspectul de „coajă de portocală".

Depistarea la timp a cancerului mamar  crește enorm șansele de vindecare. Metodele care se utilizează în depistare sunt: autoexaminarea mamară, examenul clinic efectuat de medic, mamografia, ecografia.

Dacă se descoperă un nodul, nu se poate pune diagnosticul diferențial între tumori benigne și maligne. Tocmai de aceea, trebuie efectuată o biopsie. Ea se impune în cazul formațiunilor tumorale chiar în lipsa creșterii în dimensiuni a acestora, pentru a se stabili dacă e vorba de o tumoră benignă sau de una malignă.

Factorii genetici sau familiali, sunt adesea invocați în riscul de a dezvolta un cancer mamar dar există și factori de risc hormonali. Ca factori de risc sunt  considerați și consumul de grăsimi sau/și de alcool, aportul caloric crescut iar în acest caz vorbim de factori nutriționali. Consumul de fibre alimentare și vegetale scade riscul relativ. Obezitatea, mai ales cea abdominală, reprezintă un factor de risc în postmenopauză.

Eforturile de prevenire a cancerului de sân, sunt concentrate în luna octombrie la nivelul Municipiului Bistrița și prin campania de mamografii gratuite care se efectuează la Centrul Medical de Evaluare și Promovare a Sănătății al Primăriei Municipiului Bistrița în perioada 2-7 octombrie. În acest scop, a fost amplasată o unitate mobilă de mamografie a Institutului Oncologic Prof. Ion Chiricuță Cluj-Napoca.     

 

                Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5