Notă informativă

Mirela Parker (DSP B-N): Programele de planning au cele mai bune intenţii

         Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

       Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt - nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură.

      Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără : amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.

      Pentru prevenirea sarcinii, contracepția este necesară până la menopauză. Dacă este folosită corect, este eficientă sau foarte eficientă, în funcție de metoda aleasă. Există o gamă largă de opțiuni iar personalul calificat de la Cabinetul de Planificare Familială din Policlinica Bistrița vă ajută cu plăcere să decideți care metodă este cea mai potrivită pentru dvs.

     Contracepția/planificarea familială permite persoanelor să decidă asupra numărului dorit de copii și asupra intervalului dintre sarcini. Unele metode de planificare familială, cum ar fi prezervativele, ajută la prevenirea transmiterii HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală (HPV de exemplu).

    Romania are o istorie recentă - 33 de ani de când contracepţia a devenit legală, iar femeile pot utiliza anticoncepţionalele. Cu toate acestea, 55% dintre adolescentele între 15 – 18 ani active sexual nu au folosit niciodată metode contraceptive.

     Chiar dacă programele de planning au cele mai bune intenţii, acestea nu reușesc să-și atingă obiectivele. Reușita acestora depinde foarte mult de accesul la informaţie. În acest scop, Compartimentul de Promovare al Sănătății al DSP BN împreună cu Cabinetul de Planificare Familială din ambulator Bistrița, vă informează că în acest moment cabinetul dispune de cel mai uzual mijloc contraceptiv, respectiv prezervative. Pentru a le primii, populația de vârsta fertilă (elevi, studenți, șomeri) trebuie să se deplaseze la cabinet și să complecteze o declarație pe propia răspundere. Cabinetul se găsește în incinta Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Urgență Bistrița (Policlinica) din Str. Garii nr. 9-11 iar orarul său de funcționare este în intervalul orar 08.00-18.00. Telefonic poate fi contactat la nr. de telefon 0263237312.

 

       Coordonator Compartiment Educație pentru Sănătate al DSP BN, soc. Mirela Parker

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5