Mircea Romocea, primarul oraşului Năsăud: Nu a fost un mandat uşor, dar voi candida din nou în 2016

Meseria de bază este cea de profesor. Acum e primarul oraşului Năsăud. La primul mandat. Un tip care e făcut pentru politică, pentru administraţie. Un tip suficient de franc. Un tip făcut să fie interlocutor. Prima întâlnire cu domnul Mircea Romocea a fost una telefonică, uşor tensionată, domnia sa era inspector şcolar. Undeva demult. Zilele acestea, ne-am întâlnit faţă în faţă în biroul său de primar. Am convenit să îl întreb câteva lucruri legate de administraţia oraşului Năsăud. Nu e un interviu strunit. A fost o discuţie liberă de vreo 10 minute. Eu am întrebat, primarul Mircea Romocea a răspuns. Ce a ieşit vedeţi mai jos. Asta pentru cei care judecă înainte de a cunoaşte.

Năsăudenilor trebuie să le oferi ceva în plus vizavi de calitatea vieţii

Care sunt proiectele la care lucraţi, proiectele care vă necesită cea mai mare atenţie în acest moment?

Mircea Romocea: Avem o lucrare, o investiţie în cartierul Liviu Rebreanu, e o investiţie de aproximativ 2 milioane lei noi – reabilitare, modernizare străzi în cartierul Liviu Rebreanu. În momentul de faţă e în derulare, aproximativ 37% înspre 40% din totalul investiţiei s-a încheiat şi sperăm ca până la finalul lunii şi respectiv în luna septembrie, fiind vorba de finanţare pe Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 28/2014 să primim şi diferenţa de bani. Sunt promisiuni în acest sens pentru a finaliza această investiţie.

 

Şi care sunt hopurile cu care vă confruntaţi în derularea acestor proiecte?

Mircea Romocea: Am constat deficienţe în ceea ce priveşte întocmirea proiectelor. În bună parte aşa cum spunea şi fosta administraţie de până în 2012, ei au avut proiecte, dar ştiţi foarte bine că studiile de fezabilitate, în general, documentaţia tehnică are valabilitate doi ani de zile, după care trebuie actualizată. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în privinţa proiectelor privind reabilitarea Primăriei Năsăud, a Casei de Cultură, a Ambulatoriului, a Spitalului Orăşenesc şi nu numai. Acelaşi lucru se întâmplă şi într-un proiect pe care îl avem în momentul de faţă pe fonduri europene, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, cu o valoare de aproximativ 670.000 de lei, care e în derulare şi eu sper ca până la finalul lunii să se încheie.

Care sunt urgenţele administrative ale oraşului Năsăud? Ce îşi doresc cetăţenii - infrastructură rutieră, infrastructură în sănătate, educaţie?

Mircea Romocea: Vreau să vă spun că am avut o discuţie cu reprezentanţii unei firme de la Cluj, cu universitari vizavi de elaborarea Strategiei de dezvoltare a oraşului pentru următorii 10 ani. E deosebit de important ca această strategie să se facă ştiinţific, şi am reţinut din discuţia pe care am avut-o cu domniile lor şi din care am avut ce învăţa, două elemente de bază: sigur, infrastructura este foarte importantă, dar, mai nou, populaţia se orientează şi înspre calitatea vieţii. Năsăudul e undeva la 120 de km de Cluj, dacă se va reabilita şi sper în 3-4 ani să se întâmple lucrul acesta DN17 D, dar şi DN 17 C şi mă refer aici la Beclean –Cârlibaba, respectiv Bistriţa - Dealul Ştefăniţei, distanţa până la Cluj nu este foarte mare şi atunci, în bună parte, tinerii, căci la ei mă refer, eu fiind dascăl am o afinitate aparte pentru tânăra generaţie, să-şi dorească să nu mai plece de aici. Şi aici trebuie să le oferi ceva în plus vizavi de calitatea vieţii.

Încercăm, mă agit de ceva vreme de la venirea mea aici pentru o bază de agrement în oraşul Năsăud. Am făcut eforturi şi demersuri în acest sens şi am reuşit să obţinem 2,2 hectare de teren. E nevoie de o zonă, de o bază de agrement, unde năsăudenii, la final de săptămână şi nu numai să aibă posibilitatea de a se deconecta, de a se destinde. Nu există nimic din acest punct de vedere.

E pe punctul de a se pune în practică şi o investiţie de protecţie de mal drept, e o investiţie pe care o gestionează Apele române, Administraţia Bazinală de Apă  Someş-Tisa, după care intenţionăm după cunoaşterea axelor de finanţare pe noul exerciţiu financiar, 2014-2020, să accesăm bani europeni şi să demarăm această investiţie vizavi de ce vă spuneam şi vizavi de ceea ce am discutat cu cei de la Cluj, despre calitatea vieţii.

Cartierul de blocuri îl avem în vizor pentru la anul. Chiar zilele acestea am discutat rectificarea de buget şi vom realiza o investiţie privind un nou parc de joacă pentru copii, în cartierul de blocuri, undeva în zona blocului 7 ABC, aşa îl cunosc năsăudenii, şi sigur reabilităm o alee care pleacă dinspre Bulevardul Republicii înspre marketul Blacteea şi acolo vom realiza şi un mic parc - zonă verde pentru persoanele în vârstă şi nu numai. Acestea, poate într-o săptămână, două.

Întotdeauna este loc de mai bine, dar bugetul oraşului Năsăud este unul destul de redus

Mai aveţi un an până vă încheiaţi primul mandat. Făcând un exerciţiu imaginar, la o plimbare prin oraşul Năsăud, v-aş întreba ce aţi făcut concret pentru acest oraş? Ce s-a schimbat în Năsăud de la preluarea mandatului de la fostul edil Dumitru Mureşan. Unii vă reproşează că nu s-au produs mari schimbări în oraş.

Mircea Romocea: Înainte de toate vreau să vă povestesc un episod pe care l-am trăit la audienţe. Două persoane mai în vârstă mi-au spus: domnule, cutare lucru nu s-a făcut. Şi le-am explicat că ne străduim, ne străduim să creştem atât cât se poate bugetul şi resursa financiară, gradul de confort urban, în aşa fel încât să ne simţim bine aici. Întotdeauna este loc de mai bine, dar vedeţi că bugetul oraşului Năsăud este unul destul de redus.

V-aş putea spune că nu sunt chiar nemulţumit de ceea de ceea ce s-a întâmplat, pentru că ia uitaţi-vă sunt aproximativ 15 investiţii mari. O bună parte dintre acestea s-au realizat cu bani guvernamentali: clădirea primăriei, ştiţi foarte bine cum arăta, dacă nu ştiţi avem documente, Casa de Cultură, strada George Coşbuc, strada Coastei 2 a fost reabilitată integral, strada Podirei, Ambulatoriul de specialitate de pe lângă Spitalul Orăşenesc, o investiţie de aproape 3 milioane lei cu o cofinanţare de 5%, 14 cabinete au fost dotate cu aparatură modernă şi reabilitate, inclusiv, din punct de vedere al stării clădirii, a fost instalat un lift, deci este un ambulatoriu cu cabinete, cu aparatură de ultimă oră.

Important e să fie şi utilizate, dar din păcate, dacă nu le poţi oferi medicilor tineri care vin aici, niscai facilităţi, iertaţi-mi expresia, adică o locuinţă cu o chirie modică, nu ştiu să suporţi utilităţile. Am venit cu această propunere în Consiliul Local încă din 2012, dar având în vedere faptul că o bună parte dintre consilieri judecă altfel, şi mă refer la consilierii opoziţiei, sigur că nu am reuşit să promovez acea idee. Eu spuneam aşa: pentru medicii tineri care vin, pentru specialiştii care vin, dacă dorim să rămână în Năsăud, oraş care nu le poate oferi foarte mult, măcar să le asigurăm casa, în sensul în care să fie suportate din bugetul local contravaloarea chiriei şi a utilităţilor. Din păcate, nu am reuşit să obţin acordul Consiliului Local, nu a fost un proiect ca să fiu corect, a fost doar o intervenţie a mea, dar am avut un răspuns negativ.

E greu să fiţi primar, mult mai greu decât v-aţi fi aşteptat? Aţi avut momente în care aţi pus în balanţă decizia de a candida la Primăria Năsăud?

Mircea Romocea: Nu. Vreau să vă spun că am luat această decizie, undeva în luna aprilie – mai 2012.

Nu aţi avut un mandat uşor.

Mircea Romocea: Nu a fost un mandat uşor, pentru că vedeţi dumneavoastră şi în instituţie, lumea e uşor nostalgică şi e conectată la ceea ce s-a chemat obişnuinţă. În momentul în care îi pui pe oameni să muncească devii uşor incomod. În Primăria Năsăud sunt foarte mulţumit de ceea ce se întâmplă, e o echipă pe care se poate conta, am adus numai tineri de la venirea mea aici, 11-13 tineri, nu mai ştiu exact, toate posturile vacante acolo unde am considerat că se impune le-am transformat pentru debutanţi, pentru a da o şansă tinerilor. Sunt foarte mulţumit din acest punct de vedere.

 Sunt mulţumit şi de noul compartiment al Poliţiei Locale, care se impunea şi pentru care am obţinut foarte greu acceptul Consiliului Local, inclusiv pentru achiziţionarea unui autoturism nou, li se părea ceva de domeniul a ceea ce nu se poate face, o chestiune absolut normală şi vedeţi sunt de mare folos şi de mare impact – tot ce înseamnă colectarea deşeurilor, gestionarea deşeurilor, disciplina în construcţii şi nu numai.

Năsăudenii, cred că sunt un pic mai conservatori decât locuitorii judeţului din celelalte comunităţi

Vă mai doriţi un al doilea mandat?

Mircea Romocea: Da, în principiu da, cred că am să candidez. Sunt proiecte pe care aş dori să le duc la bun sfârşit, deşi aş spune că aceasta e o formulă pe care o utilizează toţi cei care sunt în funcţii.

M-aţi întrebat dacă am întâmpinat dificultăţi mai mari decât mă aşteptam. Nu, nu neapărat. Am realizat de la bun început că va fi un mandat greu, ştiţi foarte bine că Năsăudul este un vechi şi bine consolidat fief PDL, ştiţi foarte bine că şi eu nu am cochetat neapărat, dar am fost nominalizat de către deputatul Ioan Oltean la şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean în 2006.

Până în momentul de faţă a fost un mandat destul de dificil, destul de complicat, dar nu mă aşteptam să fie mai uşor. Dificultatea şi ostilitatea le simt cel mai mult în Consiliul Local, pentru că a te opune unor proiecte care vizează dezvoltarea comunităţii nu mi se pare firesc. V-aş da un exemplu. De curând, unul dintre consilierii liberali a venit cu propunerea de a majora atât cât ne permite legea procentul de ocupare a terenului pe Bulevardul Grănicerilor, de la fostul cinematograf până la intersecţia cu strada Bistriţei până la 70%, adică dacă o persoană are o proprietate, să spunem de circa 200 metri pătraţi să poată construi pe 140 de metri pătraţi. Iniţial au agreat ideea, am venit cu proiectul în Consiliul Local, după care nu au mai fost de acord – nu ştiu ce fel de gândire liberală este aceasta. Adică, a nu da posibilitatea celor care doresc să dezvolte oraşul, pentru spaţii comerciale, nu ştiu, de aşa natură, vizavi de calitatea vieţii, sunt dezamăgit din acest punct de vedere, dar în bună parte, eu cred că peste 95% din proiecte au trecut.

Un alt exemplu, Casa de Cultură, aproape 18 miliarde lei vechi şi atunci când s-a pus problema alocării sumei de 1,3 miliarde lei pentru utilităţi, întrucât finanţarea a fost făcută cu bani guvernamentali prin Compania Naţională de Investiţii, domnii consilieri din opoziţie nu au fost de acord. Şi stăm cu Casa de Cultură din ianuarie 2015 până în momentul de faţă fără să o poţi utiliza în mod firesc pentru că nu avem autorizarea necesară. Sper ca în şedinţa extraordinară din această săptămână să fie aprobată această sumă de 1,3 miliarde lei pentru a face investiţiile care se impun şi pentru a deveni funcţională.

Aşadar, intraţi din nou în luptă în 2016?

Mircea Romocea: Da.

Atunci, vă rog să îmi conturaţi un portret al cetăţeanului năsăudean, Noi, outsiderii, atunci când vorbim de oraşul Năsăud, ne raportăm ca la un oraş cu multă istorie. Totuşi, care este portretul cetăţeanului năsăudean. Aţi reuşit să conturaţi un astfel de portret?

Mircea Romocea: Năsăudenii, cred că sunt un pic mai conservatori decât locuitorii judeţului din celelalte comunităţi, dar asta nu e un lucru rău. Sunt excepţionali patrioţi, ţin la zonă, ţin la portul popular, ţin la tradiţii, ceea ce este excepţional şi avem argumente în acest sens, mă gândesc la Maialul elevilor năsăudeni şi nu numai.

Din păcate, oraşul acesta a fost subfinanţat. Aşteptările sunt destul de mari. Ceea ce vreau să vă spun e că am avut sprijin politic pentru investiţiile pomenite mai sus, am primit mulţi bani de la guvern.

Interviu realizat de Carmen Bulz

Citiţi ediţia print de mâine

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5