Mii de credincioşi, binecuvântaţi de episcopul Macarie, la Mănăstirea Dobric

foto facebook Manastirea Dobric

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a adus la Mănăstirea Dobric mii de credincioşi. Conform tradiţiei, maica stareţă Veronica şi părintele duhovnic Siluan, alături de obştea mănăstirii, s-au pregătit pentru întâmpinarea oaspeţilor, care s-a rugat la Mănăstirea Dobric, sfintei fecioare Maria, cea care după cum spune în pricesne artistul Alexandru Pugna, şi-a găsit aici loc curat de mănăstire. Încă din ajunul manifestării, credincioşii au fost aşteptaţi la Vecernie şi Litie, urmate de Paraclisul Maicii Domnului şi Cuvântul de învăţătură rostit de Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului teologic Cluj-Napoca, fiu al Văii Ţibleşului, de loc din Spermezeu. Apoi, în dangătul clopotelor, a fost primit episcopul Macarie, fiu duhovnicesc al mănăstirii, născut şi el la Spermezeu, care a participat la slujba Prohodului Maicii Domnului. A urmat înconjurarea mănăstirii de către credincioşi şi soborul de preoţi, iar apoi molitvele Sf. Vasile cel Mare, săvârşite de către episcopul Macarie. Programul a mers mai departe, în zorii sărbătorii, cu Utrenia şi Sf. Liturghie, Sf. Maslu şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar mai apoi, înainte de ora 9 şi Sfânta Liturghie, episcopul Macarie a fost întâmpinat de soborul de preoţi, maica stareţă Veronica, părintele Siluan şi oficialităţi, amintind aici pe primarul Paul Ştir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, parlamentarii Daniel Suciu, Ioan Oltean, Stelian Dolha, Cristian Florian, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Alexandru Câţcăuan, consilierul judeţean Vasile Marc, primarul din Speremzeu, Sorin Hognogi.
Prezent încă de seara, la toate slujbele, Alexandru Pugna, alături de credincioşi, a cântat Imnul mănăstirii, iar Alina Ceuca a înălţat pricesne către cer, Maicii Domnului. În cuvântul de învăţătură, episcopul Macarie a vorbit despre jertfa credincioşilor şi despre pilda credincioasei, care neavând bani să îl răsplătească pe călugărul care voia să o ducă cu maşina la mănăstire, a preferat să facă un sacrificiu, mergând pe jos. Episcopul i-a îndemnat pe credincioşi să fie mereu alături de mănăstirea Dobric, cea zidită cu multă jertfă, care se roagă zi şi noapte pentru sufletele credincioşilor de pe Valea Ţibleşului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de episcopul Macarie, alături de directorul Seminarului Cluj, Liviu Vidican Manci, arhidiaconul Mitropoliei Cluj – Cristian Timar (din Dumbrăviţa), directorul Seminarului Teologic Suceava – Bogdan Hrişcă, părintele inspector Nicolae Buda, prof. Vasile Leb, alături de un sobor impresionant de preoţi. Maica stareţă Veronica, alături de părintele duhovnic Siluan i-au oferit episcopului, pe lângă un coş de flori, şi o icoană cu Maica Domnului cu pruncul.
Au fost momente în care sufletele credincioşilor s-au umplut de bucurie duhovnicească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5