La atribuirea numelui „Tudor Jarda” Liceului de Muzică – Bistriţa

Am lucrat la „Şcoala de Muzică şi Arte Plastice”- Bistriţa în perioada 1972-1990 iar între’ 75 şi 90 am răspuns de această activitate, ca director de şcoală. Cunosc bine eforturile colectivului de profesori – pe atunci, aproximativ 25 – de a realiza o activitate care să pună în evidenţă munca de pregătire artistică a copiilor, să-i încurajeze pe cei foarte dotaţi, harnici şi dornici de afirmare, să dea o identitate proprie „Bistriţei culturale”.

Azi, 14 septembrie 2009, cred eu, la atribuirea numelui „Tudor Jarda” acestei instituţii de învăţământ artistic şi nu întâmplător după patru decenii de funcţionare neîntreruptă, se deschide o nouă pagină de istorie pentru acest liceu.

Felicitări edililor bistriţeni de astăzi care au sprijinit acest demers, felicitări tuturor acelora care şi-au adus contribuţia la închegarea şi întărirea învăţământului muzical bistriţan până la acest stadiu!

Conducerea Liceului de Muzică –Bistriţa realizează astăzi un act onorant! Cei aproximativ 100 de profesori de muzică şi muzică instrumentală care sunt în prezent la Bistriţa sau au lucrat în ultimii 40 de ani acolo, încearcă azi un sentiment de mare bucurie. Mă număr printre ei!

Am fost student al maestrului Tudor Jarda la cursurile de armonie, l-am primit ca oaspete în Şcoala de Muzică şi Arte Plastice – Bistriţa, în diverse ocazii. Am avut privilegiul să fac parte alături de Domnia- Sa din Comisii – Jurii ale unor Concursuri judeţene sau interjudeţene, prin anii 1980 – 1989. În toate împrejurările, la orele de curs sau ulterior ne-a îndemnat să impunem echilibrul, corectitudinea, profesionalismul în muzică şi în munca artistică.

În primăvara anului 1992, la Baia Mare, în cadrul unui Festival coral, s-au sărbătorit cei 70 de ani de viaţă ai maestrului Tudor Jarda. Învitat pe scenă, cu umoru-i specific, sărbătoritul s-a adresat asistenţei: „Vă miraţi că am 70 de ani? Atunci, ce tare o să vă miraţi peste 10 – 20 de ani, când voi avea...”

Mă bucur încă odată pentru faptul că este viu nu numai prin muzica pe care a compus-o, prin creaţia teoretică (Manualul de armonie modală!) dar şi prin exemplul de activitate artistică desfăşurată efectiv.

La Leşu Ilvei, învăţătorul Nicolae Lupşan continuă o activitate pe care Tudor Jarda, aproximativ 50 de ani în urmă a ridicat-o la nivel naţional! Corul „Todor Jarda” este dirijat de prof. Ana Maria Răzoare, elevă care şi-a început studiile muzicale în Liceul „Tudor Jarda” de azi!

„Concurs de muzică instrumentală românească- Bistriţa”, putem vorbi de o tradiţie creată din iunie - 1976, de la prima ediţie şi până astăzi. Revine un mare merit celor care au avut de grijă ca o tradiţie să nu se piară, să se dezvolte, să se întărească.

În toate şcolile de muzică din România, participante la concurs, profesorii investigau creaţia muzicală românească, căutând cea mai potrivită lucrare pentru a fi interpretată de un copil talentat! Şcoala muzicală românească, în ansamblul ei, trebuie să recunoască contribuţia, modestă, a profesorilor din învăţământul muzical de specialitate. Concursul de la Bistriţa are un merit aparte în „peisajul concursurilor”: toate celelalte concursuri zonale, interjudeţene, naţionale sau chiar internaţionale, şi astăzi avem multe..., au apărut după „Bistriţa”! La apariţia lui, se desfăşura anual doar Concursul Naţional „Ciprian Porumbescu – Suceava”.

La moment de Sărbătoare, felicitări Liceului de Muzică „Todor Jarda”- Bistriţa şi oamenilor lui de azi !

Succes în continuarea şi realizarea frumoaselor proiecte iniţiate!

Pe această cale îmi exprim bucuria pentru faptul că în această ţară, în judeţul vecin cu cel în care lucrez astăzi, se întăreşte, aducând o contribuţie tot mai consistentă la dezvoltarea spiritualităţii noastre!

Baia Mare,

13 septembrie, 2009,

Prof. Silviu Baciu

Liceul de Artă – Baia Mare

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5