Ioan Turc a intrat în cursa pentru desemnarea candidatului PNL la Primăria Bistriţa. Vezi cele zece proiecte majore propuse bistriţenilor!

Ioan Turc, preşedintele Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud, şi-a depus candidatura în cadrul procedurii interne pentru desemnarea candidatului liberal la Primăria municipiului Bistriţa. Acesta a lansat şi un program de guvernare locală, dar şi un plan de câştigare a alegerilor anunţând că va susţine pe oricine dintre cei care ar putea fi nominalizat drept candidat pentru funcţia de primar al Bistriţei.
„Voi intra în această candidatură respectând evident toate exigenţele pe care Biroul Naţional Central le-a stabilit. Depun, în sinteză, un program de guvernare locală, un plan de câştigare a alegerilor şi, bineînţeles, îmi afirm intenţia fermă că voi susţine pe oricare dintre cei care au putea să fie nominalizaţi, bineînţeles dacă nu este vorba de mine însumi.(...) Nu vreau să fac referire la modul în care este administrată Bistriţa de zece ani de către PSD, de fapt vorbim despre un condominium între Radu Moldovan şi domnul Ovidiu Creţu. Vreau să vorbesc doar despre ce doresc să fac, despre ceea ce cred eu că poate şi trebuie făcut obligatoriu în acest oraş", a declarat Ioan Turc, în cadrul unei conferinţe de presă.
În primul rând, acesta s-a referit la îngroparea reţelelor de utilităţi – curent, telefonie, internet – şi reabilitarea infrastructurii stradale şi a trotuarelor, dar şi coroborarea acestui efort şi etapizarea sa împreună cu operatorii de apă-canal şi gaze pentru intervenţii la aceste reţele. Nu în ultimul rând, la acest capitol, Turc susţine „asfaltarea străzilor de pământ printr-un program dinamic în acord cu furnizorii de utilităţi".
Un al doilea proiect mare propus de Turc reprezintă fluidizarea traficului prin măsuri specifice, şi anume prin modernizarea Drumului Cetăţii şi extinderea lui la trei sau patru benzi şi prelungirea acestuia prin spatele localităţii Unirea, cu ieşire la DN 17, dar şi folosind Podul Berăriei, pe lângă râul Bistriţa, pe Valea Ghinzii – Dealul Cocoşului şi construirea unui nou pod la capătul localităţii Unirea. Pentru că aceste două soluţii nu sunt o variantă ocolitoare propriu-zisă, se va impune şi amplasarea de panouri fonice în zonele rezidenţiale. Un alt punct presupune „stoparea construirii Centrului Intermodal, în varianta propusă de PSD, care este o aberaţie cumplită", şi refacerea proiectului pe un amplasament din zona str. Industriilor sau Drumului Cetăţii, transferul spre gară şi oraş urmând să se facă printr-un pasaj subteran, cu mijloace de transport de mici dimensiuni.
Al treilea proiect major vizează redimensionarea Parcului Industrial de la Sărata, ca suprafaţă şi utilităţi şi încurajarea localizării în Parc a afacerilor inovative, dar şi racordarea acestei la reţeaua de cale ferată. „Parcul Industrial este o drăguţă pistă de karting în momentul de faţă", a spus Ioan Turc.
Liderul liberal a lansat şi ideea edificării unui campus pentru învăţământul universitar tehnic, tot în Parcul Industrial, dar şi a unui campus pentru învăţământul profesional, numărul de studenţi şi elevi, specializările şi finanţarea urmând să rezulte dintr-un parteneriat între şcoală, mediu privat şi municipalitate. În continuare, Ioan Turc propune şi construirea unui complex de grădiniţă pe actualul amplasament al Grădiniţei „Dumbrava Minunată", lângă Parcul municipal.
Al cincilea proiect propus de Ioan Turc vizează extinderea oraşului în zona Dealul Cocoşului, prin vânzarea sau concesionarea către oamenii activi, indiferent de vârstă, a unor loturi de teren viabilizat prin investiţii publice derulate de către municipalitate, în vederea construirii de locuinţe. „Ţinând cont de faptul că Primăria cheltuieşte o grămadă de bani pentru infrastructura de apă, canalizare, curent, pentru bazaconia asta numită pârtia de schi. Administraţia PSD vrea să facă şi nişte bazine. Nu e păcat să nu foloseşti această infrastructură care trece printr-o zonă frumoasă, aerisită, care îndeplineşte toate condiţiile de mediu", a spus Ioan Turc, reclamând ideea viceprimarului Niculae de a face un cartier în zona „La Livezi".
Ioan Turc susţine cumpărarea de către municipalitate a „halei Decebal" sau construirea unei clădiri în zona de comerţ în aer liber, în vederea asigurării unui comerţ tradiţional civilizat. „Această hală construită la sfârşitul anilor 70 a fost mândria oraşului, cu o arhitectură futuristă, cu o destinaţie publică. Hala este o ruină şi în exterior, dar şi în interior. Primăria ar putea să poarte negocieri cu proprietarii şi să cumpere acest activ, să-l reabiliteze şi să-i dea destinaţia de zonă comercială", a explicat el, asta pentru că ar fi mai potrivită cumpărarea halei decât o nouă construcţie într-un „oraş înghesuit".
În zona culturală, Turc cere finanţarea doar a activităţilor culturale şi „stoparea hemoragiei financiare pe activităţi culturale minore, lipsite de relevanţă", unde „oamenii sunt mai mulţi pe scenă decât cei care se uită". „Nu există impact, nu există empatia publicului pentru cele mai multe dintre activităţile culturale în care se toacă peste un milion de euro", a comentat preşedintele PNL B-N.
Programul de guvernare locală propune şi finanţarea infrastructurii şi a activităţilor sportive, cu o grijă deosebită faţă de Liceul cu Program Sportiv, dar şi modificarea proiectului Aqua Parcului din zone Dealul Cocoşului prin construirea unui bazin de dimensiuni olimpice.
Nu în ultimul rând, Ioan Turc susţine o cheltuire judicioasă a banului public şi dimensionarea corectă a aparatului administrativ, numeric şi profesional. Dacă pleacă cumva cel mai mare angajator, devine Primăria cel mai mare angajator din oraş. O instituţie publică trebuie să-şi atingă obiectivele pentru care funcţionează, nu trebuie să fie altceva, cuib, pepinieră, incubator", a concluzionat el.
Până-n prezent există cinci candidaţi în competiţia internă a PNL, care-şi vor face o campanie de popularizare a programelor electorale, atât internă, cât şi externă, urmând ca un sondaj de opinie, în luna martie a anului 2019, să stabilească candidatul PNL pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa.
În mesajul său, Ioan Turc şi-a prezentat şi câteva din realizările avute în calitate de viceprimar, în perioada 2005-2007, printre care „desfiinţarea a peste 500 de coteţe în centrul oraşului", proiectul de intrare în insolvenţă a Proditerm şi susţinerea a 1000 familii în vederea achiziţionării unei centrale, modernizarea DN 17 pe traseul din Bistriţa, reabilitarea Liceului „Corneliu Baba", a Căminului 6, demararea procedurilor pentru Parcul Industrial, pentru campusul pentru învăţământul universitar tehnic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5