Înfloresc pomii în Malin și satul intră în rai

Fâlfâiri pe ram.

                                                           Muguri gata de zbor.

                                               Intrare în rai.

 

Uneori îmi imaginez un posibil joc al copilăriei, dacă am fi dotați cu acea percepție auditivă care ar sesiza deschiderea mugurilor de pe ramurile pomilor. Parcă văd copiii concurându-se într-o competiție de numărare a fâlfâirilor sonore ale mugurilor care se desfac în flori și populează coroana pomilor cu hlamida înfloririi. Bucuria lor mi-ar aminti de acea scenă din nuvela  ,,Popa Tanda” a lui Ioan Slavici, în secvența narativă în care membrii familiei preotului din Sărăceni numărau semințele încolțite în straturile amenajate: ,,Care vedea mai multe semințe încolțite, acela era mai bucuros.”

Neputându-se înregistra sonor jocul  deschiderilor de aripi ale mugurilor te vei mulțumi cu spectacolul lor vizual, cu înregistrarea cu privirea a florilor ivite pe ramurile  pomilor.

Înfloresc pomii în Malin și satul intră în rai, mai bine zis, el devine un rai. Primăvara cântă pe  ,,note” bacoviene, apasă pe clapele mugurilor și uriașul pian de pe dealurile satului cântă floral : ,,Mugur alb, și roz, și pur” (George Bacovia -  ,,Note de primăvară”).

Vântul împrăștie olfactiv mirosul florilor și aceasta dublează impresia de rai. O stare de antropomorfism se instalează în jur și pomii contaminează preajma prin imaculatul florilor, deschise ca niște potire pe care, dacă le privești sau le miroși, te vindecă de orice rău, îți anihilează păcatele. Pomii în odăjdii albe, roz, roșiatice etc. par niște preoți înșurubați pe dealuri, gata  să-l salveze pe cel îngenuncheat sub patrafirul frunzelor, care încep să populeze pomii.

Câteva săptămâni Malinul va exporta peisaje florale și ,,aer pentru zei”. Vă chemăm la Băile Florale din Malin. Asigurăm tratamente reconfortante vizuale și olfactive, ,,bombardamente” eminesciene cu flori ,,înfiorate” (Mihai Eminescu - ,,Dorința”)  căzând peste chipul nepoatelor, al iubitelor și al soțiilor dumneavoastră.

 

                                                                       Ion Radu Zăgreanu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5