Finanţare europeană de 5 milioane euro, la Rodna. Primarul Tinu Grapini: Este un proiect care va schimba în totalitate comunitatea şi comuna Rodna

Comuna Rodna, în parteneriat cu Fundaţia Caritabilă „Sfântul Daniel” Turda şi Şcoala Profesională „Florian Porcius” Rodna, va implementa proiectul „Rodna, măsuri integrate pentru o comunitate solidară”, pe o perioadă de 36 luni, începând cu luna martie 2018. Valoarea proiectului este 22.209.027, 24 lei, din care valoarea nerambursabilă este 22.013.336,19 lei, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul a fost lansat ieri, în prezenţa a peste 300 de potenţiali beneficiari, la eveniment participând primarul Valentin Grapini, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, directorul Şcolii Gimnaziale Rodna – prof. Vali Ganea, consilierul preşedintelui CJ -  Bogdan Ivan, consilierul judeţean Dan Birişiu, reprezentanţi ai Fundaţiei Caritabile „Sfântul Daniel” Turda – Herbert Kundig, Danilea Constantinescu.

         Primarul Valentin Grapini a menţionat, din capul locului, că acest proiect integrat în valoare de peste 5 milioane de euro are menirea „să schimbe în totalitate comunitatea şi comuna Rodna”. „Este un proiect ambiţios, un proiect care ne va uni ca localitate, pentru că vorbim aici de toţi locuitorii comunei Rodna. Veţi beneficia de această finanţare europeană care este binevenită”, a punctat primarul rodnean. Edilul a precizat că administraţia locală a beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud care a alocat 150.000 lei pentru cofinanţarea acetui proiect.  

Managerul proiectului, Simion Constantinescu, a precizat că obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea comunitară şi creşterea calităţii vieţii comunei Rodna prin asigurarea unei intervenţii sociale integrate în domenii sociale relevante, respectiv educaţie, ocupare, servicii sociale şi socio-medicale, locuire şi favorizarea accesului la informare privind drepturile sociale şi cetăţeneşti ale membrilor comunităţii.

         Grupul ţintă al proiectului este constituit din 600 de persoane marginalizate din comuna Rodna, dintre care 240 de persoane de etnie romă.Proiectul asigură intervenţii concentrate şi complementare pentru cele 600 de persoane aparţinând grupului ţintă, şi anume o gamă amplă de servicii de ocupare (consiliere profesională şi orientare vocaţională, medierea muncii, formare profesională, ucenicie), servicii sociale şi socio-medicale (pentru copii, persoane vârstnice, familii aflate în dificultate şi cu un număr mare de copii etc.), măsuri de antreprenoriat, prin susţinerea educaţională a antreprenoriatului încă din şcoală, precum şi prin sprijinirea sustenabilă a procesului de înfiinţare a unei afaceri încă de la idee până la punerea în aplicare a acesteia, servicii educative (şcoală după şcoală, ateliere de parenting, programe alternative la educaţia formală, servicii de consiliere şcolară, grădiniţe estivale, excursii şi tabere etc.), precum şi alte activităţi care să asigure o locuire decentă (reabilitare, consolidare) şi acces la drepturi sociale adecvate.

          Rezultatele anticipate sunt înfiinţarea Centrului Comunitar de Servicii Sociale Integrate, care va oferi servicii integrate pentru 600 de persoane. Astfel, 250 de  copii vor fi sprijiniţi în procesul educativ prin servicii specifice şi 50 de părinţi vor fi implicaţi în activităţi educaţionale în favoarea copiilor. Alte  300 de persoane vor fi implicate în măsuri active în vederea stimulării şi asigurării ocupării pe piaţa muncii, din care 150 de persoane sunt de etnie romă şi 120 persoane de sex feminin. Nu mai puţin de 190 de persoane vor participa la cursuri de calificare în domenii cerute pe piaţa muncii locală şi subvenţionate, din care 80 de persoane sunt de etnie romă, 50 de persoane vor fi iniţiate TIC şi subvenţionate. Proiectul propune ca 100 de persoane să fie integrate pe piaţa muncii, ca 100 de locuri de muncă să fie subvenţionate.

Pentru 100 de persoane este prognozată formarea de competenţe antreprenoriale, din care 40 sunt persoane de etnie romă. La Rodna, vor apărae 30 de afaceri subvenţionate, funcţionale şi sustenabile, cu minimum 60 locuri de muncă noi create. La toate acestea se adaugă sprijinirea a 50 persoane vârstnice prin furnizarea de servicii sociale integrate şi a 77 persoane cu dizabilităţi prin servicii de reabilitare şi recuperare. De asemenea, 350 persoane vor beneficiaa de servicii socio-medicale de prevenţie. Treizeci de locuinţe vor fi  îmbunătăţite prin acest proiect. Două festivaluri locale vor fi organizate, având ca temă  toleranţa şi promovarea incluziunii sociale. Nu în ultimul rând, 70 de tineri vor fi implicaţi în acţiuni de combatere a nondiscriminării, iar 200 de persoane vor fi beneficiare de servicii sociale specifice şi de informare cu privire la fenomenul violenţei domestice.

În cadrul lansării proiectului au intervenit consilierul judeţean Dan Birişiu, care a evidenţiat faptul că „acest proiect va schimba destine”, având un impact major asupra comunităţii, dar şi Daniela Constantinescu, cetăţean de onoare al comunei Rodna, promotor al acestui proiect, care a menţionat că a pornit la drum pentru că a crezut în acea comunitate. Partenerul elveţian Herbert Kundig şi-a exprimat speranţa că acest proiect va conduce la a comunitate împlinită. Nu în ultimul rând, prof. Vali Ganea, directorul Şcolii Profesionale „Florian Porcius” Rodna, cel de al doilea partener, a reliefat faptul că şcoala rodneană va derula, de asemenea, un proiect cu finanţare europeană. „Dorim toţi să ne unim forţele şi aptitudinile pentru ca acest proiect să aibă efecte pe termen lung”, a concluzionat aceasta.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5