Ziua Internațională a persoanelor vârstnice, marcată la Năsăud

Sâmbătă 1 octombrie 2022, Ziua Internațională a persoanelor vârstnice, va fi marcată în orașul Năsăud de o acțiune care marchează debutul unei campanii de conștientizare și sensibilizare a comunității locale, pentru a promova inovarea socială și nediscriminarea în legătură cu persoanele vârstnice, dar și cu persoanele de altă etnie sau minoritate. Necesitatea acestei campanii vine ca urmare a eforturilor administrației locale de reducere a riscului de excluziune socială a persoanelor vârstnice, care a fost identificat ca fiind predominant în rândul vârstnicilor din orașul Năsăud.

Prin urmare, se încearcă sensibilizarea comunității locale cu privire la nevoile acestora, prin o mai bună implicare a cetățenilor în sprijinul oferit persoanelor vârstnice.

Pentru aceasta, un grup de reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Orașului Năsăud, împreună cu personal din Centrul de zi pentru persoane vârstnice și al Serviciului de Asistență și Îngrijiri la Domiciliu, precum și membri ai nou înființatei Asociații “Seniorii Năsăudeni”, vor răspunde întrebărilor cetățenilor referitor la aceste servicii nou create, modul lor de funcționare, și cu privire la importanța implicării năsăudenilor în dezvoltarea unor inițiative menite să conducă la creșterea calității vieții persoanelor vârstnice și a unor categorii de populație aflate în situație de risc de discriminare sau neglijare.

Activitățile se desfășoară într-un cort amplasat special pentru această ocazie pe Bulevardul Grănicerilor 67 din Năsăud, în intervalul 9:00 – 16:00, deschiderea oficială fiind marcată de prezența Primarului Orașului Năsăud, dl Dorin-Nicolae Vlașin, care se va adresa presei, începând cu ora 10:30.

Acest prim eveniment de comunicare și conștientizare urmează să se repete la interval de câte două săptămâni, pe perioada lunilor octombrie și noiembrie anul 2022.

În fiecare an, la data de 1 octombrie, este marcată Ziua internațională a persoanelor vârstnice, în vederea promovării drepturilor acestora, dar și a unei imagini pozitive a îmbătrânirii. Această zi a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluției nr. 45/106. Sărbătoarea vârstnicilor a fost inițiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internațional de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea și aprobat de către Adunarea Generală a ONU (www.un.org ).

Campania de informare și conștientizare a comunității năsăudene este o activitate ce face parte din proiectul derulat de către Primăria Năsăud și Asociația Caritas Eparhial filiala Bistrița, denumit “Servicii sociale pentru seniorii comunității năsăudene”, finanțat din Programul Operațional Capital Uman, număr POCU/436/4/4/126749, al cărui scop general este să se adopte o serie de soluții integrate, care să asigure o reducere a numărului de persoane care aparțin grupurilor vulnerabile, prin furnizarea de servicii sociale și socio-medicale, adecvate nevoilor specifice ale persoanelor vârstnice, în vederea sprijinirii, integrării și incluziunii sociale a lor.

Rezultatele finale în urma implementării proiectului:

  • Serviciul social de centru de zi, fără componentă rezidențială, pentru persoane vârstnice licențiat. Servicii sociale de centru de zi furnizate pentru un număr de 120 de persoane vârstnice, aflate în situații de vulnerabilitate.
  • Serviciul social de unitate de îngrijire la domiciliu licențiat. Servicii medicale şi socio-medicale furnizate unui număr de cel puțin 50 persoane cu vârsta de 65 și peste, aflate în situații de vulnerabilitate, de dependență sau care au anumite dizabilități.
  • 5 membri ai celor 2 echipe de implementare (2 din partea liderului de parteneriat şi 3 din partea partenerului) formați în domeniul Managementului de servicii sociale şi 11 membri ai celor 2 echipe de implementare (4 din partea liderului de parteneriat şi 7 din partea partenerului) formați în domeniul acordării Primului ajutor.
  • Numărul de persoane aflate în stare de vulnerabilitate redus cu cel puțin 96 de persoane vârstnice, față de cel inițial.
  • Măsuri integrate de inovare socială și nediscriminare realizate:
    • 1 asociație a persoanelor vârstnice înființată și operațională;
    • 1 campanie de conștientizare și sensibilizare a comunității locale, fiind promovată inovarea socială și nediscriminarea în legătură cu persoanele vârstnice, dar și cu persoanele de altă etnie sau minoritate, pentru a se reduce riscul de excluziune socială a acestora;
    • 1 „Manual al persoanei vârstnice” alături de un CD de tip audio-book realizat și distribuit la nivel local;
    • 1 aplicație destinată persoanelor vârstnice realizată și funcțională.

 

Proiectul  este implementat de către Primăria Orașului Năsăud din județul Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Asociația Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj – Filiala Bistrița.

Valoarea totală a proiectului este de 2.768.731,83 lei, dintre care 2.733.788,65 lei finanțare nermbursabilă și 34.946,18 lei, reprezintă valoarea cofinanțării eligibile a Primăriei Orașului Năsăud.

Proiectul a debutat in luna iulie a anului 2020, urmând a se finaliza la data de 31.12.2023.

 

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin

Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

 

 

 

Primaria Orașului Năsăud

Năsăud, Piața Unirii nr.15

https://www.primarianasaud.ro/

[email protected]

[email protected]

tel: 0263 361 026

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5