Eu, de felul meu, sunt optimist şi, ca atare, am speranţa că 2011 va fi un an mai bun

- Interviu cu prefectul judeţului Cristian Florian

- D-le prefect, la început de an permiteţi-ne, în numele colectivului de la „Răsunetul” să vă urmă „La mulţi ani”. Prima întrebare la care am dori să ne răspundeţi ar fi următoarea: cum poate fi caracterizat anul 2010 din punctul de vedere al prefectului de Bistriţa-Năsăud.

Am reuşit să promovăm o Hotărâre de Guvern

- Anul 2010 a fost un an greu, ţinând cont de dificultăţile pricinuite de criza economico-socială prin care a trecut ţara. S-a muncit, pot să afirm, mult. S-au depus eforturi şi asta de când sunt eu prefect, de aproape doi ani de zile şi cred că se şi văd rezultatele. Am acţionat pentru dinamizarea administraţiei judeţene. În 2010 administraţia a suferit o restructurare de personal, au apărut, ca atare, şi unele nemulţumiri. Dacă aş face o comparaţie cu 2009, cred că administraţiile locale au răspuns mai prompt la nevoile cetăţeanului. Şi nu mă refer numai la Instituţia Prefectului, ci la toate instituţiile din judeţ. De asemenea, în 2010 am depus strădanii multiple, susţinute, pentru a sprijini autorităţile locale în accesarea de fonduri europene. Şi aici avem un real succes. Multe comune din judeţ au reuşit să acceseze fonduri la Măsurile 322 şi 125. Dacă vă amintiţi, în prima jumătate a lui 2010, după vreo trei săptămâni de muncă, de dimineaţa până seara, am reuşit să promovăm o hotărâre de Guvern care, coroborată cu proiectele pe care primăriile le-au întocmit, s-a reuşit să fie aprobate 14 proiecte. Recent, încă două comune au reuşit acelaşi lucru. Avem 13 proiecte – drumuri forestiere din 39 la nivel naţional. A fost un efort din partea noastră ca aceste proiecte să fie eligibile şi să intre la finanţare. Am această mulţumire, alături de primării şi de Consiliul Judeţean, că munca noastră dă roade.

- Care au fost problemele mai deosebite, dacă au existat, cu care s-a confruntat Instituţia Prefectului şi cum au fost ele soluţionate?

- Un moment important a fost acela în care s-a adoptat, după cum spuneam mai înainte, acea hotărâre de Guvern. Sigur, probleme s-au ivit şi când s-a discutat proiectul de colectare a deşeurilor. Am avut întâlniri cu toţi primarii, cu factorii de decizie, s-a discutat cu ministrul de resort pentru a soluţiona corect şi legal această problemă. Apoi, se cunosc tensiunile care au fost la un moment dat între diferite comune pe tema pădurilor. Şi pot da ca exemplu neînţelegerile ivite între comunele Josenii Bârgăului şi Prundu Bârgăului. Am reuşit ca după trei întâlniri sau şedinţe, să le spunem, să punem capăt, pe cale amiabilă acestor neînţelegeri şi astăzi cele două comunităţi trăiesc în bună vecinătate.

O relaţie corectă, de colaborare

- Referiţi-vă la relaţia dintre Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean.

- Există între cele două o relaţie corectă, de colaborare. Avem o relaţie bună cu toate celelalte instituţii, cu toate primăriile. Deşi nu există o relaţie de subordonare a primăriilor faţă de Prefectură, este normal ca această relaţie să fie corectă în interesul cetăţeanului. În ultimii 2 ani, Prefectura s-a implicat în orice situaţie, acolo unde am identificat că sunt probleme, sunt dificultăţi. Ne-am implicat, alături de factorii de decizie pentru găsirea unor soluţii corecte.

Mulţi cetăţeni se adresează Prefecturii

- Cum credeţi că este percepută Instituţia Prefectului de către cetăţenii de rând?

- Prefectura este văzută de cetăţeni, după părerea mea, ca acea instituţie care le rezolvă problemele. Atunci când n-au reuşit să şi le rezolve, urmând paşii normali, oamenii se adresează prefectului, instituţiei noastre. Sunt foarte mulţi oameni care vin la noi cu diferite probleme, cu diferite necazuri, avem audienţe în fiecare săptămână, dar şi în afara programului, mulţi vin şi ne caută aici, la sediu. Mă întâlnesc cu oamenii de luni până vineri, uneori şi sâmbăta şi duminica. Sunt şi nemulţumiţi. O parte dintre ei au dreptate, dar sunt şi cazuri când n-au dreptate şi încercăm să le explicăm legal cum stau cu problemele cu care se confruntă.

Priorităţile – accesarea de fonduri europene

- Care sunt priorităţile Instituţiei Prefectului în anul 2011?

- În anul 2011 vom continua să dinamizăm întreaga activitate din judeţ. Vrem să-i facem pe toţi cei ce lucrează în administraţie să înţeleagă că sunt la dispoziţia cetăţeanului. Iar aceştia, cetăţenii, să aibă un respect pentru instituţiile statului, în general. De asemenea, vom depune eforturi ca administraţiile locale să acceseze în continuare fonduri europene. Luni, 17 ianuarie, vom avea o şedinţă la care am invitat toţi primarii pentru a analiza relaţiile pe care le au cu instituţiile judeţului. Vom face o inventariere a tuturor proiectelor pe care le derulăm, spre a-i ajuta, deoarece singurul scop, comun de altfel, este să contribuim cu toţii la dezvoltarea judeţului nostru.

Investiţii mai consistente în 2011

- D-le prefect, am păşit în 2011. Credeţi că vom trăi mai bine în acest an? Dacă da, ce argumente aveţi pentru a susţine afirmaţia de mai sus?

- Eu, de felul meu sunt optimist, iar dacă azi o duc mai puţin bine, mi-aş dori, şi vom face eforturi în acest sens, ca mâine să fie mai bine. Cu toate greutăţile pe care le-am întâmpinat în 2010, totuşi, în judeţ s-a muncit mult, s-au făcut investiţii multe cum n-au mai fost până acum, investiţii prin fonduri guvernamentale sau europene. Zeci de primării au beneficiat de fonduri pentru modernizarea comunităţilor, s-au dat în folosinţă şcoli, cămine culturale, poduri, drumuri modernizate etc. Am avut întâlniri cu oamenii de afaceri, sunt firme mari cu mii de angajaţi care au lucrat la capacitate. Investiţiile din 2011 vor fi mai consistente, zeci de milioane vor ajunge la primării prin fonduri europene. Mai avem proiecte ce vor fi sprijinite de Guvern spre a fi implementate. Toate aceste investiţii ne dau speranţa că 2011 va fi un an mai bun. Investiţiile înseamnă locuri de muncă, un trai mai bun. Noi putem spune că n-am fost niciodată un judeţ sărac. Aici trăiesc oameni cu totul deosebiţi, gospodari, oameni care atunci când s-au lovit de greutăţi au muncit mai mult spre a le depăşi. Cu alte cuvinte, sprijinul acordat de Guvern coroborat cu buna gospodărire şi accesarea de fonduri îmi dau speranţa că 2011 va fi mai bun şi că vom trăi mai bine.

N-am avut dispoziţia să mă gândesc ce voi face în plan personal

- Pe plan familiar, personal, ce vă doriţi de la 2011?

- Nu m-am gândit la ceva personal, totdeauna am avut alte preocupări ce ţin de administraţie, preocupări care mi-au ocupat tot timpul liber pe care l-aş fi putu avea. Şi n-am avut nici dispoziţia să mă gândesc ce voi face în plan personal. Toate eforturile le-am canalizat înspre munca de la birou, din judeţ.

- Ce aţi dori să transmiteţi locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud prin intermediul ziarului „Răsunetul”?

- Acum, fiindcă suntem la început de nou an, vreau să le urez tuturor cetăţenilor din Bistriţa-Năsăud să aibă parte de sănătate, de fericire şi speranţa într-un an mai plin de roade pentru fiecare dintre noi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5