Elevii de la LACRIMA - Campioni la Jocurile Naționale Special Olympics

În acest weekend elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă LACRIMA au participat la Oradea la cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România, Jocurile Naționale Special Olympics, unde timp de trei zile sportivii noștri s-au întrecut la probe de baschet unificat și înot. La competiții au participat peste 350 de sportivi speciali din 31 de județe ale țării, dar și din Republica Moldova.

Prima zi a competițiilor a fost marcată de vizitele medicale, facilitate de partenerii programului Sportivi Sănătoși. Astfel, fiecare concurent a beneficiat de consultații oftalmologice și ORL gratuite, tratamente stomatologice, măsurători și evaluări fizice, consiliere în nutriție, acordate de medici și studenți ai Universității din Oradea și medici și specialiști veniți din toată țara pentru a participa și coordona evaluările din sănătate.

În a doua zi a competiției au avut loc concursurile preliminare, iar seara a culminat cu aprinderea Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, iar fiecare delegație prezentă la competiție a defilat la Sala Sporturilor într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, în aplauzele colegilor, prietenilor și aparținătorilor, debordând de entuziasm, mândrie și încredere în forțele proprii, în acordurile Odei Bucuriei. Seara a continuat cu un program artistic oferit de către gazde.

Ultima zi a competiției a fost marcată de probele finale, urmate de ceremoniile de premiere, atât în Campusul Universității din Oradea, cât și la bazinul Crișul pentru probele de înot. Fiecare concurent a câștigat, pe lângă numeroase premii și trofee, încredere în forțele proprii și mândria de a fi făcut parte dintr-o competiție de asemenea anvergură, demonstrând că dizabilitățile pot fi transformate cu ușurință în abilități, pe care sportul cu adevărat le unește!

În acest an cei 4 sportivi din școală, înscriși pentru prima oară la probe olimpice de înot, au demonstrat că programul de înot pe care școala noastră îl derulează cu ajutorul sponsorilor și în care sunt implicați profesorii Dinu Onița și Eniko Cupșa, a dat rezultate, și încă unele foarte frumoase și surprinzătoare. Astfel, elevii înscriși în concurs au obținut premiul I la proba 25 m spate – Ioana, premiul I la 25 m craul – Cristian, premiul I la 25 m craul – Ionuț, premiul al II-lea la 25 m craul – Olguța și premiul al III-lea la 25 m craul – Ioana. Sportivii de la această probă au fost premiați avându-l alături pe Mihai Neșu, un exemplu de perseverență și încercare.

Pe de altă parte, echipa Lacrima de baschet unificat, din care au făcut parte sportivi cu cerințe educaționale speciale alături de sportivi parteneri – elevi năsăudeni, s-a clasat pe locul al II-lea.

Sloganul ”Vreau să câștig. Dacă nu pot câștiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!” este deviza Sportivilor Special Olympics, care schimbă viețile persoanelor cu dizabilități intelectuale, încercând să creeze o lume mai bună prin acceptarea și incluziunea lor în societate. Elevii noștri au demonstrat că prin muncă, perseverență și răbdare se pot obține rezultate grozave. Prin puterea sportului, se pot descoperi noi forțe și abilități. Sportivii găsesc bucurie, încredere și împlinire, atât pe terenul de joc, cât și în viață.

Mișcarea Special Olympics încurajează pregătirea sportivă pe tot parcursul anului și organizează competiții într-o varietate de sporturi de tip olimpic. Astfel, sportivii noștri reușesc să ne inspire, fiind exemplu clar că ȘI EI POT SCHIMBA FAȚA LUMII!

La aceste competiții sportivii noștri i-au avut aproape pe antrenorii și coordonatorii lor: prof. Eniko Cupșa, prof. Dinu Onița, prof. Cristina Chifa, prof. Bianca Borșa și prof. Emanuela Avram.

 

Consilier educativ Emanuela Avram

Director C.S.E.I. ”Lacrima” Eniko Cupșa

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5