Doar fochişti autorizaţi în şcolile din judeţ

Problema încălzirii în şcoli este un subiect destul de dezbătut în această perioadă, mai ales pentru că temperaturile continuă să scadă, iar situaţia din şcoli nu este tocmai roz.

O bună parte din şcolile din mediul rural au primit fonduri pentru înlocuirea sobelor vechi de zeci de ani cu centrale termice. Pentru ca aceste centrale să fie autorizate să funcţioneze, este necesară angajarea unui fochist, lucru la care se pare că nimeni nu s-a gândit decât acum, când este necesară punerea în funcţiune a sistemelor de încălzire din şcoli.

Punerea în funcţiune a unei centrale termice într-o unitate de învăţământ fără avize de funcţionare şi autorizaţii ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţii de Ridicat) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la doi ani.

După ce au fost instalate centrale termice, în unele şcoli a apărut o noua problemă, aceea a fochiştilor. Aceştia nu pot fi încă angajaţi, pe de o parte din cauza perioadei scurte în care trebuie să lucreze, iar pe de alta parte din cauza faptului că au nevoie de un atestat eliberat de ISCIR. Autorizaţia se eliberează în urma absolvirii unor cursuri de specialitate contra cost.

În acest sens, Fundaţia ,,A.P.T. Internaţional” prin Centrul de pregătire profesională de la Cluj-Napoca organizează cursuri de fochişti pe raza Inspectoratului Teritorial Cluj care vizează patru judeţe: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Astfel, Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) B-N i-a fost emisă o adresă cu informaţii suplimentare legate de cursurile de instruire în meseria de fochist.

Cursurile costă 900 de lei /cursant, la care se adaugă taxele ISCIR, la ora actuală în valoare de 400 de lei. Viitorii fochişti cu patalama se vor instrui vreme de 90 de zile, pregătire teoretică şi pregătire practică. După terminarea orelor de pregătire, participanţii obţin un certificat de specialitate şi o autorizaţie de la ISCIR, recunoscute în UE. Primăriile sunt obligate, însă, să plătească şcolarizarea şi pregătirea fochiştilor.

Practica se va face în unităţile şcolare, sub supravegherea unei persoane de specialitate. Cei care sunt interesaţi de această ofertă şi vor să se înscrie trebuie să fi absolvit minim opt clase.

Este important de ştiut că în toate unităţile de învăţământ din judeţ unde încălzirea se realizează printr-o centrală proprie, nu prea există angajaţi specializaţi în meseria de fochist, astfel că aceste îndatoriri le revin oamenilor ce fac parte din personalul de îngrijire.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5