Discursul primarului Dumitru Mureşan

MLAWA, 26 iunie 2010

D-le primar al oraşului Mlawa, Slawomir Kowalewski,

D-le primar al oraşului Mandello del Lario, Italia, Riccardo Mariani,

D-le Wlodzimierz Wojnarowski, prefect al subregiunii Mlawa,

D-le Krzystaf Wasilowski, preşedinte al Consiliului Local Mlawa şi stimaţi membrii ai Consiliului Local,

D-nelor şi D-lor reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice locale şi regionale,

Dragi prieteni, cetăţeni ai oraşului Mlawa,

Programul Comunităţii Europene „Europa pentru cetăţeni” ne-a adus astăzi şi aici, în faţa Dvs., în frumosul oraş Mlawa, pentru a finaliza ceea ce am început anul trecut, în Năsăud, România, prin semnarea înţelegerii de colaborare, a acordului de parteneriat, între cele două oraşe, pe domenii de interes comun şi anume, semnarea şi parafarea actelor de înfrăţire.

Venim din oraşul Năsăud, situat în nord-vestul României, în Transilvania, o localitate cu peste 11.000 locuitori, întinsă pe o suprafaţă de 43,25 km2, atestată documentar încă de la 1245, aflată la o înălţime de 331 m faţă de nivelul mării. Un oraş care deşi mic, are o bogată istorie şi cultură, fiind leagănul românismului în regiune, polul de interes, dezvoltare şi afirmare a zonei, care a dat ţării şi lumii numeroase personalităţi, educate în vestitele noastre şcoli, aşa cum este cazul primului patriarh al României, Miron Cristea, a poetului George Coşbuc, a romancierului Liviu Rebreanu şi a altor mulţi membrii ai celui mai înalt for ştiinţific şi cultural al ţării, care este Academia Română. Un argument în plus ca numele oraşului nostru să dea şi jumătate din numele judeţului Bistriţa-Năsăud.

Aducem cetăţenilor din Mlawa şi Dvs., tuturor, salutul cetăţenilor oraşului nostru, primitori şi cu inima deschisă, aşa cum i-aţi cunoscut anul trecut, cu ocazia vizitei delegaţiei oraşului Dvs. la noi. Şi mai aducem, totodată şi dorinţa lor de colaborare în interesul comun, pentru o dezvoltare echilibrată, bazată pe principiile statuate prin tratatele europene, semnate între ţările membre ale Uniunii Europene.

Reprezentăm, ca şi Dvs., o naţiune greu încercată de-a lungul istoriei, un popor care în multe momente de-a lungul timpului a fost un aliat al poporului polonez şi reciproc, pentru a învinge împreună momentele de restrişte. Aşa cum a fost şi la bătălia de la Grünwald, unde trupe din Moldova noastră, trimise de domnitorul Alexandru cel Bun, au luptat împreună cu cele polonezo – lituaniene împotriva Ordinului teuton, învingându-l! De asemenea, fiecare din cele două oraşe au fost localităţi de graniţă, în Năsăud fiinţând Regimentul II, la Graniţa cu Imperiul Habsburgic.

Am intrat fiecare în Uniunea Europeană cu istoria, tradiţiile, cultura şi limba noastră, într-o unitate în diversitate supusă idealului comun: mai binele cetăţenilor din fiecare ţară.

Acesta este şi scopul pentru care am semnat astăzi, 26 iunie 2010, în frumosul Dvs. oraş, jurămintele de înfrăţire. În prezenţa Dvs., a tuturor, drept garanţi! Şi în faţa istoriei ce se va scrie de azi înainte!

Fiindcă azi am pus doar piatra de temelie pentru ceea ce va urma. Un prim pas va fi făcut în perioada 2 – 16 august, în cadrul altui program european, „Tineret în acţiune”, când grupuri de copii din Polonia, România, Spania, Portugalia şi Lituania, se vor afla aici, la Dvs., pentru un program comun. Un altul, va fi participarea a 2 artişti plastici din Năsăud, la o tabără de pictură, în regiunea Dvs., organizată de Comitetul/Oficiul polonez pentru protecţia mediului, pentru care am primit în aceste zile invitaţiile oficiale. Şi vor urma şi alţi paşi, alte etape, pentru că în fiecare domeniu de colaborare stabilit, avem ce învăţa unii de la alţii şi vom putea să ne cunoaştem şi mai bine ! Vom întocmi proiecte comune, vom organiza schimburi reciproce, iar dacă participanţii la acestea şi instituţiile, organizaţiile, asociaţiile implicate vor fi mulţumiţi, în sensul atingerii scopurilor propuse, câştigul parteneriatului nostru va fi total şi mulţumirea noastră deplină.

Jurământul de înfrăţire a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Năsăud nr.66/17.06.2010.

Am semnat anul trecut şi înfrăţirea cu oraşul Mandello del Lario, din Italia, d-l primar, Riccardo Mariani, fiind şi el prezent astăzi, aici, la bucuria noastră comună, ocazie cu care îl salut din nou şi îi mulţumesc că este aici! Şi am făcut deja paşi în cadrul acestei colaborări, stabilind deja şi alte două acţiuni comune pentru acest an, precum şi câteva proiecte pentru anul viitor. Aşa vom proceda şi cu oraşul Mlawa şi cu Dvs., partenerii şi prietenii noştri.

Vă mulţumim, dragi gazde, pentru tot: pentru primire, pentru găzduire, pentru preocuparea Dvs. cu noi, delegaţia oraşului Năsăud, să ne simţim bine în frumosul Dvs. oraş şi în Polonia, în general. Pentru orele nedormite, pentru efortul suplimentar depus. Vom rămâne cu amintiri deosebite, cu imagini excelente şi cu dorinţa de a reveni mereu în mijlocul Dvs.! Aşa cum şi Dvs. veţi fi mereu bineveniţi şi aşteptaţi în Năsăud, care este o a doua Dvs. casă!

Să fie într-un ceas bun şi să ne ajute Dumnezeu să reuşim în tot ceea ce ne-am propus.

Vă mulţumesc !

Primarul oraşului Năsăud,

Ing. Dumitru MUREŞAN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5