“Datina” din Mărişelu, ambasador al colindului străbun în Ţara Maramureşului

Ansamblul de colindători “Datina” din Mărişelu a fost prezent în ;aia Sprie din judeţul Maramureş, unde la invitaţia directorului Casei de Cultură, ndrăgitul cântăreţ de muzică populară Andrei Bărbos, au participat la Festivalul “Obiceiuri de Crăciun”, iniţiat de acesta. Festivalul a fost unul de aleasă calitate, promovându-se valoarea şi scoţându-se în evidenţă portul tradiţional din toate zonele judeţului Maramureş. Formaţia de colindători din Mărişelu a adus în mijlocul ţării Maramureşului obiceiurile judeţului nostru, atât prin urările făcute cu multă dăruire de cei mai mici membrii ai formaţiei, cât şi obiceiul caprei, pierdut oarecum din tradiţia acelor locuri după num afirma îndrăgitul artist Andrei Bărbos.
Nu au lipsit desigur nici o salbă de colinde vechi, culese oarecum din vatra satului şi care au prins viaţă prin glasurile minunate ale celor 20 de colindătoare îndrumate de părintele Aurelian Poptean.
Colinde precum : „Slobozî-ne gaydă-n casă” ori „Noi în sara de Crăciun” au bucurat sufletele zecilor de spectatori, care de dragul colindului au înfruntat o vreme destul de potrivnică. La final părintele Aurelian Poptean a mulţumit gazdelor, arătând că pentru câteva ceasuri ne-am făcut contemporani cu mielul născut în iesle iar framătul oraşului Betleem s-a transpus în mijlocul oraşului Baia Sprie, magi de la răsărit fiind toţi colindătorii prezenţi la acest minunat eveniment. De asemenea a mulţumit gazdei Andrei Bărbos, cu care de altfel ne vom întâlni cu ajutorul lui Dumnezeu în a doua zi de Crăciun când la Mărişelu se va desfăşura cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional de colinde şi obiceiuri de iarnă „Slobozî-ne gazdă-n casă”. Printre invitaţii de seamă a acestui festival se va afla şi Ansamblul „Dor călător”, coordonat de maestrul Andrei Bărbos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5