Cum iti pregatesti copilul pentru inceperea unui nou an scolar

Inceputul unui an nou scolar poate fi o perioada fericita, dar si de stres pentru elevi in cautare de noi rechizite scolare, care sa satisfaca cerintele pentru clasele in care acestia au trecut, iar pentru cei mai mici poate fi o perioada de adaptare mai dificila daca fac pasul spre clasa I, intalnind noi colegi si profesori.

In calitate de parinti jucam un rol crucial in a-i ajuta si indruma pe cei mici ce urmeaza sa se pregateasca pentru calatoria lor in mediul scolar. In randurile ce urmeaza am pregatit un mic ghid cuprinzator cu sfaturi practice si informatii despre cum sa asiguram o tranzitie usoara pentru bunastarea emotionala a copiilor pe masura ce se noul an scolar se apropie.

Alegerea rechizitelor este una foarte importanta si pentru a le insufla incredere celor mai mici dintre elevi, este indicat sa ii lasati pe ei sa aleaga ceea ce ii defineste pentru a le utiliza cu drag, deoarece acestea ii vor inconjura pe tot parcursul anului, astfel puteti incerca cu rechizite ieftine scolare din magazine online, pentru a putea avea o varietate cat mai mare de produse si un control transparent asupra costurilor.

Pentru a face selectia corecta de rechizite trebuie sa urmati cativa pasi foarte simpli :

  1. Verificati lista ce a fost transmisa de catre profesori cu materiile si materialele ce sunt recomandate pentru fiecare clasa, examinati impreuna cu acestia pentru a intelege articolele specifiece ce le sunt necesare.
  2. .Implicati-va copilul in procesul de cumparare, oferitii dreptul in procesul de selectie al rechizitelor scolare. Lasati-l sa se simta imputernicit, permitandu-i sa faca alegeri in conformitate cu lista pe care o aveti, incurajatii sa isi exprime preferintele fie ca este vorba de culoarea lor favorita, imaginile de pe copertile caietelor sau un anumit model de rucsac.
  3. Chiar daca copiii sunt tentati de articole la moda sau cu o anumita tematica ce este reprezentata de personaje din desene, este esential sa luati in considerare calitatea, durabilitatea si pretul, optati pentru consumabile ce vor rezista la uzura zilnica.
  4. Asigurati-va ca, micutul dvs va alege mai intai rechizitele esentiale, cum ar fi instrumente de scris sau colorat in functie de clasa, radiere, acestea sunt o serie de produse pe care le va folosi cel mai frecvent, iar in pregatirea lor pentru prima zi de scoala cu siguranta le vor utiliza.

Pentru a face o tranzitie cat mai usoara pentru acestia, fie de la vacanta la prima zi de scoala sau daca este prima interactiune cu clasele primare incercati sa le asigurati un mediu de invatare favorabil, ce consta in stabilirea unei rutine zilnice, care sa includa timp de studiu, timp de joaca si de odihna. Consecventa ii ajuta pe copii sa dezvolte un sentiment de stabilitate, facandu-i mai usor de adaptat la rutina scolii.

Creati un spatiu de studiu confortabil, o zona dedicata bine luminata, linistita si lipsita de distragere a atentiei, prin acest lucru veti imbunatatii concentrarea si productivitatea la invatare, iar rezultatele vor fi pe masura asteptarilor.

Insuflarea unei mentalitati in care necesitate de cunoastere este esentiala poate fi definitorie pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor, credinta ca inteligenta si abilitatile pot fi dezvoltate prin efort si perseverenta, incurajatii sa accepte provocari si sa vada greselile ca pe oportunitati de crestere.

Bunastarea emotionala

Bunastarea emotionala a unui copil are un impact semnificativ in dezvoltarea lor din punct de vedere academic, iar acest lucru trebuie stimulat prin diferite moduri.

Ascultare si comunicare deschisa : Creati un mediu in care copiii sa se simta confortabil in a-si exprima sentimentele si preocuparile, ascultatii mereu in ceea ce au de spus si validati-le emotiile oferindu-le sprijin si indrumari atunci cand este nevoie.

Gestionarea anxietatii la intoarecerea la scoala : Abordati orice anxietate pe care copilul dumneavoastra o poate avea cu privire la noul an scolar, asigurati-va ca ii insuflati ca este normal sa se simta putin nelinistit cu privirea la o noua provocare sau reluarea unor responsabilitati care au fost lasate uitarii pe parcursul vacantei. Este bine sa ii reamintiti aspectele interesante pe care intoarcerea la scoala le are.

Invatarea poate fi un proces distractiv pentru copii, iar pentru a face din acest lucru o placere este indicat sa urmariti cativa pasi simplu :

  1. Amplificati dragostea pentru lectrua expunand copii la o varietate de carti adecvate varstei lor si incurajatii sa discute despre povestile pe care le-au citit, astfel isi vor dezvolta abilitatea de povestitori si le va fi mult mai usor sa discute liber.
  2. Incurajati curiozitatea si dorinta de explorare a celor mici, sentimentul de curiozitate trebuie stimulat prin implicarea acestora in diverse activitati educationale, cum ar fi experimente stiintifice, proiecte artistice sau iesiri educationale la muzee.

In calitate de parinti pregatirea copiilor pentru un nou an scolar implica gasirea unui echilibru intre invatare, joaca si creativitate si crearea unui mediu inconjurator favorabil pentru consolidarea abilitatilor scolare.

Urmand pasii mentionati mai sus puteti imputernicii copilul sa abordeze noul an scolar cu entuziasm si sete de cunoastere prin lucruri marunte cum ar fi propria alegere de rechizite scolare, ii va da incredere punandu-l pe calea succesului atat din punct de vedere academic cat si emotional. Cu dragostea, sprijinul si indrumarea dvs copilul poate profita la maximum de calatoria sa aducationala, mai ales daca este la inceput de drum.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5