Debut de an şcolar

Clopoţelul va suna în vreme de criză

Şi s-a mai dus o vacanţă şi am mai crescut cu o vară şi iar a venit toamna cu ale ei numărători de boboci şi cu ale ei promisiuni de mai bine şi de mai mare. Ca orice început, există emoţii, mai ales la cei proaspăt intraţi pe poarţile şcolii, dar şi pentru cei care mai au un an şi o părăsesc! Toată gama de vibraţii ale emoţiilor se găseşte în prima zi de şcoală!

În zilele noastre, pe vreme de criză, susţinerea unui copil la şcoală îi costă pe părinţi peste 1.500 de lei în mediul urban şi 1.300 în mediul rural. Destul, nu? Iar dacă ţinem cont de faptul că majoritatea familiilor au mai mult de un copil în şcoală, efortul financiar al părinţilor depăşeşte, în medie, 1.900 de lei, anual, potrivit unui raport lansat de organizaţia „Salvaţi Copii!”

Analiza datelor cuprinse în raportul în discuţie indică diferenţe suplimentare între mediul urban şi cel rural şi în privinţa altor aspecte. Spre exemplu, costul meditaţiilor este de aproape trei ori mai mare în cazul copiilor din mediul urban, în timp ce costul transportului pentru copiii din rural îl depăşeşte cu mai mult de o dată şi jumătate pe al celor din urban. Totodată, rechizitele, uniforma şi echipa¬mentul pentru sport, paza şcolii, fondul clasei şi evenimentele/serbările sunt mai scumpe pentru părinţii din mediul urban.

„ La fiecare început de an şcolar mă confrunt cu aceeaşi problemă, mă apucă groaza când fac lista şi văd câte sunt de cumpărat. Acum am procedat la fel, am făcut o listă pe care trebuie s-o cumpăr, n-am încotro, dar cu bani mai puţini în buzunar pentru că asta e, Guvernul ne-a pus la subţiat sub toate formele”, spune o mămică din micuţa noastră urbe, pe care am găsit-o în librărie numărând din când în când banii.

Rechizitele, manualele, ţinuta obligatorie, transportul, taxele aferente concursurilor şcolare, fondul clasei, toate acestea amplificate de condiţiile actuale de criză duc la disperare într-un sistem care ar trebui să fie gratuit.

Odată cu sosirea noului an şcolar, părinţilor le cade iarăşi pe umeri povara achitării taxelor şcolare impunătoare, care se cer a fi plătite atât în fondul şcolii, cât şi al clasei, anunţă avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală. Potrivit avocatului copilului, au început să apară mai multe sunete, sesizări şi plângeri din partea părinţilor, care susţin cu indignare că pedagogii le impun condiţii de colectare a banilor în cadrul fondului. Pentru a evita încălcarea dreptului constituţional la educaţie gratuită al copiilor, (art.35 din Constituţia RM), avocatul parlamentar atenţionează Ministerul Educaţiei în vederea întreprinderii măsurilor de rigoare, pentru a stopa acest fenomen.

Totodată, toţi părinţii care consideră că sunt impuşi contrar voinţei lor să achite taxa pentru fondul şcolar, sunt rugaţi să se adreseze la avocatul copilului, apelând serviciul Linia Fierbinte – 080011116.

Anul şcolar 2010-2011 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Anul şcolar va începe pe data de 1 septembrie 2010 şi se încheie pe 31 august 2011 şi se structurează pe două semestre, ca şi până acum. Cursurile semestrului I încep în 13 septembrie 2010 şi se finalizează marţi, 21 decembrie 2010. În perioada 1 - 7 noiembrie 2010, clasele din învăţămîntul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă începe miercuri, 22 decembrie 2010, şi se finalizează marţi, 4 ianuarie 2011, urmând ca elevii să se întoarcă la şcoală pe 5 ianuarie 2011. Semestrul I se va încheia pe 28 ianuarie 2011. Din această dată până în 6 februarie 2011, elevii vor fi în vacanţa intersemestrială. Semestrul al II-lea începe pe 7 februarie 2011 şi se încheie vineri, 15 aprilie 2011, iar între 16 aprilie 2011 şi 25 aprilie 2011, elevii vor avea vacanţa de Paşte. Cursurile reîncep pe 26 aprilie 2011 şi se finalizează pe 17 iunie 2011 când începe vacanţa de vară. Elevii vor susţine tezele semestrului I până la data de 17 decembrie 2010, iar pe semestrul II până la data de 20 mai 2011. Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competenţelor profesionale, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Rugăciune la început de an şcolar

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu cel viu, ajută-mi să treacă cu bine acest nou an şcolar ce se începe în această zi. Cel ce ne-ai cerut să fim înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii, luminează-ne cugetele să învăţăm ceea ce trebuie, ca să fim bine pregătiţi pentru viaţa care ne aşteaptă. Tu ştii ce e bine şi ce e rău. În mâinile Tale sunt vieţile noastre. Crezând că ne este de folos să ieşim încununaţi cu cunoştinţe din această şcoală, Te rugăm să arăţi şi de această dată puterea ajutorului Tău. Dar să nu fie după voia noastră, Doamne, ci după voia Ta cea sfântă, că Tu ne iubeşti şi ştii ce ne este cu adevărat de folos. Doamne, ajută-ne pe noi să nu căutăm slava lumească, ce este degrab trecătoare, ci să căutăm vieţuirea curată şi sfântă, ca să dobândesc Împărăţia cerurilor. Vieţile oamenilor sunt pline de încercări. Ce folos vom avea dacă vom câştiga bunătăţile vremelnice, de nu le vom dobândi şi pe cele veşnice? Ce folos vom avea de ne vom lăuda în lumea aceasta, dacă faptele noastre nu sunt bineplăcute Ţie? Ajută-ne, Dumnezeule, că numai la Tine să căutăm împlinirea noastră şi să preaslăvim în vecii vecilor Numele Tău cel Sfânt, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5